Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Εισφορές -«φωτιά» σε μισθωτούς με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα


Εισφορές -«φωτιά» σε μισθωτούς με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα
Έως και 853 ευρώ το μήνα ανέρχονται ο εισφορές που περιλαμβάνονται στα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για μισθωτούς με εισόδημα και από ατομικό επάγγελμα, για το οποίο είχαν νομίμως εξαιρεθεί ή απαλλαγεί από την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Τα ειδοποιητήρια αυτά αφορούν περίπου 165.000 ασφαλισμένους και άρχισαν να αναρτώνται από την Δευτέρα 6 Μαρτίου. Οι εισφορές αφορούν στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 17 Μαρτίου που λήγει η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα νέα ραβασάκια όμως έχουν διπλές εισφορές.
Ιδού ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα από μερικά ειδοποιητήρια που εξασφάλισε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος»:
• Εργαζόμενος ως μισθωτός πλήρωνε και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 16% επί των μηνιαίων του αποδοχών. Για λόγους κόστους η επιχείρηση του κατέβαλλε συμπληρωματικές αποδοχές για πρόσθετη εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Η αμοιβή από το μπλοκάκι έχει αυτοτελή φόρο 20%.
• Ως ασφαλισμένος, με 25 ημέρες το μήνα στο ΙΚΑ, είχε δικαίωμα βάσει νόμου να απαλλαγεί από εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μην πληρώνει διπλά (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Αν ήταν πρωτοασφαλισμένος από το 1993, δεν είχε καθόλου υποχρέωση να πάει και στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που είχε ΙΚΑ (ο νόμος προέβλεπε ένα φορέα για τους πρωτοασφαλισμένους από το 1993). Αυτά ίσχυαν μέχρι το 2016.
• Με το νόμο Κατρούγκαλου που ισχύει από 1/1/2017, ο εργαζόμενος που είχε ασφάλιση ΙΚΑ και πλήρωνε εισφορές στο μισθό του, με ένα έξτρα φόρο 20% για το εισόδημα από το μπλοκάκι, καλείται τώρα από τον ΕΦΚΑ να πληρώνει και εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι για το οποίο ο νόμος προέβλεπε ρητά την απαλλαγή από την καταβολή εισφορών, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος είχε απαλλαγή όχι μόνος του αλλά με σφραγίδα του ΟΑΕΕ.
• Το ραβασάκι για αυτά που καλείται να πληρώσει τόσο ο ίδιος όσο και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι μισθωτοί με μπλοκάκι, του βγάζει μηνιαία εισφορά 853,06 ευρώ, και υπολογίστηκε σε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 37.538 ευρώ για το 2015. Σήμερα το εισόδημα του 2015 δεν υφίσταται, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα την εισφορά των 853 ευρώ και ας μην έχει το εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίστηκε αυτό το χαράτσι! 
ΠΗΓΗ: ΕΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου