Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ 34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΑΕ.

 







Συνάδελφοι αντιπρόσωποι,

Η φετινή εκλογο-απολογιστική  Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημίας. Στον απόηχο  της οικονομικής κρίσης που μας έχει ταλαιπωρήσει πάνω από μία δεκαετία. Ένα συνέδριο που πραγματοποιείτε με διαδικασίες - άρπα κόλα από την απερχόμενη διοίκηση.

Η πανδημία καλπάζει, η αβεβαιότητα για την υγεία μας εντείνεται, με ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας σμπαραλιασμένο από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής. Λειτουργίες της δημόσιας υγείας, παραδίδονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας, που έχουν κίνητρο την κερδοφορία αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας.

Καλπάζει και η αντιλαϊκή πολιτική. Νόμος Χατζηδάκη για δουλειά μέρα νύχτα χωρίς συγκεκριμένο ωράριο χωρίς κυριακάτικη αργία. Νέος νόμος για την επικουρική ασφάλιση μποναμάς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Νέος πτωχευτικός κώδικας, που παραδίδει κάθε σπίτι, κάθε περιουσιακό στοιχείο των λαϊκών στρωμάτων, στα funds που λυμαίνονται τα χρέη που μας προίκισε η οικονομική κρίση και η μονοπώληση.

Καλπάζει όμως και η ακρίβεια.

 Η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους χιλιάδες επαγγελματίες που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες. Το λιγότερο που είχε ανάγκη ο κλάδος μας  ήταν μείωση αν όχι κατάργηση του ΦΠΑ στο ψωμί καθώς και μέτρα που θα βάλουν φρένο στα υψηλά κόστη σε ρεύμα και ενέργεια που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του. Η κυβέρνηση όμως για το κόστος βασικών καταναλωτικών αγαθών σηκώνει τα χέρια ψηλά όπως έχει να κάνει με το ψωμί που θα πουν ψωμάκι τα λαϊκά στρώματα. Για την προστασία όμως της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων επιβάλλουν στο άψε - σβήσε νέους φόρους, κόβουν συντάξεις, συρρικνώνουν τα δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.λπ. Από εκεί αντλούν τα χρήματα για τις χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο οι "αναπτυξιακοί" νόμοι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Έτσι θα πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημιζόμενη "επιστροφή στην ανάπτυξη.

Τα μικρά οικογενειακά αρτοποιεία που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου, κρατήσαμε την τιμή του ψωμιού σταθερή για χρόνια. Για να υπάρχει ένα φθηνό βασικό αγαθό στο τραπέζι της  οικογένειας που χτυπήθηκε από την κρίση, όπως και εμείς άλλωστε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες αφού όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίσαμε αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που μας εξοντώνουν, αύξηση του ΦΠΑ στο ψωμί κατά 6%,   ακριβότερη ενέργεια, ακριβότερες πρώτες ύλες και ένα ατέλειωτο κατάλογο διόγκωσης των εξόδων μας  δεν σκεφτήκαμε να αυξήσουμε την τιμή του ψωμιού. Επιδίωξη μας να προσφέρουμε το ψωμί όσο πιο φθηνά μπορούμε για να μην λείψει από κανένα τραπέζι. Το ίδιο επιδιώκουμε και σήμερα. Μαζί με τους υπολοίπους αυτοαπασχολουμένους σε κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα απαιτούμε μέτρα κατά της ακρίβειας που καλπάζει, για να έχει θέρμανση το χειμώνα, για να έχει γεμάτο τραπέζι κάθε σπίτι.

Η  κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία. Ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς.  Αυτή την στιγμή πέρα και από τις ανατιμήσεις στα άλευρα,  αντιμετωπίζουμε υπέρογκες αυξήσεις που ήρθαν και θα συνεχίσουν να έρχονται  σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα έξοδα λειτουργίας των αρτοποιείων διογκώνονται, ο ΦΠΑ παραμένει αμετάβλητος, το τέλος επιτηδεύματος, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ διαιωνίζονται.

Ποιος έχει λοιπόν την ευθύνη για την τιμή του ψωμιού;


Την ευθηνή την έχει η κυβέρνηση που με την αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή της πολιτική τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και ζητά από όλους εμάς  να «σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι».

Οι ανακατατάξεις στον κλάδο συνεχίζονται. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στοχεύουν στην άρση των περιορισμών στην διάθεση του ψωμιού και στην προώθηση της βιομηχανοποιημένης κατεψυγμένης ζύμης. Να πωλείται ψωμί χαμηλής ποιότητας και αμφίβολης διατροφικής αξίας παντού ακόμη και στα περίπτερα! Αρτοποιεία και φούρνοι ονομάζονται πια μαγαζιά σε λίγα τετραγωνικά όπου ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν προμηθεύεται φρέσκο η κατεψυγμένο ψωμί. Οι μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες της αρτοποιίας βρίσκεται σε  ασφυκτικό κλοιό, κάτω από αδυσώπητο ανταγωνισμό, φορτωμένες άγρια φορολογία, ακριβότερη ενέργεια, ακριβότερες πρώτες ύλες. Έτσι οδηγούνται μοιραία στην μετατροπή τους σε πρατήριο του αρτοβιομήχανου ή στο λουκέτο.

Η κυβέρνηση διαφημίζει την ανάπτυξη που έρχεται. Μια ματιά, όμως, στην κατάσταση που βιώνουν οι αρτοποιοί μέσα στα μαγαζιά τους, αρκεί να μας πείσει για ποιόν τελικά έρχεται η ανάπτυξη και για ποιόν ο αφανισμός. Πολλοί συνάδελφοι μας βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται. Οι περικοπές που προσπαθούν να κάνουν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα δεν έχουν τέλος. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα ανακούφισης (επιστρεπτέες προκαταβολές, 120 δόσεις, εξώδικος συμβιβασμός, ακατάσχετος λογαριασμός, «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών) δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην βάρβαρη φορολογία που έμεινε άθικτη.

Έχουμε πια πείρα! Η πολιτική τους δοκιμάστηκε!

Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στους χαμηλούς μισθούς, στις πετσοκομμένες συντάξεις, στο τσάκισμα των κοινωνικών παροχών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Προϋποθέτει το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων ανάμεσά τους και αρτοποιοί και όσοι αντέξουμε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με εξοντωτικά ωράρια, με μόνιμο άγχος, με κουτσουρεμένο εισόδημα, με το φόβο της κατάσχεσης. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν. Ανάπτυξη για λίγους, που δεν χωρά τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αρτοβιοτεχνών τις ανάγκες των ίδιων και των παιδιών μας.


Συνάδελφοι αντιπρόσωποι,

Μπροστά στα προβλήματα που οξύνονται ποιος είναι ο ρόλος των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Μπορεί να συνεχισθεί η ίδια τακτική απαξίωσης της συλλογικής πάλης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ακολουθεί η πλειοψηφία της ομοσπονδίας; Σε τι θα μας ωφελήσουν οι «κοινωνικοί διάλογοι», και η υπονομευτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ. Μια κινητοποίηση εξήγγειλαν με τα χίλια βάσανα στην αρχή του χρόνου και την έπνιξαν.

Δεν συμμεριζόμαστε το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί  η παράταξη της πλειοψηφίας, όταν ο κατήφορος για την βιοτεχνική αρτοποιία, τον μικρό φούρνο της γειτονιάς δεν έχει τέλος. Δεν συμβιβαζόμαστε με την πορεία απαξίωσης της ζωντανής δράσης των σωματείων. δεν συμφωνούμε με την παθητικότητα και τον αποπροσανατολισμό που προωθεί η πλειοψηφία.

 

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται άλλη κατεύθυνση. Μόνο η αγωνιστική προοπτική αποτελεί διέξοδο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.




 

Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών επανειλημμένα έχει καταδείξει ποιος ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση. Τις  πολιτικές που απορρέουν από την Ε.Ε και υλοποιούνται κατά γράμμα από τις Ελληνικές κυβερνήσεις  προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται και  στον κλάδο μας. Έχει ξεσκεπάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και έχει ενημερώσει τους συναδέλφους.

 

ΗΡΘΕ  Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ –ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

 Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών έχει δείξει το δρόμο του αγώνα. Έχει διαθέσει τις δυνάμεις της σε αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τα γενικότερα των αυτοαπασχολούμενων, καλώντας σε συμμετοχή οργάνωση και πάλη.

 

Σε αυτό το κίνημα  έχουν θέση και συμφέρον να μπουν και να παλέψουν οι μικροί βιοτέχνες αρτοποιοί,  αυτοί  που καθημερινά παλεύουν για την επιβίωση μέσα από τα μαγαζιά τους, τους φούρνους της γειτονιάς της πόλης και του φούρνου του χωριού. Χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που υπηρετούν στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις αλυσίδες, τους βιομηχάνους που έχουν στόχο την καταστροφή μας πετώντας μας έξω  από την αγορά προς όφελός τους. Χρειάζονται αγώνες για τα προβλήματα που οξύνονται μαζί με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολουμένους και τα αλλα λαϊκά στρώματα.

 

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με όσους μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, με όσους μας θέλουν στην ανέχεια, στη ζωή με ψίχουλα, στη σύγχρονη σκλαβιά. Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή το επικείμενο 34ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καλεί  τους συναδέλφους - σύνεδρους να μη στηρίζουν την πλειοψηφία, η οποία έβαλε πλάτη στο να περάσουν ένα σωρό αντιλαϊκά μέτρα και να στηρίξει το αγωνιστικό  ψηφοδέλτιο μας  τόσο με  την ψήφο του όσο και με  την ενεργή παρουσία  και δράση του μέσα στο κίνημα

 

Απέναντι σε όλα αυτά, τώρα είναι η ώρα ο κάθε συνάδελφος  κάνοντας το πρώτο βήμα με την στήριξη του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Κίνησης να συμβάλλει αποφασιστικά για μία ομοσπονδία που θα συσπειρώνει μαζικά και αγωνιστικά τα πρωτοβάθμια  Σωματεία! Να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, που θα βάζει εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές που μας οδηγούν στην ανασφάλεια και στο λουκέτο!

 




ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

Για τον κλάδο

ü  Να αναγνωριστεί το επάγγελμα του αρτοποιού σαν βαρύ και ανθυγιεινό.

ü  Διαχωρισμός αμιγών πρατηρίων από τα μικτά καταστήματα.

ü  Μείωση των τιμών της ενέργεια ( ρεύμα- πετρέλαιο- αέριο ) για την παραγωγή ψωμιού.

ü  Κατάργηση του ΦΠΑ στο βασικό διατροφικό προϊόν της λαϊκής οικογένειας το ψωμί.

ü  Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

ü  Επαγγελματική άδεια, που να προϋποθέτει πτυχίο της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Ενημέρωση για τις νέες τεχνικές εξελίξεις και επικαιροποίηση των γνώσεων με ευθύνη των φορέων της αρχικής εκπαίδευσης. Κατάργηση της πιστοποίησης και των κέντρων κατάρτισης.

 

Διεκδικούμε άμεσα

ü  Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων.  Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους έβαλαν λουκέτο.

ü  Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής  ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά  την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

ü  Ρύθμιση των χρεών για κατανάλωση ρεύματος . Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

ü  Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ.

ü  Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ü  Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

ü  Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το όριο αυτό, Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

ü  Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς όρους στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.

ü  Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.

ü  Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ü  Η υλοποίηση των αιτημάτων μας παραμένουν ανάσα ζωής για τους χιλιάδες συναδέλφους.

 

Για την Δημόσια Υγεία.

 

ü  Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.  Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο εξοπλισμό.

ü  Δωρεάν μαζικά τεστ ανίχνευσης του covid 19,  ανά δήμο, για όλους χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και εξατομικευμένη παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

ü  Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξάρτητα χρεών και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ü  Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις κτλ.

ü  Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.

 

Για την κοινωνική ασφάλιση.

 

ü  Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και επαρκής κρατική χρηματοδότηση ικανή να εξασφαλίσει συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ü  Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η καταβολή των συντάξεων, με βάση τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν της εισφορές τους.

ü  Συνταξιοδότηση όλων των αυτοαπασχολούμενων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

ü  Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώτος με προοπτική την παραπέρα μείωση τους.

ü  Κατάργηση του προσφάτου νομού για την επικουρική ασφάλιση. Επικουρική ασφάλιση με αποφασιστική κρατική συμμετοχή και εγγύηση με αποκλεισμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου