Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζητούνται «ισοδύναμα» για εφαρμογή της εργαλειοθήκης

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι πλέον αρτοποιοί και αρτοποιεία θα επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ακόμη και εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία απλώς ολοκληρώνεται το ψήσιμο προψημένης ζύμης.
  Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι πλέον αρτοποιοί και αρτοποιεία θα επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ακόμη και εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία απλώς ολοκληρώνεται το ψήσιμο προψημένης ζύμης.


 Τα «ισοδύναμα» που θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται με την εφαρμογή της περίφημης «εργαλειοθήκης ανταγωνισμού» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για «ισοδύναμα» που δεν έχουν βεβαίως χαρακτήρα επιδοματικής πολιτικής, αλλά θέσπισης κανόνων προς περιορισμό των συνεπειών. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων επαγγελματικών ομάδων, έτσι ώστε μέσα στον Οκτώβριο να θεσπισθούν οι αλλαγές στους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) προκειμένου να εφαρμοσθούν όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ψωμί ο κ. Παπαδεράκης σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει τα εξής στους αρτοποιούς: α) ο χαρακτηρισμός «φρέσκο ψωμί» να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο στη βιοτεχνική αρτοποιία και β) να υπάρχει σαφής πληροφόρηση των καταναλωτών -μέσω για παράδειγμα υποχρεωτικής χρήσης ενημερωτικών πινακίδων- όταν ένα προϊόν άρτου έχει παραχθεί από προψημένη ζύμη.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4336/2015 με τις απαιτήσεις για το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι πλέον αρτοποιοί και αρτοποιεία θα επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ακόμη και εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία απλώς ολοκληρώνεται το ψήσιμο προψημένης ζύμης (οι λεγόμενες «θερμές γωνιές» με τη διαδικασία bake off). Ο νόμος προβλέπει, επίσης, ότι θα επιτρέπεται πλέον η ίδρυση πρατηρίων άρτου εντός όλων των καταστημάτων τροφίμων και ποτών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής υγειονομικής νομοθεσίας.

Στην περίπτωση του γάλακτος, από την άλλη, πέρα από την απαιτούμενη προσαρμογή των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ στα όσα προβλέπει πλέον ο νόμος 4336/2015, δηλαδή ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου («φρέσκου») γάλακτος θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και όχι κεντρικά από την πολιτεία, δεν αναμένεται η κυβέρνηση να λάβει κάποιο μέτρο προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Οπως χαρακτηριστικά λένε στο υπουργείο Οικονομίας, «η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία μπορεί, εάν το επιθυμεί, να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της εγχώριας παραγωγής».

Σε ισχύ και χωρίς να απαιτείται η έκδοση κάποιας εφαρμοστικής εγκυκλίου τίθεται η απελευθέρωση του καθεστώτος των εκπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4336/2015 παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον κάθε έμπορο να διενεργεί εκπτώσεις οποτεδήποτε μες στη διάρκεια του έτους, και όχι μόνο κατά στη διάρκεια των τεσσάρων τακτικών εκπτωτικών περιόδων, χωρίς μάλιστα να απαιτείται προηγούμενη γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές ή στον οικείο εμπορικό σύλλογο.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει την απορρύθμιση στον κλάδο, αλλά και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό κλοιό γύρω από τις μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου προσανατολίζεται στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, Εκπτώσεις και Προωθητικές Ενέργειες. Στόχος των αλλαγών θα είναι η αποφυγή των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ο περιορισμός των αθρόων προσφορών, αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη ρευστοποίηση αποθεμάτων.

Διατεθειμένη να κινηθεί στη λογική της απελευθέρωσης, αφήνοντας πίσω τη ρητορική των προηγούμενων μηνών για τον «θάνατο του εμποράκου» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση. Τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της θα καθορίσει, βεβαίως, η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπό αυτό το πρίσμα, πρώτον θα διατηρηθεί ο νόμος 4177/2013 σε ό,τι αφορά τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων οχτώ Κυριακές τον χρόνο και δεύτερον, θα επανακαθορισθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζονται κάποιες περιοχές ως τουριστικές με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα.

πηγή

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου