Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο κλάδος μας στην πρώτη γραμμή της μάχης


Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο έως και 18-3-2020 για την εκπαίδευσηΚορονοϊός στη Θεσσαλονίκη: Ντελίβερι σε ψωμί και κρέας – Newsbeast

Αγωνιστική Κίνηση  Αρτοποιών

29/3/2020

Δελτίο Τύπου :   Ο κλάδος μας στην πρώτη γραμμή της μάχης



Στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον covid-19 συμπεριλήφθηκε ο κλάδος  μας, μετά από πολύ δυσκολία και έντονη συνδικαλιστική δράση που χρειάστηκε για να γίνει αυτό.  Μία επιτυχία αφού στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρισκόμασταν ως κλάδος εκτός.

Συνάδελφοι

Έως σήμερα ως Αγωνιστική Κίνηση δεν κρυφθήκαμε ποτέ πίσω από το δάκτυλό μας και πάντα πρώτοι βγαίναμε και κατηγορούσαμε όταν χρειαζόταν. Αυτή η επιτυχία σίγουρα δεν ήρθε από μόνη της ούτε όμως ήρθε από μία μόνο ομάδα ανθρώπων. Για να επιτευχθεί , κινήθηκε  στο σύνολο ο κλάδος μας ( ίσως πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κινηθήκαμε τόσο μονιασμένα) κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε.  Από τον τελευταίο μικρό αρτοποιό , έως τα πρωτοβάθμια σωματεία όλης της χώρας και σίγουρα με την κεφαλή της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, αυτή της ομοσπονδίας . Άλλωστε αυτή είναι ο θεσμικός μας φορέας και κύριος παράγοντας εκπροσώπησης προς την κυβέρνηση. Επίσης πρέπει να κρατήσουμε  το ότι  κερδίζουμε το κερδίζουμε  μόνο διεκδικώντας  και κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Αυτό είναι και το κύριο αίτημά μας σε όλα τα συμβούλια της ομοσπονδίας  και σε όποια πρωτοβάθμια συμμετέχουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Να είναι διεκδικητικά  προς την οποιαδήποτε κυβέρνηση.  Δεν θα κρύψουμε  επίσης ότι στην μάχη αυτή βάλανε πλάτη ώστε να τα καταφέρουμε και πολλά επιμελητήρια της χώρας και δεν θα θέλαμε να τα εξαιρέσουμε από την παρούσα ανακοίνωσή μας παρά τις όσες διαφωνίες έχουμε για την λειτουργία τους και προσφοράς τους  στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους όπως εμείς . 

Ως Αγωνιστική Κίνηση ζήσαμε και ζούμε από την πρώτη στιγμή , όπως όλοι μας άλλωστε, το θέμα με τον κορονοϊό   με ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις που μεταβάλλονται από στιγμή σε στιγμή καθώς επίσης και την μάχη που δόθηκε για να μπούμε στις πληττόμενες  ΚΑΔ. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έγινε, ποιος μίλησε με ποιόν , πως ο καθένας από το μετερίζι του πίεσε προς πάσα κατεύθυνση για να τα καταφέρουμε. Δεν θα μπούμε στην λογική όμως , εγώ έκανα περισσότερα από εσένα , εμείς κινηθήκαμε πριν από εσάς και άλλα τέτοια, αλλά αυτό που  θα κρατήσουμε είναι η  συλλογικότητα για να επιτευχθεί.   Ας το κρατήσουμε συνολικά σαν κλάδος αυτό. Θα το χρειαστούμε γιατί κερδίσαμε μία μάχη αλλά όχι τον πόλεμο που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς που βλέπουμε σε πολλές διαδικτυακές  σελίδες.  

Συνάδελφοι

Τα συστήματα υγείας παγκοσμίως  καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο.   Τα όποια μέτρα περιορισμού της επιδημίας στην χώρα μας πάρθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Να μην καταρρεύσει και το δικό μας σύστημα υγείας , όπου κρατιέται σε μία κλωστή λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ( ούτε εδώ θα χρειαστεί να πούμε ποιος φώναζε για το αυτό στον κλάδο και πόσο τελικά μας επηρεάζει και εμάς και ποιοί σφύριζαν αδιάφορα). Και ενώ γίνονται ολοένα και πιο φανερά τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στην Υγεία, ακούμε συνέχεια για την "ατομική ευθύνη" μας επειδή, υποτίθεται, δεν συμμορφωνόμαστε προς τις υποδείξεις…
Ως κλάδος πρέπει να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ! Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας - όχι να επιδοτείται κι από πάνω, για να βγάζει διπλά και τριπλά κέρδη! Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για διορισμούς και προστατευτικό εξοπλισμό των νοσοκομειακών γιατρών(ΟΕΝΓΕ), που δίνουν αυτή τη στιγμή μαζί με όλο το υπόλοιπο προσωπικό της Υγείας έναν άνισο αγώνα. Να παρθούν μέτρα προφύλαξης της υγείας προσφύγων και μεταναστών.
Πρώτα από όλα προέχει η δικιά μας υγεία αφού παραμένουμε στην πρώτη γραμμή , εκτιθέμενοι  στον  κίνδυνο. Όλα τα παραπάνω οπότε  είναι πρώτης γραμμής για εμάς καθώς επίσης αναγκαίο να παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας για εμάς, τους εργαζομένους μας και τις οικογένειες μας που ερχόμαστε σε επαφή πέρα από το καταναλωτικό κοινό που είμαστε υπεύθυνοι και για αυτό.

 Όλοι μπροστά μας βλέπουμε την οικονομική καταστροφή που έρχεται για τα μικρομάγαζά μας.  Τα όποια μέτρα στήριξης έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για εμάς  είναι ασπιρίνη στον καρκίνο.  Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τον κορονοϊό, επιλέγει για άλλη μια φορά να βάλει πλάτη στους μεγάλο-εργοδότες και τα μονοπώλια και να αφήσει ακάλυπτους αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα, εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, άνεργους και συνταξιούχους. Οι μεγάλες  οικονομίες δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο ως προς τις πιο αδύναμες.  

Τα όποια μέτρα στήριξης παίρνονται σίγουρα δεν είναι χρήματα που θα μας  χαριστούν. Είναι χρήματα που  θα  ζητηθούν πίσω στο μέλλον  με νέα μνημόνια, νέα μέτρα, νέα χαράτσια. Όλοι έχουμε πια την εμπειρία σε ποιους θα φορτωθούν τα νέα βάρη που έρχονται αφού ξεπεράσουμε την επιδημία. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για χαλάρωση αλλά το αντίθετο να σηκώσουμε μανίκια γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας.  Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε αυτό.

Οι  μικροί αρτοποιοί  δεν θα δεχτούμε να ξανά-πληρώσουμε τα σπασμένα, να οδηγηθούμε πάλι στα λουκέτα και τα χρέη! Γι’ αυτό απαιτούμε για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ:
§  Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους (και στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες)!
§  Να απαλλαχθούμε από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη – Μάη, με κάλυψη των εισφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σύνταξης και υγείας από το κράτος. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.
§  Να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Να ενταχθούμε άμεσα στο αφορολόγητο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το 2019.Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ άμεσα για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική να καταργηθούν οριστικά.
§  Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις (δόσεις και οι ρυθμίσεις στις τράπεζες) χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη. Να ισχύσει το ίδιο για όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς - αυτοαπασχολούμενους - συνταξιούχους και για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
§  Να ανασταλούν οι ρυθμίσεις για οφειλές σε ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες ΔΕΚΟ για όσο χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας.
§  Να ανασταλούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ. Όσο χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
§  Να απαλλαγούμε από δημοτικά τέλη όσο χρειαστεί τουλάχιστον για 6 μήνες, καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ. Να δοθεί λύση και για τα ιδιωτικά ενοικιοστάσια.
§  Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
§  Να δοθεί 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να εκδοθούν τώρα όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν».

Ο κλάδος μας πρέπει να δείξει το πιο υπεύθυνο πρόσωπο του μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείτε. Στο σύνολό του από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά απέναντι στους καταναλωτές και τους εργαζόμενούς μας έως και την ηγεσία της ομοσπονδίας. Είμαστε υπόλογοι όλοι.  Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν στην αγορά ούτε φαινόμενα έλλειψης βασικών πρώτων υλών (όπως αλεύρων ή ζάχαρης)  καθώς επίσης και φαινομένων αισχροκέρδειας στα είδη αυτά. Να μην ξεχνάμε ότι  δυστυχώς η χώρα μας έπαψε να είναι αυτάρκης στα δύο αυτά βασικά αγαθά μέσα από τις ΚΑΠ της ΕΕ. 

Κλείνουμε με την απαίτηση μας  ως Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών  να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα που χρειάζονται έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κλείσει ούτε ένας συνάδελφος  το μικρομάγαζό του, θύμα του κορωνοϊού. Γιατί αυτά που έχουν παρθεί έως τώρα δεν επαρκούν.

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με τον σύλλογό τους για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, υγείας ή διαβίωσης, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Με την συλλογικότητα να βγούμε δυνατοί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, παλεύοντας για την ζωή που μας αξίζει!

Για την Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών
Ιάσων Καπλάνης
Νικόλαος Μπουλμπούλης
Μέλη του ΔΣ της ΟΑΕ με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Κίνησης Αρτοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου