Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση 8,4% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2013

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τους 2,5 δισ. τόνους, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η νέα αυτή εκτίμηση είναι αυξημένη κατά 8,4% σε σχέση με πέρσι και 6% από το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής το 2011, σύμφωνα με έκθεση του FAO η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου με τίτλο: «Προοπτικές καλλιεργειών και επισιτιστική κατάσταση».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η συνολική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών φέτος περιλαμβάνει μια αύξηση 7,8% στην παραγωγή σιταριού, 12% για τα δευτερεύοντα σιτηρά και 1% για το ρύζι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καλλιέργεια σιταριού, που έχει ήδη φυτευτεί στο βόρειο ημισφαίριο και πρόκειται να συγκομισθεί το 2014, είναι ως επί το πλείστον θετικές.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν στους 572 εκατ. τόνους έως το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου το 2014, πρόκειται για αύξηση 13,4%, ή σχεδόν 68 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η πρόβλεψη είναι σχεδόν 9 εκατ. τόνους υψηλότερη από ό, τι είχε προβλέψει ο FAO το Νοέμβριο, αντανακλώντας τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω των τελικών αποθεμάτων σιταριού και καλαμποκιού, ενώ τέλος τα αποθέματα ρυζιού μειώθηκαν ελαφρώς.

Η απότομη αύξηση στα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών φέτος θα έχει σαν αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης αποθεμάτων προς κατανάλωση να φτάσει στο 23,5%, πολύ πιο πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 18,4% που σημειώθηκε το 2007/08.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, που επίσης δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος και το Νοέμβριο κατά μέσο όρο στις 206,3 μονάδες από 206,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αλλά βρίσκεται 9,5 μονάδες (4,4%) κάτω από το Νοέμβριο του 2012. 

Βέβαια, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί, ο FAO προειδοποιεί ότι η επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές της Αφρικής αλλά και αλλού επιδεινώνεται.

Συγκεκριμένα, στις χώρες του Σάχελ της Δυτικής Αφρικής –Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νιγηρία και Σενεγάλη– οι καλλιέργειες και οι βοσκότοποι έχουν πληγεί από την πρόωρη διακοπή των βροχών. Αυτό ίσως οδηγήσει σε νέα επισιτιστική κρίση την εμπορική περίοδο 2013/14.  Επίσης, η μετατόπιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το Μάλι λόγω εμφύλιας διαμάχης εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή.

Εμφύλιες διαμάχες και επισιτιστική κρίση
Στην Κεντρική Αφρική, 1,3 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται άμεσα  επισιτιστική βοήθεια λόγω των εμφύλιων πολέμων. Στη Νότια Αφρική, οι τιμές των δημητριακών πλησιάζουν επίπεδα ρεκόρ, λόγω της μειωμένης παραγωγής για την εμπορική σεζόν 2013/14. Επιπρόσθετα, ο ξηρός καιρός έχει καθυστερήσει τις σπορές για το 2014.

Στη Συρία και την Υεμένη, οι συνεχιζόμενες εμφύλιες συρράξεις, μπορεί να οδηγήσουν σε επισιτιστική ανασφάλεια 6 εκατ. και 4,5 εκατ. ανθρώπους αντίστοιχα.

FAO: 30 εκατ. δολάρια για αγροτική αποκατάσταση των Φιλιππίνων

Στις Φιλιππίνες, 14 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί από τον τυφώνα Χαϊγιάν και ο FAO έχει αποστείλει πάνω από 30 εκατ. δολάρια για την αγροτική αποκατάσταση της χώρας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προχώρησε σε επείγουσα επισιτιστική βοήθεια για 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
πηγή : agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου