Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ



Ποια τέλη και πόροι υπέρ τρίτων καταργούνται
Δυστυχώς ο Πρόεδρός μας δεν τίμησε το πανό που κρατάει 



Συνεδρίασε το Συμβούλιο υπουργών εργασίας της Ε.Ε  για το " Ευρωπαϊκό κεκτημένο " εξετάζοντας την πορεία  υλοποίησης της στρατηγικής " Ευρώπη 2020 ". Μία στρατηγική που παρουσιάστηκε το 2010 και επιχειρεί να μετατρέψει την Ε.Ε. σε έναν  " εργασιακό παράδεισο ". Στην πραγματικότητα  πρόκειται για την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα σε ολόκληρη την Ε.Ε. . Για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται  στα σχέδιά τους αυτά, οι υπουργοί εργασίας , εκτιμούν ότι κινδυνεύουν τα ευρωπαϊκά  μονοπώλια να χάσουν τον πόλεμο από τους ανταγωνιστές τους .
Στην χώρα μας η στρατηγική " Ευρώπη 2020 " έχει περάσει από την κυβέρνηση, αυτούσια στο " Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής   2015-2018",  που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα :
·         Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
·         Μείωση του κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους που προσλαμβάνονται.
·         Ρύθμιση των  " εργασιακών , εργατικών δράσεων και λειτουργίας σωματείων ", δηλαδή νέο συνδικαλιστικό νόμο, με σκοπό να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα
·         επέκταση της δράσης των " δουλεμπορικών γραφείων " ,
·         καθιερώνει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από την δημιουργία  μόνιμου μηχανισμού διαθεσιμότητας.
Αυτά όλα μπορεί να μην είναι κλαδικά θέματα άμεσα , αφού αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων, αλλά θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στην δουλειά μας , στα καταστήματά μας , διότι ουσιαστικά επηρεάζουν την επιβίωσή μας .
Όλα αυτά προωθούνται μαζί με μια σειρά ακόμη ρυθμίσεις, που ήδη με καταιγιστικό ρυθμό  νομοθετεί η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ( νέος γύρος συνένωσης νοσοκομείων, νέες περικοπές δαπανών των μεγάλων νοσοκομείων, μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού, νέα αναδιάρθρωση  στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και  ΕΝΤΑΞΗ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Δηλαδή μεθοδεύεται από την κυβέρνηση ακριβώς ότι έγινε με το δικό μας ταμείο , το υγιέστατο και με περιουσία  ταμείο που δημιουργήθηκε με τόσο κόπο και με χρήματα του κάθε φούρναρη  και ξεπουλήθηκε έτσι απλά σήμερα από την ηγεσία του κλάδου και από ορισμένους  αντιπροσώπους των σωματείων στο πρόσφατο Συνέδριο. Το τι θα επακολουθήσει θα το αναπτύξω παρακάτω.
Ας δούμε λοιπόν ακριβώς τι έγινε με το ταμείο μας χρονικά και πως έβαλε πλάτη η ηγεσία Μούσιου στο να υλοποιηθεί αυτούσια η κυβερνητική πολιτική εις βάρος  του ταμείου μας.
Στο φύλλο της " εφημερίς Αρτοποιών " Νο -3710 της 7/12/2013 υπήρχε άρθρο της εφημερίδος με τίτλο " Στον προϋπολογισμό του 2014 κατάργηση της εισφοράς στο Ταμείο Αρτοποιών " σελ. 2. Αμέσως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μας  με τον Πρόεδρο της ΟΑΕ Κ. Μούσιο για το θέμα . Δόθηκε η διαβεβαίωση του ότι η κατάργηση αφορά μόνο  τα επικουρικά ταμεία  τα εργατικά και όχι τα εργοδοτικά. Η επαλήθευση αυτών υπάρχει στα πρακτικά του συνεδρίου στην τοποθέτησή μου και στην αποδοχή των λεγόμενων μου από τον Πρόεδρο. Φυσικά η κυβερνητική πολιτική είχε βάλει μπρός το οδήγημα του ταμείου στον μεγάλο κουμπαρά που δημιουργείται . Όλο αυτό το διάστημα και με την ψήφιση της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ προχώραγε η κατάργηση του ταμείου και δεν υπήρξε ούτε μια διεκδίκηση για το δικό μας  ταμείο. Έτσι το θέμα ήρθε και έληξε αναίμακτα για αυτούς αφού η ηγεσία έβαλε πλάτη έτσι ώστε να παραμείνουμε κοιμισμένοι γύρω από το θέμα και να υλοποιηθεί στο έπακρο η πολιτική αυτή .
Φυσικά έφερε ένα τελειωμένο θέμα στην συνεδρίαση της 27/7/2014 του Δ.Σ. της ΟΑΕ, και προτάσεις, που έφερε στο συνέδριο και δεν ήταν διαφορετικές από το να ενταχθεί το ταμείο στο μεγάλο κουμπαρά του ΕΤΕΑ. Το τι σημαίνει αυτό θα αναλυθεί στη συνέχεια.
Δεν γνωρίζω την νομιμότητα της απόφασης αφού δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου η λήψη απόφασης . Ας σημειωθεί όμως ότι σύμβουλος του Κου Μούσιου με διαφορετική πρόταση,   υπερψήφισε στο τέλος την πρόταση του Προέδρου του. Δεν γνωρίζω κάτω  από τι πιέσεις έγινε αυτό. Κατηγορηθήκαμε μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο ότι δεν είχαμε πρόταση για την " σωτηρία" του ταμείου. Μα η πρότασή μας ήταν αυτή ακριβώς , η σωτηρία του ταμείου ως έχει, ενός υγιούς ταμείου με περιουσία να μην το ακουμπήσει  καθόλου ξένο χέρι και να αγωνιστούμε να μείνει στα δικά μας χέρια μας. Το αντίθετο δηλαδή με ότι έκανε ο Κος Μούσιος και η ομάδα του. Συνένοχοι στο έγκλημα τους δεν θα γίνουμε όπως και δεν γίναμε ποτέ έως σήμερα . Έγκαιρα προειδοποιήσαμε τον κλάδο για το τι γίνεται και πρόκειται να γίνει το ίδιο κάνουμε και αυτή την στιγμή.
Αποφασίστηκε στην  Γ.Σ. με πλειοψηφία το πέρασμα του ταμείου μας στο ΕΤΕΑ . Αμέσως γεννιούνται τα κάτωθι  ερωτήματα:
α) Πως θα μείνει βιώσιμο το ταμείο από την στιγμή που θα μπει η εισφορά του στην κύρια  εισφορά προς τον ΟΑΕΕ την διμηνιαία , την οποία  ήδη αδυνατούμε να πληρώσουμε και για την κύρια σύνταξη.
β) Η περιουσία του ταμείου μας ( ακίνητη και κινητή ) θα έχει την τύχη που είχε και η περιουσία που είχε δημιουργηθεί στο άλλο μας ταμείο το ΤΕΒΕ . Μια περιουσία ενός υγιούς ταμείου μπήκε και αυτή σε ένα μεγάλο κουμπαρά ενοποιημένου ταμείου και απωλέσθηκε με κάθε τρόπο ( δομημένα ομολόγα- κούρεμα - χρεωκοπημένα ταμεία που ενώθηκαν μαζί μας ). Φτάνοντας στο σήμερα και στην αδυναμία καταβολής των συντάξεων όσο ποτέ .
γ) Ποια η εγγύηση του ΕΤΑΕ έναντι  μας για την βιωσιμότητα του ταμείου και την συνέχιση της κυριότητας της περιουσίας μας ;
δ) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία άλλη προσπάθεια στο να συνεχίσει να υπάρχει το ταμείο ως έχει και δεχτήκαμε έτσι απλά την κυβερνητική πολιτική βάζοντας μάλιστα πλάτη να υλοποιηθεί!
ε) Υπάρχουν νομικές ευθύνες απέναντι σε αυτούς που πήραν το βάρος μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση απώλειας της δικής μας περιουσίας ;  
στ) Ποια είναι η απάντηση που θα δώσουμε αύριο - μεθαύριο στους συναδέλφους νυν και πρώην σε περίπτωση που χαθεί όλη αυτή η περιουσία που φτιάχτηκε με δικά τους χρήματα; Διότι όπως πολύ καλά καταλαβαίνεται αυτή είναι η τύχη του ταμείου μας. Να εξαφανιστεί μέσα σε ένα μεγάλο ταμείο  με δυσοίωνο μέλλον. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτό; Όλοι αυτοί που ψήφισαν και υλοποίησαν την κυβερνητική πολιτική ξέρουν τι έκαναν;  Δηλαδή ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τι συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική τους;
Η διάλυση, μέσω της ένταξης του επικουρικού ταμείου στο ΕΤΕΑ, χτυπά τον αυτοαπασχολούμενο αρτοποιό, με το μικρό , οικογενειακό αρτοποιείο της γειτονιάς. Πρόκειται για μέτρο, που  είναι τμήμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για συγκέντρωση του έργου της αρτοποιίας στα χέρια των μεγάλων αλυσίδων του κλάδου, στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτή η στρατηγική προωθείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με ή χωρίς μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής που επιβάλλεται διαρκώς η μείωση μισθών και συντάξεων , διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μόνο η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ  πάει κόντρα σε αυτή την κατεύθυνση, για αυτό ακριβώς διότι δεν έχουμε κανενός είδους δεσμεύσεις απέναντι στα κυβερνητικά επιτελεία και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Η μοναδική μας δέσμευση είναι το καθήκον να υποστηρίζουμε  τα συμφέροντα των μικρών αρτοποιών, και να αντιπαλεύουμε την πολιτική που τους αφανίζει.
Η σωτηρία του ταμείου και το σταμάτημα της εξαφάνισής του είναι υπόθεση του κάθε συνάδελφου ξεχωριστά, είτε συνδικαλίζεται είτε όχι. Είναι υπόθεση όμως και του κάθε συνταξιούχου αρτοποιού. ο οποίος μια ζωή μέσα από τέσσερις τοίχους και δουλειά από νύχτα σε νύχτα το έκτισε και το γιγάντωσε ώσπου να έρθει σ΄ αυτό το σημείο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μπει στοπ στον ξεπεσμό του. Είναι υποχρέωση του καθενός να συμπαρασταθεί. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε κομματικές, ούτε συνδικαλιστικές σκοπιμότητες(κι όμως φαίνεται ότι υπάρχουν για κάποιους!). Είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο των αρτοποιών. Και τα χρήματα που διέθεσε ώστε να δημιουργηθεί τα ταμείο επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών και η περιουσία του.

ΙΑΣΩΝ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΟΑΕ
24-10-2014                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου