Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 'ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 2018 ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ'


Αποτέλεσμα εικόνας για αγωνιστικη κινηση αρτοποιων


Αλλαγές στα κριτήρια που ορίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να έχει ένα αρτοποιείο για να αδειοδοτηθεί φέρνει διάταξη του υπουργείου Οικονομίας η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε  και συζητείτε στη Βουλή. 

Η διάταξη επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα μικρά αρτοποιεία  ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Όπως λένε  το πρόβλημα το δημιούργησε ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007) ο οποίος όριζε αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τα τετραγωνικά των αρτοποιείων αλλά και τους διαφορετικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να στεγάζονται  οι βοηθητικοί χώροι των καταστημάτων με συγκεκριμένα τετραγωνικά.  Αποκρύπτει φυσικά η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα αυτό η ίδια το δημιούργησε σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο που η ίδια ψήφισε (τρίτο μνημόνιο) και υποχρέωνε τα παλαιά αρτοποιεία (υφιστάμενα) που δεν πληρούν τους όρους του νόμου να κλείσουν εντός δύο ετών.

Ψευδώς ισχυρίζονται ότι με  αυτήν την  διάταξη η κυβέρνηση προχώρα στην προσαρμογή των παλαιών κριτηρίων για τη νόμιμη λειτουργία των μικρών αρτοποιείων που υπάρχουν στην Ελλάδα.Μειώνει τα απαραίτητα τετραγωνικά σε 70 τ.μ.  για την χορήγηση αδείας ακόμη και για νέες επιχειρήσεις αρτοποίησης και ύψος στα 2,80 μέτρα. Πρόκειται ξεκάθαρα  για φωτογραφική διάταξη που εξυπηρετεί  τα
bake-off και τις μεγάλες αλυσίδες πώλησης άρτου ακόμη και από κατεψυγμένη ζύμη. Καμία λύση επίσης δεν δίνει σε χιλιάδες αρτοποιεία που λειτουργούν ανά την χώρα με αδειοδότηση που είχαν προ του 3526/2007 εκτός πλην λίγων εξαιρέσεων . 

Πηγές του Υπ. Οικονομίας ανέφεραν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα  ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται στο Πολυνομοσχέδιο προτείνονται κριτήρια που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και τις ανάγκες των αρτοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν αλλά θα καταστήσουν πιο εύκολη τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων στον κλάδο. Άρα κάνουν πράξη την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου έτσι ώστε να στήνουν σημεία πώλησης ψωμιού ως "φούρνοι- αρτοποιεία" πλέον αφού είναι κοινό μυστικό ότι δικιά τους απαίτηση είναι η πλήρη απελευθέρωση των προϋποθέσεων με μηδενικά κριτήρια για την αδειοδότηση αρτοποιείων. 

Φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα  ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και όλες  οι προηγούμενες λειτουργούν εξυπηρετώντας   συγκεκριμένα συμφέροντα. Μας  θέλουν εκτός αγοράς εμάς  τα πραγματικά μικρά αρτοποιεία των αυτοαπασχολούμενων- μεροκαματιάρηδων φουρνάρηδων  από την αγορά ψωμιού αφού όσο μειώνουν τα τετραγωνικά τόσο θα γιγαντώνετε η αγορά ψωμιού μέσα από τα υπέρ μάρκετ και τις αλυσίδες της βιομηχανίας ψωμιού.

Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καταγγέλλει την στάση της ομοσπονδίας μας  όπου  για ακόμη μία φορά  επέλεξε τον δρόμο της αποσιώπησης όλων αυτών έτσι ώστε να μην υπάρξει αντίδραση και να βρεθούμε ακόμη μία φορά προ τετελεσμένων γεγονότων.  Στην ουσία βάζει πλάτη να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όσων εποφθαλμιούν στο πιο γρήγορο κλείσιμό μας. Πάγια τακτική της σε αυτό τον δρόμο συμπαρασύροντας μαζί της και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου μας που την στηρίζουν.
Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών καλεί τους συναδέλφους να πάψουν να παραμένουν απαθείς σε όλα αυτά, βγάζοντας τα συμπεράσματά τους. Οργανώνοντας τον αγώνα τους στήνοντας εμπόδια  στην πολιτική αυτή που μας οδηγεί στο κλείσιμο και τον αφανισμό του κλάδου. Μέσα από τις επιτροπές αγώνα των αρτοποιών που έχουν στηθεί με το κοινό πλαίσιο δράσης και  διεκδίκησης της ΠΑΣΕΒΕ. Σε κοινή συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται το ίδιο με εμάς από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εξαθλίωσης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση- ΔΝΤ - Κυβέρνηση- Κεφάλαιο.     
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και οργανωμένα στα μαζικά συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις ανά την χώρα έτσι ώστε να μην περάσουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Για την Αθήνα καλούμε τόσο τη Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 12:00 το μεσημέρι στην Ομόνοια με νέο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια, ημέρα που ψηφίζονται τα μέτρα στη βουλή.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΧΗΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου