Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΑ



Οικονομικά
Στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της χώρας, αναμένεται να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι πλέον οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις με την αναθεωρημένη λίστα από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), η οποία θα έχει ελάχιστες εξαιρέσεις, δεδομένου ότι όσες επιχειρήσεις λειτουργούν, έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 90% με βάση τον υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό, ότι μόνο από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι απώλειες για τα ταμεία του κράτους, ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, μόνο του Μαρτίου, φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, και αυτό συνεχώς αυξάνεται.
Ακόμη προανήγγειλε επιταγές κατάρτισης, με επίδομα 600 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Το συνολικό ύψος του προγράμματος, ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.

Οδηγίες για την παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, δίνει η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων, ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, που ήταν απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Ολόκληρη ΚΥΑ στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α:

Την παράταση για τρεις μήνες της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για μήνα το μήνα Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά και των δόσεων σε ρυθμίσεις οφειλών, για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, προβλέπει η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Η αποπληρωμή τους θα γίνει σε 4 δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. 
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η δημοσίευση του νόμου που θα προβλέπει την έκπτωση 25% στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο σε όσους τις αποπληρώσουν εμπρόθεσμα.

Για 75 ημέρες «παγώνει» η εξόφληση των επιταγών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι το Β.Ε.Α είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με φορείς της αγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που έγινε από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη, κατέληξε στις ρυθμίσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.
Το βασικό στοιχείο των σχετικών ρυθμίσεων είναι η αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρεςΟλόκληρη η απόφαση στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α:
 
 Σε περιορισμό της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου λειτουργίας με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» σε επιχειρήσεις μόνο που βρίσκονται στην λίστα των ΚΑΔ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει με υπουργική απόφαση το υπουργείο Εργασίας μετά την σφοδρή αντίδραση που προκάλεσε η μαζική χρήση της. Η εφαρμογή του μέτρου, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του κορωνοϊού και θα επανεξετασθεί σε ένα μήνα, δηλαδή στις 30 Απριλίου. Για όσο διαρκεί το μέτρο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους και απασχολούνται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα.

Άνοιξε η πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για τους εργοδότες- επιχειρήσεις που έκλεισαν είτε με κρατική εντολή, είτε λόγω πτώσης του τζίρου και συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, για να υποβάλλουν αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργαζομένων, προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο αφορά 45 ημέρες. Αναλυτικά οι ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων εργοδοτών- εργαζομένων:

  • σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με  κρατική εντολή οι εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου για το σύνολο των εργαζομένων
  •  σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές και ανέστειλαν τις συμβάσεις μέρους των εργαζομένων μπορούν να το δηλώσουν μέχρι 20 Απριλίου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.   
Οι αποφάσεις και τα σχετικά έντυπα βρίσκονται όλα στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α http://www.acsmi.gr

Στα 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνεται το όριο των ανέπαφων συναλλαγών, με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινής εφαρμογής και συγκεκριμένα για τους επόμενους δύο μήνες.
Εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει η ΕΕΤ ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, η ΕΕΤ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το κοινό ότι από την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:

  • Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
     
  • Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
     
  • Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.
     
  • Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.
 
Θέματα αγοράς
Τέθηκε σε ισχύ το νέο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή από την Πέμπτη, 26.03.2020 έως και το Σάββατο 25.04.2020, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται ως εξής:
-Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:00 έως 21:00.
-Σάββατο από 07:00 έως 20:00.
-Την Κυριακή (29.03.2020) τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων θα παραμείνουν κλειστά.
Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για τα σούπερ μάρκετ που δεν θα συμμορφωθούν με τις παραπάνω υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα αυτά θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Σημειώνεται ότι σταδιακά τα σούπερ μάρκετ θα πωλούν και εφημερίδες.

Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου