Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανά ποιότητα η τιμή στο σκληρό σιτάρι

Λίγο µετά την έναρξη του αλωνισµού για το σκληρό σιτάρι, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που επιλέγουν να αποθηκεύσουν τις καλές ποιότητες του προϊόντος, την ώρα που στη χρηµατιστηριακή αγορά του Σικάγο η πίεση συνεχίζεται, καθώς τα αµερικάνικα σιτάρια δεν είναι ανταγωνιστικά, ενώ παγκοσµίως τα σιτάρια εκτιµώνται περισσότερα σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη έκθεση του USDA.
Πιο αναλυτικά, ο θερισµός στο σκληρό σιτάρι έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλία και εκτιµάται ότι από την επόµενη εβδοµάδα θα µπουν στα χωράφια και οι παραγωγοί της Μακεδονίας.

Οι ποιότητες ως τώρα είναι ποικίλες και ως αποτέλεσµα επικρατεί ένα εύρος τιµών, µε τα πολύ καλά σιτάρια (70-80% υαλώδη) να πληρώνονται πάνω από τα 22 λεπτά, και στα 20 λεπτά να κυµαίνονται οι τιµές για τα σιτάρια µε 50% υαλώδη. Από πλευράς εξαγωγής δεν υπάρχουν νεώτερα, καθώς η µέση τιµή των Ιταλών βρίσκεται στα 255 ευρώ ο τόνος FOB. Πάντως στη Θεσσαλία αρκετοί είναι οι αγρότες που προτίµησαν να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους για τις καλές ποιότητες. 

Στη λίστα της Φότζια ανακοινώθηκαν οι πρώτες τιµές για την νέα σοδειά. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 265-270 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 260-265 ευρώ. Στον Καναδά ενισχυθήκαν λιγάκι οι τιµές για την εξαιρετική ποιότητα σκληρών, φτάνοντας τα 407 δολάρια Καναδά (278 ευρώ ο τόνος), ενώ στη Γαλλία επίσης είχαµε αύξηση κατά 5 ευρώ φτάνοντας τα 260 ευρώ ο τόνος σε γαλλικό λιµάνι.

Το χρηµατιστήριο του Σικάγο βρίσκεται ακόµα υπό πίεση καθώς στο βόρειο ηµισφαίριο οι σοδειές πάνε καλά, ενώ τα αµερικάνικα σιτάρια στερούνται ανταγωνιστικότητας. Η πρόσφατη έκθεση προφοράς/ζήτησης σιτηρών δεν ανακοίνωσε µεγάλες αλλαγές σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Στις ΗΠΑ λίγο αυξηθήκαν τα φετινά αλλά και της νέας σεζόν τα τελικά αποθέµατα, γεγονός το οποίο πίεσε λιγάκι τις τιµές.

Στη Γαλλία τα συµβόλαια Νοεµβρίου έφτασαν στα χαµηλότερα επίπεδα.

Του Γιάννη Παπαδογιάννη
πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου