Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το φάσμα του κλεισίματος πια είναι ορατό από ποτέ άλλοτε- κάλεσμα συμπόρευσης στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια.

 


Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καλεί σύσσωμο τον κλάδο, ομοσπονδία, πρωτοβάθμια σωματεία, τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την οργανωμένη απάντηση μας στα φαινόμενα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέτωπο της ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Ενέργεια  και  πρώτες  ύλες  οδηγούν σε πλήρη αδιέξοδο τα μαγαζιά μας, τις οικογένειες μας και συνολικά την ελληνική λαϊκή οικογένεια. Το φάσμα του κλεισίματος πια είναι ορατό από ποτέ άλλοτε. Καλούμαστε  να πληρώσουμε  τον λογαριασμό  ξανά εμείς.

Φυσικά η ενέργεια ακρίβυνε πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το 2010 έως και το 2021 το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε κατά +52,8%. Ήταν η περίοδος που έτρεξε αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση. Το 2018 θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ έναν χρόνο μετά εμφανίζονται οι μεγαλύτερες τιμές. Το 2020 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ΕΕ σε αδυναμία πληρωμής λογαριασμών και στις διακοπές ρεύματος. Την περίοδο 2020-2021 οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν +46,3%. Τον Ιούνιο του  2022 όλοι μαζί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την μονιμοποίηση των ειδικών φόρων στην ενέργεια. Το κόστος για ηλεκτρισμό το 2022 στην Ελλάδα είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Πορτογαλία και την Νορβηγία.     

Την ίδια ώρα που εμείς αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στους υπέρογκους λογαριασμούς που μας έρχονται τα διυλιστήρια και οι όμιλοι ενέργειας μετράνε καθαρά κέρδη όπως  η ΔΕΗ ανανεώσιμες που έχει 1300% αύξηση στα κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2022 και η ΔΕΔΔΗΕ 300% αύξηση κερδών το ίδιο διάστημα. Ο Μυτιληναίος 26% αύξηση στα καθαρά  κέρδη του 2021 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 19% αύξηση στα καθαρά κέρδη του 2021 επίσης. Τα ΕΛΠΕ 54% αύξηση στα κέρδη EBITDA το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ η MOTOR OIL  450% αύξηση των καθαρών κερδών στο α’ εξάμηνο του 2022.  Έτσι όταν για εμάς έρχεται ΧΕΙΜΩΝΑΣ για τα κέρδη των λίγων πάντα ΑΝΟΙΞΗ.

Δε μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των δυσβάστακτων για την δουλειά μας  ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, στις πρώτες ύλες και το αλεύρι, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που λειτουργούν με όρους ζούγκλας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αν το κύμα ανατιμήσεων συμπαρασύρει και τα δικά μας προϊόντα θα λυθεί μέρος του προβλήματος διότι στα ήδη  κατακρεουργημένα οικονομικά λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους οξυμένες ανάγκες αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στην δουλειά μας. Δεν είναι λύση  για εμάς να πει ο κόσμος το ψωμί ψωμάκι.  

 

Οι αυξήσεις ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα αφού κυριαρχούν η υποαπασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας που οδηγούν έναν στους τρεις εργαζόμενους να έχει καθαρό μισθό κάτω από 500€ το μήνα ενώ την ίδια στιγμή, με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ έχει μειωθεί ο μέσος μισθός των εργαζομένων κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Όλα αυτά ενώ οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 10% την τελευταία χρονιά ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς πάνω από 5% τους τελευταίους μήνες αδιάκοπα.

 

Ούτε φυσικά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων που ακούγονται και το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθεί να δημιουργήσει μας καθησυχάζει όλους αυτούς τους μήνες αφού το πρόβλημα συνεχώς διογκώνετε. Ενδεικτικό ότι και   την περίοδο της πανδημίας με  μέτρα ημίμετρα  που δεν αντιμετώπισαν  το πρόβλημα στην ρίζα του, αλλά το κρύψαν  κάτω από το χαλί όπως πολύ καλά έχουν μάθει να το κάνουν σε αψεγάδιαστη  συνεργασία με συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτή της ΓΣΕΒΕΕ. Εδώ και ο ρόλος της Ομοσπονδίας μας να συνεχίσει να παίζει το αμορτισέρ ανάσχεσης της αγανάκτησης των συναδέλφων μας ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους 206 συναδέλφους που έκλεισαν και την ίδια ώρα να αρνείται πεισματικά κάθε αγώνα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.   

 

Οι ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες αφού ενίσχυαν χρόνο με το χρόνο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

 

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση του κλάδου μέσα από τα σωματεία μας που αυτά με την σειρά τους με αγωνιστική διάθεση θα παλέψουν πράγματι για το συμφέρον του μικρού οικογενειακού φούρνου . Δεν περιμένουμε εργολάβους-σύμβουλους  λύσεων όπως κάποιους που προσέλαβε η ομοσπονδία μας, ή κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου  κεφαλαίου. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.

 

Καλούμε όλα τα συνδικαλιστικά μας  όργανα  εκτάκτως να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν θέση μάχης μπροστά στις δραματικές εξελίξεις με ανακοινώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τις 9 Νοέμβρη για να  διεκδικήσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης :

 

·      Κατάργηση του ΦΠΑ στο βασικότερο διατροφικό προϊόν της Ελληνικής οικογένειας  αυτό του ψωμιού.

·      Κατάργηση όλων των ειδικών φόρων και ΦΠΑ στην ενέργεια που χρησιμοποιούμε στα μαγαζιά μας, σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο κίνησης, ηλεκτρική ενέργεια.

·    Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  .

·      Καμία διακοπή ρεύματος σε συνάδελφο που αδυνατεί να ανταποκριθεί και να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς.

·      Επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ενέργειας με αποδέσμευση της χώρας από το χρηματιστήριο ρύπων για την ενέργεια.

·      Επιστροφή αφορολόγητου στα 12000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. 

·      Καμία κατάσχεση επιχειρηματικού εξοπλισμού σε συνάδελφο και διαγραφή χρεών σε τόκους και προσαυξήσεις σε εφορία και τράπεζες. Επιπλέον 30% για τους εν ενεργεία και 50% για όσους έβαλαν λουκέτο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα.

·      Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τα μικρά αρτοποιεία.

·      Διαγραφή τόκων  και προστίμων για χρέη στην ατομική ασφάλιση. Πλήρη διαγραφή των χρεών στην εισφορά υγείας. Να δοθεί σύνταξη σε όλους τους συναδέλφους που κατοχυρώνουν δικαίωμα ανεξαρτήτως ύψους χρέους.

·      Καμία σκέψη σύνδεσης της ασφαλιστικής μας εισφοράς με το ύψος του πληθωρισμού όπως σχεδιάζετε για το νέο έτος.

 

Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας! Δε θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου