Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΒΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  


Χρήσιμες ερωταπαντήσεις - Οδηγός ΑΑΔΕ
Η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε και ήδη εκατοντάδες φορολογούμενοι έχουν σημαντικό λόγο για να σπεύσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους. Αρκετοί μισθωτοί οι οποίοι φέτος αναμένουν επιστροφή φόρου λόγω χαμηλότερων εισοδημάτων το 2020 και δυνατότητα είσπραξης επιδομάτων που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος.
Αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών καθώς θα πρέπει να σπεύσουν να συμπληρώσουν το Ε3 το οποίο θα αποτελέσει το «εισιτήριο» για κάλυψη μέρους ή του συνόλου των φετινών φορολογικών. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε οδηγό με ερωταπαντήσεις για την υποβολή του Ε1. Ολόκληρος ο οδηγός στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ: https://acsmi.gr/%ce%b1%ce%b1%ce%b4%ce%b5-56-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/
 

Απαλλαγή για πληττόμενους του ορίου 30% ηλεκτρονικών αποδείξεων

Δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος από ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αλλά κι αν δεν ανήκουν στις «εξαιρέσεις», οι φορολογούμενοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 20% θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο ίσο με το 11% του ποσού που δεν κάλυψαν.

Η απαλλαγή ισχύει για:

·         τους φορολογουμένους που ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα που κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» από τον κορωνοϊό.

·         Τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

·         Τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος

·         Τους φορολογούμενους που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

·         Τους ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.


 

Νέο έντυπο Ε3

Ανανεωμένο, με τις κατάλληλες προσθήκες σε σχέση με πέρυσι, είναι το νέο έντυπο Ε3 το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Φέτος το εν λόγω έντυπο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η υποβολή του θα καθορίσει και τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση μέρους από τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών από χιλιάδες επαγγελματίες.

Στο νέο έντυπο υπάρχει πίνακας στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν αναλυτικά τις πάγιες δαπάνες για το 2020, είτε τηρούν απλογραφικά είτε διπλογραφικά βιβλία. Όπως φαίνεται, καλούνται να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2020 και αφορούν έξοδα για υποδοχή και φιλοξενία, ταξιδιού, ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, διαφήμιση και προβολή, μικτές αποδοχές εργαζομένων και εργοδοτικές εισφορές.

Επίσης, έχει προστεθεί ο κωδικός 99 στον οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί το ποσό από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές που εισέπραξε ο επαγγελματίας κατά τη διάρκεια του 2020. Στο έντυπο φέτος έχουν προστεθεί 3 νέοι κωδικοί :

– Δαπάνες ενοικίων, εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. (περ. ιε’ άρθρου 23 του ΚΦΕ)

– Χρηματικά ποσά ή άλλα ανταλλάγματα που τυχόν καταβλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα για μη εξουσιοδοτημένη πώληση διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. (περ.ιστ’ άρθρου 23 του ΚΦΕ)

– Δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υπερβαίνουν τα λογιστικά κέρδη χρήσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους (άρθρο 22 του ΚΦΕ).

Ενοίκια: Ποιοι θα πληρώνουν ολόκληρο μίσθωμα τον Μάϊο

Η επιστροφή στην κανονικότητα «ψαλιδίζει» και τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, με τους επιχειρηματίες σε πρώτη φάση να πρέπει να μάθουν να ζουν πληρώνοντας… ολόκληρο το ενοίκιό τους, μεταξύ πολλών άλλων υποχρεώσεων. Η λίστα των μειωμένων ενοικίων για τον Μάϊο σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με τους εκμισθωτές να πρέπει πλέον να τα βρουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς η στήριξη από το κράτος με τη μορφή μειωμένων ενοικίων τελειώνει για χιλιάδες από αυτούς.

Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία «έστρωσε τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.

Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά έως και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Για συνεχή επίκαιρη ενημέρωσή σας:
ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.acsmi.gr
Aκολουθήστε τη σελίδα του Β.Ε.Α.
στο facebook 
https://www.facebook.com/acsmi.gr
instagram https://www.instagram.com/acsmi.gr/
Lnkedin  https://www.linkedin.com/company/64964339/admin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου