Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ειδήσεις από το ΒΕΑ (2-4-2021)

 Επιστρεπτέα 7: έως 19 -4 οι αιτήσεις


Προθεσμία μέχρι και τις 19 Απριλίου θα έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αιτήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 μέσω της οποίας θα διατεθούν ενισχύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
 Ο έβδομος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καλύψει μέρος της απώλειας του τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που κάλυψε την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής με εξαίρεση τις μεγάλες, δηλαδή αυτές που απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα, τα ΝΠΔΔ, εταιρείες που ήταν σε αδράνεια από 1/1/2020 και όσες έκαναν έναρξη δραστηριότητας μετά την 1 Φεβρουαρίου του 2020.  Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εμφανίσουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και έχουν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο για την περίοδο αναφοράς 200 ευρώ (600 ευρώ για το τρίμηνο).

Ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων

Από το 2022 θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις επιχειρήσεις.
 Από το μέτρο θα εξαιρούνται αρχικά οι μικρές επιχειρήσεις που αν δεν ξεπερνούν έναν συγκεκριμένο χαμηλό τζίρο θα απαλλάσσονται σε πρώτη φάση από την έκδοση των εν λόγω τιμολογίων .Ωστόσο στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μεταξύ των επιχειρήσεων και επαγγελματιών αλλά και κάθε απόδειξη που εκδίδεται από ταμειακή μηχανή να πηγαίνει κατευθείαν στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Taxis για διασταυρώσεις και υπολογισμό ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί.

Αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια

Διπλή αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αναμένεται να λάβουν προς το τέλος του Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή,” δρομολογούμε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του Απριλίου τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο , χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα”. Επίσης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα για τον Απρίλιο που θα περιλαμβάνουν αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών επιταγών.
 
Ακίνητα: Πολύ μικρή η διαθεσιμότητα κατοικιών προς μίσθωση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά, είναι η πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, ιδίως για ακίνητα έως 15 ετών , δηλαδή ακίνητα κατασκευής μετά το 2005.
Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ωστόσο, προς το παρόν, παραμένουν κυρίως σταθερές, είτε με ελαφρές μειώσεις – αυξήσεις στην κατώτερη ή/και ανώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης. Αυτό αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 15 ετών είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής από το 1975 έως το 1990 σε μεγάλο ποσοστό μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα που σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης αγγίζουν τις ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων έως 15 ετών.

Μη καταβολή ενοικίου Απριλίου

«Δώρο» και το ενοίκιο του Απριλίου κάνει η κυβέρνηση στις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, άρα ακόμη ένας μήνας που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος. Με τις πληρωμές για το «κούρεμα» Ιανουαρίου να καταβάλλονται με σχεδόν 2 μήνες καθυστέρηση, το Υπουργείο Οικονομικών βρήκε «φόρμουλα» που θα επιτρέπει να εκταμιεύονται πιο γρήγορα τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ιδιοκτήτη. Ήδη το υπουργείο προαναγγέλλει «διπλή» πληρωμή μέσα στο β΄10ημερο του ερχόμενου μήνα.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Για ποιους και μέχρι πότε αναστέλλονται

Αναστέλλεται, έως 31.5.2021, η διενέργεια κατασχέσεων, πλειστηριασμών και αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου – κύριας κατοικίας, για φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται, σύμφωνα με τις τιθέμενες προϋποθέσεις και κριτήρια, ως πληγέντες (κατά βάση όσοι έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση λόγω μείωσης μισθού ή εσόδων, μειωμένο μίσθωμα, ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής κ.λπ.).

– Ομοίως, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
– Εξειδικεύονται τα λοιπά κριτήρια επιλεξιμότητας φυσικών προσώπων (αξία κύριας κατοικίας έως 250.000 ευρώ, ύψος οικογενειακού εισοδήματος, ύψος ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής κ.λπ.).
– Προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση και καθορίζεται η σχετική διαδικασία (υποβολή αίτησης, χορήγηση βεβαίωσης κ.λπ.).
– Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με KYA, ειδικότερων ζητημάτων σχετικά με τη διαδικασία αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων.

Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Παρατείνεται για τρεις μήνες

Παρατείνεται εκ νέου κατά τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου η ισχύς του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως αυτό αναφέρεται σε άρθρα διατάξεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 2021.

Πρόκειται για τα άρθρα 95 έως 97 των διατάξεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα οποία επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Παρατείνεται κατά 3 μήνες, έως και τις 30 Ιουνίου του 2021 η διάρκεια κάλυψης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που δραστηριοποιούνται:
-στον τριτογενή τομέα,
– στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών,
– στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Ετοιμάζεται το «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Έως τις 9 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 Τις κρατικές επιδοτήσεις των περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι και θα ενισχυθούν -εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια- με έως και 50.000 ευρώ (ή με έως 90% επί της μηνιαίας δόσης) για χρονικό διάστημα 8 μηνών προκειμένου να κρατήσουν το δάνειό τους ενήμερο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, εκτός από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», έχει συμπεριληφθεί η διάταξη για το «πάγωμα» των επιταγών για επιπλέον 30 ημέρες (δηλαδή για ολόκληρο τον Απρίλιο), αλλά και για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως και τις 13 Μαΐου ή έως τις 31 Μαΐου, εφόσον πρόκειται για υπόθεση που σχετίζεται με την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Επίσης, προβλέπεται η παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματιών, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 
Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έως 30.6.2021

Τρίμηνη παράταση παίρνει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών από φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ειδική Επιτροπή είναι η 30η Ιουνίου. Όσοι φορολογούμενοι αμφισβητούν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να ενταχθούν στην νέα μορφή διευθέτησης των διαφορών που έχουν με τις ελεγκτικές αρχές.

Σε οκτώ δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τότε προγραμματίζει η ΑΑΔΕ το άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet.
 Η αποπληρωμή του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνει σε οκτώ δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2022. Μια σημαντική αλλαγή που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων είναι η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενους αποπληρώσει εφάπαξ τον φόρο που προκύπτει.
 
Παράταση ΜΥΦ έως 17 Μαΐου και παράταση απόσυρσης και αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών έως 30 Ιουνίου

Με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνονται οι προθεσμίες:
-Ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020, μέχρι την Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021.
-Διόρθωσης των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μέχρι την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021.
-Απόσυρσης και αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών, μέχρι την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021.

Παράταση καταβολής εισφορών

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων/εργοδοτών για τις περιόδους απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, όπως αναφέρεται σε Κοινές Αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών – Εργασίας.
 Η προθεσμία αφορά σε αυτούς που εντάσσονται στο πλαίσιο λήψης των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Παράταση τηλεργασίας

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2021 το καθεστώς της τηλεργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια,
 όπως αναφέρεται στις δύο νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.

Εργάνη: Υποβολή δηλώσεων αναστολής 


Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο σύστημα Εργάνη για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Απρίλιο.
 Οι εργοδότες κλειστών αλλά και πληττόμενων επιχειρήσεων, βάσει των νέων ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν από σήμερα έως και την Παρασκευή 9/4/2021 να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, που αφορούν είτε όλο τον μήνα Απρίλιο είτε μέρος αυτού. Από το Σάββατο 10/4/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις - εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.


Για συνεχή επίκαιρη ενημέρωσή σας:
ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.acsmi.gr
Aκολουθήστε τη σελίδα του Β.Ε.Α.
στο facebook 
https://www.facebook.com/acsmi.gr
instagram https://www.instagram.com/acsmi.gr/
Lnkedin https://www.linkedin.com/company/acsmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου