EBEA e-Newsletter|18.11.20
ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η/1/2021 ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η/6/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών. Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε, μέχρι τις 30/4/2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΥΠ. ΟΙΚ.: ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4
Αλλάζει άρδην η διαδικασία χορήγησης των χαμηλότοκων δανείων που προσφέρονται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν «εκδήλωση ενδιαφέροντος» και στη συνέχεια να περιμένουν την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με τους τελικούς όρους, προκειμένου να επανέλθουν με νέα ηλεκτρονική αίτηση. Τόσο στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και στις (τουλάχιστον) δύο που θα ακολουθήσουν, η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα είναι μία και μοναδική. Ο αιτών θα μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο το ποσό που του αναλογεί και θα κάνει αμέσως αποδοχή. Τα χρήματα θα εμφανίζονται στον τραπεζικό του λογαριασμό μέσα σε λίγα 24ωρα.
ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΜΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ψηφιακά και αυτόματα μεταβιβάζονται από σήμερα στους φορείς του Δημοσίου τα στοιχεία των επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μέσω της διάθεσης τριών νέων διαδικτυακών υπηρεσιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τις εν λόγω διαλειτουργικότητες παρέχονται τα εξής στους δημοσίους φορείς: Πρώτον, με την διάθεση της Διαδικτυακής Υπηρεσίας «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ», μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν αυτόματα και ψηφιακά προς τους δημοσίους φορείς στοιχεία νομικών προσώπων, όπως αριθμός Μητρώου ΓΕΜΗ, Α.Φ.Μ., Κωδικός Δ.Ο.Υ, όνομα Επιχείρησης, Διεύθυνση κλπ. Δεύτερον, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο ΓΕΜΗ» παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης ταυτοποίησης του ΑΦΜ καθώς και του Αριθμού ΓΕΜΗ των επιχειρήσεων από τους φορείς. Τρίτον, με την διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης από Μητρώο ΓΕΜΗ», παρέχονται αυτόματα και ψηφιακά στοιχεία μελών διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης, όπως στοιχεία της διευθυντικής ομάδας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο μελών, Εθνικότητα, Διεύθυνση Κατοικίας κλπ, σε όποιους δημόσιους φορείς το αιτηθούν.
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4”
Mέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4", εκτίμησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε τα τελευταία στοιχεία για το ύψος των χρημάτων που έχουν πάει στην πραγματική οικονομία μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Όπως είπε, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 145.132 μοναδικά ΑΦΜ, ορισμένα από τα οποία πήραν και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1 και 2 ή κάποιον συνδυασμό: Τα ΑΦΜ αυτά "μοιράστηκαν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά μήνες" είπε ο κ. Σταϊκούρας.Παρατάθηκε μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο χρηματοδοτείται με 250 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Επίσης με τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκτούν οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδρύματα, με την προϋπόθεση να διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο ποσό των 106,197 δισ. ευρώ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο έναντι 105,611 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ. Ωστόσο, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 83,553 δισ. ευρώ έναντι 82,994 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που δημιουργήθηκε κατά το 9 μηνο του 2020 έφτασε τα 3,898 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,270 δισ. (μείωση κατά 26%). Για το Σεπτέμβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκατ. (αύξηση κατά 18%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου