Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πιέζονται οι τιμές των τροφίμων λόγω των σιτηρών



Την καθοδική πορεία του συνέχισε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κλείνοντας στις 182.7 μονάδες με μείωση 1,9% σε σχέση με το Δεκέμβριο.
Όπως αναφέρει στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, οι μειωμένες τιμές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή των καλλιεργειών και, ιδίως, για μεγάλα αποθέματα σιτηρών. Επιπλέον, επηρεάστηκαν από την συνεχή ισχυροποίηση του Αμερικανικού δολαρίου και τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου.
Ειδικότερα, η αφθονία των αποθεμάτων πιέζει καθοδικά τα επίπεδα των τιμών σε σιτάρι, κρέας και φυτικά έλαια. Ο Δείκτης Τιμών των Σιτηρών έφτασε κατά μέσο όρο τις 177.4 μονάδες τον Ιανουάριο, πτώση κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της μεγάλης προσφοράς σε σιτηρά. Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε και στις τιμές των φυτικών ελαίων με το Δείκτη τους να πέφτει στις 156 μονάδες, μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το Δεκέμβριο. Αυτό οφείλεται στα άφθονα αποθέματα σογιέλαιου και τις χαμηλές τιμές στο αργό, πράγμα το οποίο μείωσε την ελκυστικότητα της χρήσης φυτικών ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ. Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος έπεσε κατά ποσοστό 1,6% με μέσο όρο τις 194,3 μονάδες, εξαιτίας εν μέρει του ισχυρού δολαρίου των ΗΠΑ, όπως επίσης από τη μεγάλη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος προς εξαγωγή.
Αντιθέτως, σταθεροί ήταν οι Δείκτες Τιμών Γάλακτος και Ζάχαρης με μέσο όρο τις 173.8 μονάδες για τον πρώτο μιας και οι αυξημένες τιμές του βουτύρου αντιστάθμισαν την πτώση των τιμών σε τυρί και σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος και 217.7 μονάδες για το δεύτερο με καμία ορατή διαφορά από το Δεκέμβριο.
Συγχρόνως, ο ρυθμός παγκόσμιων αποθεμάτων σε σιτηρά παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 50% από το 2008. Η παραγωγή σιτηρών για το 2014 αυξήθηκε κατά 2.534 εκατομμύρια τόνους, εξαιτίας των υψηλών προοπτικών στα δευτερεύοντα σιτηρά, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του FAO για την προσφορά και ζήτηση σιτηρών.
(Πηγή: FAO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου