Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γαλλία: Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προωθεί η κυβέρνηση





Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρουσιαστεί ένας νέος νόμος που θα διέπει τους κανόνες της κυριακάτικης αργίας το 2014, αφού παρέλαβε έκθεση ειδικής επιτροπής για το θέμα. Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα των «αδικαιολόγητων ανισοτήτων» μεταξύ των εργαζομένων που δουλεύουν την Κυριακή, επειδή οι εργοδότες τους δικαιούνται να ανοίξουν, και όσων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί «ένα νέο νομικό πλαίσιο το 2014, μετά από μία περίοδο διαλόγου με τοπικούς φορείς».
Δώδεκα Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα μαγαζιά
Με βάση το ισχύον πλαίσιο, τα καταστήματα δικαιούνται να ανοίγουν 5 Κυριακές το χρόνο, μετά από άδεια της αντίστοιχης δημοτικής αρχής. Εξαίρεση αποτελούν καταστήματα που βρίσκονται σε ειδικές τουριστικές ζώνες ή σε «ζώνες εξαιρετικής κατανάλωσης», δηλαδή περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντος. Στις πρώτες, σε αντίθεση με τις δεύτερες, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερο τους εργαζόμενους. Ειδική εξαίρεση αποτελούσαν τα καταστήματα επίπλων που είχαν άδεια ανοίγματος όλες τις Κυριακές.
Η έκθεση που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Ερό προτείνει την αύξηση του αριθμού των Κυριακών που τα καταστήματα δικαιούνται ανοίγματος από πέντε σε δώδεκα το χρόνο (εφτά από πέντε με άδεια δημάρχου και πέντε ακόμα στην ευχέρεια του καταστηματάρχη), επισημαίνοντας υποκριτικά ότι «η ιδιαιτερότητα της Κυριακής θα πρέπει να γίνει σεβαστή». Δηλαδή, προτείνει άνοιγμα μια Κυριακή το μήνα! Προτείνει επίσης το ύψος της αμοιβής των εργαζομένων για δουλειά την Κυριακή, τα ανταποδοτικά ρεπό κ.ά. να καθορίζονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Ήδη όμως, πολλοί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν Κυριακές δεν πληρώνονται παραπάνω (με τη «βούλα» κάποιας συλλογικής σύμβασης).
«Αγκάθι» για τις πολυεθνικές η αργία της Κυριακής
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτώβρη, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή για την επανεξέταση των νόμων που απαγορεύουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την κυριακάτικη αργία που αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης της Γαλλίας εδώ και 107 χρόνια (13 Ιούλη 1906 η ημερομηνία που εφαρμόστηκε στη Γαλλία οριστικά). Η συζήτηση άνοιξε όταν δικαστήριο διέταξε δύο αλυσίδες καταστημάτων να κλείσουν 14 υποκαταστήματά τους τις Κυριακές. Τότε οι μεγαλέμποροι «έβγαλαν τα μαχαίρια», βάζοντας μάλιστα μπροστά, σαν ασπίδα τους, τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Ολάντ, με τα μέτρα που παίρνει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ικανοποιεί το αίτημα των μεγάλων εμπορικών πολυκαταστημάτων, των μονοπωλίων του εμπορίου. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων, δηλαδή μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους, ενώ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον αφανισμό όσων μικρών καταστημάτων έχουν απομείνει, που δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου