Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μένουμε δυνατοί - Δεν μένουμε σιωπηλοί Δεν βάζουμε σε καραντίνα τα δικαιώματά μας.



Νέα Συλλογική Σύμβαση για εργαζόμενους σε αρτοποιεία


Τα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό, έχουν ταυτόχρονα και σοβαρές συνέπειες στην επιβίωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Η πτώση του τζίρου σε όλους μας  είναι κατακόρυφη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί αυτή η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Καθημερινά ακούμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα και την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει. Τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά όπως τα δικά μας  βιώνουν ανάλογη πραγματικότητα με όσα έχουν κλείσει  καθώς τα έσοδά μας  είναι μηδαμινά με αποτέλεσμα να αδυνατούμε  να καλύψουμε ακόμα και τα τρέχοντα έξοδά μας (ενοικίου, ασφαλιστικές εισφορές, ρυθμίσεις οφειλών, κάλυψη επιταγών κλπ.).

Το σύνολο των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη δήθεν στήριξή μας είναι εντελώς ανεπαρκές.

Είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργούν οι υποχρεώσεις που έχουμε σε τράπεζες, προμηθευτές, κράτος. Η νέα ύφεση που κυοφορείται θα βάλει σε κίνδυνο  το σημερινό και αυριανό εισόδημα των αρτοποιών, όλου του εργαζομένου λαού. Τώρα μας αφήνουν εντελώς απροστάτευτους! Στο μέλλον μας επιφυλάσσουν τα συσσωρευμένα χρέη, που αναστέλλονται, χωρίς καμία απαλλαγή!. Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που τρέχει η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους είναι με το σταγονόμετρο και πρέπει να διευρυνθούν, λαμβάνοντας  υπόψη τις άμεσες, τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή μπορεί η κυβέρνηση να δίνει αναστολή στις προθεσμίες για μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις (στην εφορία, στο ταμείο, στις τράπεζες), ωστόσο αυτές θα επιστρέψουν πολλαπλάσιες το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα νέα χρέη θα προστεθούν στα παλιά και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά οι συνάδελφοι και όλοι μικροί Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Έμποροι.

Δεν συμβαίνει  το ίδιο με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Δεν ξεχνά με κάθε τρόπο να τους ενισχύει οικονομικά, όπως έκανε με ζεστό χρήμα ,  τα 11 εκατομμύρια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα εκατομμύρια που δίνονται στα διόδια των Εθνικών Οδών, τα 30 εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές για ενοικίαση ΜΕΘ αντί να προχωρήσει σε επίταξή τους.

Έχουμε εμπειρία, δεν θα γίνουμε ξανά το υποζύγιο που θα φορτωθεί τα βάρη της νέας κρίσης.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που να δίνουν πραγματική ανάσα στους χιλιάδες συναδέλφους μας και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Τώρα χρειάζεται μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολουμένων, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαιτούμε:

§  Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους  χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
§  Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για όσο χρειαστεί. Άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων χαμηλότερων εισοδημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη. Απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου για τη φετινή χρονιά
§  Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη-Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
§  Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη τουλάχιστον. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
§  Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες πάροχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη τουλάχιστον. Καμία χρέωση σε φώς, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
§  Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ μέχρι το τέλος του χρόνου.
§  Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων  από δημοτικά τέλη για 6 μήνες 
§  Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
§     Προστασία της επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.
§     Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ως έκτακτη ενίσχυση καθώς και την άμεση έκδοση σύνταξης σε αυτούς που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να επιμείνουμε έως ότου να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή μας με κύριο οδηγό την ομοσπονδία μας μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας. Η συνδικαλιστική δράση δε παζαρεύεται. Οι δυσκολίες του λάου μας οξύνονται μέρα με τη μέρα. Οι ανάγκες των αρτοποιών, όλου του εργαζομένου λάου μεγαλώνουν. Τώρα είναι η ώρα τα σωματεία μας σε όλη την χώρα να υπερασπιστούν αυτές τις ανάγκες. Όλα τα μέλη των σωματείων μας πρέπει να  είμαστε μια γροθιά. Αξιοποιούμε ήδη όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για μόνιμη και σταθερή επικοινωνία.

Καλούμε τους συναδέλφους  να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους Συλλόγους τους. Να μη διστάσουν να έρθουν  σε επικοινωνία μαζί τους για όποιο ζήτημα τους  απασχολεί, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Να πειθαρχούμε στις επιστημονικές οδηγίες, να συνταχθούμε στο πλευρό των υγειονομικών υπαλλήλων που με πενιχρά μέσα και σοβαρές ελλείψεις υλικών, υποδομών και έμψυχου δυναμικού δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα με υγεία σε όλον τον κόσμο και καλές δουλειές.

ΥΓ. Η χρησιμότητα του θεσμού όπως όλοι εμείς υπηρετούμε στην ομοσπονδία και όπου αλλού, κρίνεται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε, γι’ αυτό καλό θα είναι αφενός να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και αφετέρου να είμαστε πιο σεμνοί και να μην δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας. Θεωρούμε ότι θα ήταν σοφότερο να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις  των αυτοσυγχαρητηρίων και να σκύψουμε όλοι στα πραγματικά και πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας και που θα μεγαλώνουν κάθε επόμενη μέρα από εδώ και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου