Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ : ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

  


Νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξήσεις που έγιναν προ μηνών στα άλευρα αυτή την περίοδο. Μάλιστα  προετοιμάζετε το έδαφος και για άλλες που πρόκειτε να γίνουν άμεσα στο προσεχές διάστημα. Αυξήσεις που ξεπερνάνε το 30% μέσα στο 2021 χωρίς να γνωρίζουμε το που μπορούν να φτάσουν με βάση την εικόνα που δίνετε για την παγκόσμια αγορά των σιτηρών. Μάλιστα εάν σε αυτές τις αυξήσεις προστεθούν και οι μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν γίνει κυρίως σε ενέργεια καθώς και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες στο σύνολό τους που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των αρτοποιείων  τότε μιλάμε για ένα εκρηκτικό κράμα που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της τιμής του βασικότερου διατροφικού προϊόντος για την λαϊκή οικογένεια, αυτό του ψωμιού, πέραν των υπολοίπων.

Ο κλάδος μας, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, πάνω από 10 χρόνια έχει απορροφήσει την όποια αύξηση έχει γίνει, άμεση ή έμμεση χωρίς να την μετακυλήσει στο ψωμί.  Δυστυχώς όμως το κλίμα που δημιουργείται με τις νέες αυξήσεις δεν μπορεί να σταθεί στο να μείνει σταθερή η τιμή του. Η Αγωνιστική Κίνηση ήταν η μόνη κλαδική φωνή που τοποθετήθηκε δημόσια από τον Γενάρη για την κατάσταση που ξεκίνησε να δημιουργείτε με τις ανατιμήσεις και μόνο τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι υπήρξε μια υποτυπώδη αντίδραση από τους φορείς που μας εκπροσωπούν χωρίς όμως να αγγίζουν το θέμα στην ουσία του. Μια τακτική που ακολουθείται χρόνια τώρα έτσι ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει οργανωμένη και μαζική αντίδραση του κλάδου στις πολιτικές αυτές που εξαθλιώνουν λαϊκά στρώματα, μαζί και εμάς.

Συνάδελφοι

Οι αυξήσεις σε μία σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών  για την καθημερινότητά μας  είναι μία δυσάρεστη έκπληξη και για εμάς σαν καταναλωτές όπως και για τον υπόλοιπο λαό πέρα από τα μαγαζιά μας. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι το ταμείο μας είναι άμεσα συνδεδεμένο  με το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας τότε πρέπει να λάβουμε τα παρακάτω υπόψιν. Αυτή την στιγμή 1 στα 4 νοικοκυριά διαβιώνει με εισόδημα έως 10.000. 4 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως το εισόδημά τους μειώθηκε ενώ 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 19 ημέρες.  Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις μισθών, στις αναστολές εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Έρχονται να προστεθούν στα lockdown, στις αναδουλειές, στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Έρχονται να προστεθούν στις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων καθώς και σε ένα τσουβάλι φόρων και «πράσινων» φόρων που έρχονται, πέρα όλων αυτών που μας έχουν φορτώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές καθημερινές ανάγκες, την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε πιο κοντά στο λουκέτο,  στην άλλη μεριά της ζυγαριάς συσσωρεύονται κέρδη, νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων που κατευθύνονται αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Συνειδητά όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις παραπλανούν για τον πραγματικό αντί-λαϊκό   χαρακτήρα της ανάκαμψης τους. Τα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., οι κρατικές ενισχύσεις και το κόψιμο χρήματος έχουν μοναδικούς αποδέκτες τους μεγάλους ομίλους. Ακόμη, ο καθορισμός των τιμών από τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και τα καρτέλ που, πολεμώντας για το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της πίτας, επιβάλλουν υψηλότερες τιμές, όπως τώρα συμβαίνει με τα σιτηρά και τα άλευρα, για να αρμέξουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Αν οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, τα λουκέτα ήταν δώρα της κρίσης, τώρα η ακρίβεια είναι το δώρο της ανάκαμψης.

Η ακρίβεια δεν προκύπτει από λάθους χειρισμούς. Ούτε αποτυπώνετε στην κλιματική αλλαγή που μας πλάσαραν ότι μας κατέκαψε το καλοκαίρι άλλα στην ουσία ήταν η ανεπάρκειά τους στο  να μας προστατέψουν. Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι φαινόμενο της ίδιας της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται.  Η ακρίβεια αποτυπώνει λοιπόν την εξαθλίωσή μας στο να ζούμε με λιγότερα από αυτά που θα μπορούσαμε. Η ασφυξία μας ανθεί στο έδαφος της ανάπτυξης τους. Η ακρίβεια είναι δεμένη με την στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία βρίσκεται ατόφια μέσα στους νόμους που ψηφίζονται. Όποιο μείγμα πολιτικής  και αν επιλεχθεί από Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις, πιο περιοριστικό ή πιο επεκτατικό, ο λογαριασμός στο τέλος έρχεται σε εμάς. Τελικά είτε μειώνετε ο μισθός, είτε ανεβαίνουν οι τιμές και οι φόροι, πολύ περισσότερο όταν το ένα ακολουθεί το άλλο, όπως συμβαίνει τώρα , το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ενώ παράγουμε όλο και περισσότερα ενώ δουλεύουμε όλο και πιο πολλές ώρες μέσα στα μαγαζιά μας στο τέλος απολαμβάνουμε όλο και λιγότερα.

Συνάδελφοι

Παράγοντας ασφυξίας για το εισόδημά μας είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που ήδη τις έχουμε νοιώσει και έρχονται ακόμη μεγαλύτερες. Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει πιο ακριβό ρεύμα για εμάς, ενώ το κόστος εκτινάσσεται περαιτέρω από το υπόλοιπο πακέτο της πράσινης μετάβασης ( ηλεκτρ. Αυτοκίνητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων κ.ά. ). Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια, ύδρευση, μεταφορές, υγεία και παιδεία μας δημιουργούν επιπλέον κόστος για εμάς και τις οικογένειές μας.   

Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και την ακρίβεια. Δική μας δύναμη είναι η οργάνωσή μας για κοινή συλλογική διεκδίκηση. Πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, με αιτήματα:

·         Κατάργηση  του ΦΠΑ στο βασικότερο διατροφικό προϊόν του λαού αυτού του ψωμιού ( καθώς και όλης της αλυσίδας προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του).

·         Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος.

·         Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

·         Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

·         Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών των αυτοαπασχολούμενων προς την εφορία και τις τράπεζες.

·         Άμεση επαναφορά του αφορολόγητού για τους αυτοαπασχολούμενους στα 12.000.

·         Αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις.

Η μάχη για την προστασία του εισοδήματος μας είναι μάχη απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ελιγμούς και κόλπα που μπορεί να δίνουν χρήματα στην μία τσέπη για να τα παίρνουν από την άλλη πολλαπλάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου