Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Χατζηθεοδοσίου:Καθημερινά τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου:Καθημερινά τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ», λένε οι καταστηματάρχες

 

Από το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου, στο ένθετο «BUSINESS STORIES» της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, 10-4-2016.

 

Πορεία προς τα πίσω πραγματοποιεί η αγορά στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της νέας συνθήκης που διαμορφώνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑθηνώνΓιάννης Χατζηθεοδοσίου, «το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσιάζει κάμψη στις συνολικές πωλήσεις τις αγοράς,  της τάξης του 20% από το ήδη πολύ κακό α' τρίμηνο του 2015 με τις τότε σκληρές διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη».

 

Η καθίζηση αυτή έχει πολλαπλές αναγνώσεις για την αγορά, η οποία βλέπει όχι μόνο να μην έρχεται η πολυπόθητη ανάκαμψη, αλλά αντιθέτως να την αντικαθιστά ένα μεγάλο κύμα λουκέτων. Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για επιτυχίες, τις οποίες όμως κανένας δεν βλέπει στον χώρο των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων ή ακόμα και μεγάλων.

 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος Αντώνη Ζαΐρη, «οι φόβοι για την τελική πορεία της αξιολόγησης και της υπερφορολόγησης που αυτή θα φέρει, το ρευστό που στερεύει μετά την αναλήψεις που πήγανε στα παπλώματα και το μεταναστευτικό, οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης και σε προβλήματα».

 

Ο κ. Ζαΐρης μάλιστα αναφέρει πως ενώ υπήρξε ένα κύμα αγορών ως τρόπος εκτόνωσης των Ελλήνων από τα capital control, η εικόνα αντοχής της αγοράς ήταν πλασματική. «Η εν αναμονή υπερφορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων πλήττει πλέον με καθαρό τρόπο την αγορά, καθώς οι πολίτες βλέπουν ότι είναι ορατά τα νέα εις βάρος τους μέτρα», υποστηρίζει, και συμπληρώνει ότι «τα χρήματα που έβγαιναν από το μπαούλο ή τα παπλώματα πλέον στερεύουν, με το εισόδημα πολύ μεγάλης μερίδας κόσμου να δέχεται επίθεση από παντού».

 

Οι χειμερινές εκπτώσεις

 

Η αρχή της πτωτικής πορείας που καταγράφεται στην αγορά έγινε στη διάρκεια της χειμερινής εκπτωτικές περιόδου. Κι εκεί καταγράφηκε υποχώρηση των τζίρων κατά 20% συγκριτικά με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. «Όσα παρουσιάζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ως ανάκαμψη της οικονομίας, πολύ απλά, είναι εικονικά. Δείτε την ανεργία. Μας λένε ότι η πραγματική ανεργία αποκλιμακώθηκε, όταν αυτό γίνεται με προγράμματα απασχόλησης των 300 ευρώ ή δήθεν εργαζομένους τους οποίους οι επιχειρήσει είτε υποαμείβουν είτε δεν τους πληρώνουν καν. Στο ένα εκατομμύριο έχουν φτάσει εκείνοι που δουλεύουν αλλά δεν λαμβάνουν αμοιβή. Τα χρήματα, λοιπόν, από το σεντούκι στερεύουν, ενώ πολύς κόσμος φοβάται τις νέες κραυγές αναφορικά με την αξιολόγηση της οικονομίας», αναφέρει.

 

Παράλληλα πρόβλημα δείχνει ότι θα έχει και ο τουρισμός παρά τη στήριξη που παρέχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες κινήσεις των τουριστικών πακέτων που κλείνονται από δεινούς tour operator, το Ανατολικό Αιγαίο τουριστικά δεν υπάρχει, αφού οι ακυρώσεις ή οι μη κρατήσεις είναι θεσμός εξαιτίας του Μεταναστευτικού.

 

Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καλύτερα πηγαίνουν το Ιόνιο Πέλαγος και η Κρήτη.

 

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στους κλάδους των ειδών κατοικίας, των επίπλων, των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εργασιών, των κατασκευών, της εστίασης, ενώ οριακά κινούνται οι πωλήσεις στα τρόφιμα, στα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταναλωτικά αγαθά.

 

Επίσης, με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ. και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου (ΣΕΑΑ), οι ταξινομήσεις καινούριων επιβατικών τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν μειωμένες κατά 32,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ ανάλογα πτωτική πορεία παρουσιάζουν και οι ασφάλειες. Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, «η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτου είναι κατά πολύ χειρότερη, καθώς πολλές από τις ταξινομήσεις του περασμένου μήνα ήταν αυτοκίνητα που είχαν τελωνιστεί στα τέλη του 2015».

 

Οι φόβοι για τη διαπραγμάτευση.

 

Ο μεγαλύτερος φόβος που εκφράζεται, πάντως, είναι μήπως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση ξεπεράσει την πασχαλινή περίοδο και δημιουργηθεί η αίσθηση μιας κακής επανάληψης του κυβερνητικού σόου εντός των εορτών. «Αν συμβεί πάλι το ίδιο με πέρυσι, πολύ φοβούμαστε ότι τα κανόνια που θα προκληθούν θα είναι πρωτόγνωρα σε αριθμό και ένταση», αναφέρει ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου. Εκεί που σημειώνεται το μεγαλύτερο σε έκταση πρόβλημα είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου τα λουκέτα είναι καθημερινά. Γι' αυτό τον λόγο ήδη το υπουργείο Οικονομίας έχει ενημερωθεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μέριμνες και γρήγορη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλιώς η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Πηγή:ΕΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου