Ευκαιρία για «ξεφόρτωμα» τα 30 λεπτά στο σκληρό σιτάρι
Άρχισαν να πωλούν οι Έλληνες παραγωγοί σιτηρών στα επίπεδα τιμών που προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί
Το σήµα για πωλήσεις στους Ελληνες παραγωγούς έδωσαν την τελευταία εβδοµάδα οι Ιταλοί έµποροι, που συνεζίζουν να µαζεύουν όλα τα σκληρά σιτάρια χωρίς συγκεκριµένες προδιαγραφές ποιότητας στα 28 λεπτά το κιλό. Ωστόσο κάποιοι λίγοι δεν βιάζονται να πουλήσουν, προσβλέποντας στα 30 λεπτά το κιλό
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Ευαγγελόπουλος «τα
σιτάρια για τα οποία το προηγούµενο διάστηµα παίρναµε 22 λεπτά το κιλό,
τώρα µας τα ζητούν µε 28 λεπτά το κιλό». Ο ίδιος σηµείωνει ότι «οι
περισσότεροι παραγωγοί πουλάνε σε αυτά τα επίπεδα τιµών, ωστόσο κάποιοι
διατηρούν ακόµη κάποιες ποσότητες στις αποθήκες τους, εκτιµώντας ότι τις
προσεχείς εβδοµάδες η ζήτηση θα ενισχυθεί και να οδηγήσει σε ακόµα
καλύτερη τιµή». Σε αυτά τα επίπεδα τιµών, τις τελευταίες ηµέρες
φορτώνουν δύο πλοία στον Μαλιακό και τη Θεσσαλονίκη, µε τελικό προορισµό
την ιταλική αγορά.
Σε ότι αφορά την τιµή του προϊόντος στις διεθνείς χρηµατιστηριακές
αγορές, σηµειώνεται ότι στην Ιταλία η τιµή του σκληρού σίτου παραµένει
για τρίτη συνεχόµενη εβδοµάδα στα 306 ευρώ ανά τόνο και στη Γαλλία στα
325 ευρώ ανά τόνο. Στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων του Σικάγο η τιµή του
προϊόντος φθάνει τα 564 σεντς ανά µπούσελ, για τα συµβόλαια µηνός
Σεπτεµβρίου. Προς την κατεύθυνση της διάθεσης των σιτηρών σε αυτά τα επίπεδα τιµών, συνηγορεί και η νέα έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC), µε βάση την οποία, οι τιµές τη νέα σεζόν αναµένεται να ξεκινήσουν από τα φετινά επίπεδα των 22 λεπτών το κιλό. Το IGC προβλέπει πτώση κατά 1%, στην παγκόσµια παραγωγή σιταριού, κυρίως λόγω της αναµενόµενης πτώσης στην παραγωγή σιταριού στη Βόρεια Αµερική. Συνολικά η παγκόσµια παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, αναµένεται µόνο οριακά χαµηλότερη σε σχέση µε πέρυσι, σε αντίθεση µε την προ µηνός εκτίµηση, που προέβλεπε αρκετά χαµηλότερη παγκόσµια παραγωγή έναντι του 2013/2014.
Συγκεκριµένα, η έκθεση του IGC προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2014/2015 θα διαµορφωθεί περί τους 1.959 εκατ. τόνους, µε αποτέλεσµα η παγκόσµια παραγωγή να αναµένεται ελαφρώς χαµηλότερα σε σχέση µε πέρυσι, κυρίως λόγω των νέων βελτιωµένων προβλέψεων για την παραγωγή των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Προβλέπεται επίσης αυξηµένη χρήση σιτηρών για ζωοτροφές, κυρίως στην ΕΕ, λόγω των προβληµάτων που έχουν προκαλέσει στην παραγωγή οι παρατεταµένες βροχοπτώσεις.
Λόγω των προβλέψεων για υψηλότερα αποθέµατα την παραγωγική περίοδο 2014/2015 και του ισχυρού ανταγωνισµού σε επίπεδο εξαγωγών, τον τελευταίο µήνα οι διεθνείς τιµές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων δέχθηκαν έντονες πιέσεις. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο δείκτης σιτηρών και ελαιούχων σπόρων (GOI), κατέγραψε απώλειες της τάξης του 6% κατά το συγκεκριµένο διάστηµα.
Η αυξανόµενη ζήτηση θα απορροφήσει µεγάλο µέρος από τη νέα παραγωγή, αλλά η πρόβλεψη για τα τελικά αποθέµατα αυξάνεται κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Η πρόβλεψη για το εµπόριο σιτηρών είναι οριακά πάνω από την εκτίµηση ένα µήνα πριν, αλλά και πάλι, τα 291εκατ. τόνοι υπολείπονται ακόµα κατά 14 εκατ. τόνους από το ρεκόρ της προηγούµενης σεζόν.
Η προβλεπόµενη παγκόσµια παραγωγή σόγιας το 2014/2015 αυξάνεται κατά 4 εκατ. τόνους, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 304 εκατ. τόνων, ενώ χαµηλότερα σε σχέση µε πέρυσι αναµένεται να κινηθεί η παραγωγή ελαιοκράµβης.
πηγή: argonews.gr
Του Πέτρου Κυρέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου