Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 14-5-2021

 




Μείωση προκαταβολής φόρου: Η τροπολογία
Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, πλην τραπεζών, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και τη συνέχιση για άλλον έναν χρόνο (για το φορολογικό έτος 2021 όσον αφορά τα εισοδήματα από μη μισθωτές πηγές και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα) του μέτρου της μη επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρας.
Τι προβλέπει η τροπολογία ΕΔΩ
 
 

Άμεσα στην Διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο θα βρεθούν οι εργοδότες που δεν θα θέσουν σε εφαρμογή την ψηφιακή κάρτα εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη  της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Χατζηδάκης. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου το Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αντικαθίσταται από την Επιθεώρηση Εργασίας, που θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις που θα διατυπωθούν σε αυτή, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ



“Κουρεμένα” ενοίκια: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να μην χάσουν την αποζημίωση Απριλίου

Προκαταβολικά θα λάβουν την αποζημίωση ενοικίου μηνός Απριλίου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, υπό την έννοια ότι το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να υποβάλουν δήλωση Covid για τον Μάρτιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: Τη δήλωση Covid στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να την υποβάλουν ακόμη και εκείνοι οι εκμισθωτές που ήδη έχουν λάβει την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια του συγκεκριμένου μήνα (σ.σ.: όταν αυτή εξοφλήθηκε μαζί με εκείνη του Φεβρουαρίου). Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η δήλωση Covid, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της αποζημίωσης που έχουν λάβει, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις- Μετά τις 15 Μαΐου η υποβολή τους

Το δεύτερο μισό του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η πλατφόρμα Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Αυγούστου σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Για φέτος, όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Επίσης, για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι θα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 20% από το 30% του εισοδήματος τους με e-αποδείξεις, το πέναλτι μειώνεται στο μισό.

Παράλληλα, για φέτος καταργούνται και τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

Επιχειρήσεις: Ποιες θα λάβουν έως 30.000 ευρώ

Από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα επενδυτικά σχέδια των οποίων ενταχθούν σε νέα δράση του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit).

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 2,3 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης μπορεί να τροποποιηθεί έως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Η δράση άνοιξε στις 5 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτή έως τις 6 Αυγούστου και αφορά επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως έχει προσδιορισθεί ως περιοχή παρέμβασης στην εγκεκριμένη ΟΧΕ ΣΒΑΑ της Αθήνας.


ΓΕΦΥΡΑ 2: Παράταση αιτήσεων – Πώς κάθε επαγγελματίας εξασφαλίζει επιδότηση δανείου

Άλλη μια ευκαιρία θα δοθεί σε χιλιάδες επαγγελματίες να διεκδικήσουν επιδότηση που φτάνει έως και το 90% της δόσης των επιχειρηματικών τους δανείων μέσω του προγράμματος Γέφυρα 2. Ήδη πάντως σχεδόν 25.000 επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να λάβουν το «δώρο» του κράτους που καλύπτει έως και το 90% της δόσης για διάστημα 8 μηνών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων θα παραμείνει ενεργή έως και τις 9 Ιουνίου. Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης είναι απλή, χωρίς να χρειάζεται συνυποβολή δικαιολογητικών για δεδομένα και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στις βάσεις δεδομένων Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων.

Από τα τέλη Μαΐου η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα «my business support»

Ακόμη ένα μέτρο στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, μπαίνει από το επόμενο 10ήμερο σε φάση υλοποίησης. Με ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβληθεί στην πλατφόρμα «my business support», επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό και υπέστησαν ζημιές το 2020 λόγω μεγάλης μείωσης εσόδων -άνω του 30% κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς- θα κληθούν να εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο λεγόμενο πρόγραμμα «επιδότησης παγίων δαπανών».

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα υποβληθούν μέχρι το τέλος Μαΐου και για ολόκληρο το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να αποτυπωθούν οι πάγιες δαπάνες της περσινής χρονιάς.

Μόνο e-μεταβιβάσεις ακινήτων από Ιούνιο

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα γίνονται όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς επισκέψεις στην εφορία και γραφειοκρατία, από την 1η Ιουνίου. Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, όπως και οι δηλώσεις για τη ματαίωση του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου, ήτοι γονικές παροχές και δωρεές.

ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ Μαΐου

Από 13/5/2021 έως και τις 31/5/2021, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Μάιο 2021, εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας είναι δυνατές οι ορθές επαναλήψεις των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ. Όσον αφορά στον Απρίλιο 2021, οι επιχειρήσεις – εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από αύριο Πέμπτη 13/5/2021 έως και τις 18/5/2021.


Νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις του ιστορικο
ύ Κέντρου


Πράσινη αναβάθμιση επιχειρήσεων Ιστορικού Κέντρου Αθήνας - Η δράση επιχορηγεί Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αναβαθμιστούν σε όρους ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ
 

 




Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων: Νέα χαμηλότοκα δάνεια

Μέσω του ταμείου θα χορηγηθούν περίπου 500 εκ. € σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού. Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου και τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις 31.12.2023.

Δείτε έναν συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα για το πρόγραμμα εδώ


ΧΡΗΣΙΜΑ: 
Νέο Πτωχευτικό: Βρείτε τον Χρήσιμο Οδηγό Επιχειρήσεων και Εγχειρίδιο με ερωταπαντήσεις για Εξωδικαστικό, Προπτωχευτική Διαδικασία στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α: 

Για συνεχή επίκαιρη ενημέρωσή σας:
ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.acsmi.gr
Aκολουθήστε τη σελίδα του Β.Ε.Α.
στο facebook 
https://www.facebook.com/acsmi.gr
instagram https://www.instagram.com/acsmi.gr/
Lnkedin  https://www.linkedin.com/company/64964339/admin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου