Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΣΣΠ: Εγκλωβίζει την εγχώρια παραγωγή σκληρού η απόφαση για τα 12 κιλά

Εγκλωβισμό της εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου, που θα οδηγήσει σε προϊόντα χαμηλών εισροών και αποδόσεων, θα φέρει η απόφαση του υπουργείου για χρήση πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου στα 12 κιλά το στρέμμα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σπορόφυτων.Σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, τονίζεται ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, καθώς επιχειρείται η υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ο φυσικός εξανδραποδισμός της.
Ο φορέας ζητά σαφή προγραμματισμό, ώστε οι ελληνικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν τους απαιτούμενους σπόρους των καλλιεργειών που θα καλύψουν απρόσκοπτα τις δημιουργούμενες ανάγκες έγκαιρα, χωρίς εισαγωγές.
Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρει τα εξής:
Σε συνέχεια της αδιάλειπτης προσπάθειας που σαν Φορέας, καταβάλλουμε, ως προς την προώθηση, ανάδειξη, υποστήριξη του ελληνικού Πιστοποιημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και τη στήριξη της εγχώριας αγοράς, ερχόμαστε να καταγγείλουμε την από 10-11-2016 παράτυπη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου που απαιτείται για να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση τόσο στο σκληρό σιτάρι όσο και στα κτηνοτροφικά ψυχανθή.
Με την αιφνίδια και χωρίς καμία προηγουμένη συζήτηση, με τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κλάδο του ευρύτερου αγροτικού τομέα το υπουργείο προχώρησε χθες σε μία αναχρονιστική απόφαση αναθεωρώντας προηγούμενες ήδη ειλημμένες αποφάσεις και νόμιμα από το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρωμένες, για το χώρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων (σχ. ΦΕΚ 3393/17-12-2014) όπου επίσημα οριζόταν ότι από την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017 ως και το 2020, η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου θα ανέρχεται στα 16 κιλά το στρέμμα.
Ως Ελληνικές Σποροπαραγωγικές Επιχειρήσεις, έχοντας σαφή προσανατολισμό στις ελληνικές ποικιλίες σπόρων όπου αυτό είναι δυνατόν, επεκτείνουμε το σποροπαραγωγικό μας πρόγραμμα κάθε χρόνο, αξιοποιούμε απευθείας τα ελληνικά σποροπαραγωγικά προϊόντα και τα προωθούμε στους Έλληνες αγρότες.
Για δεκαετίες παραμένουμε , πιστοί στο όραμα μας για χρήση ελληνικού πιστοποιημένου σπόρου για τη σπορά όλης της χώρας με πιστοποιημένο Πολλαπλασιαστικό Υλικό ελληνικής παραγωγής. Αγωνιζόμαστε καθημερινά σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον λόγω της γενικότερης κρίσης. Το υπουργείο έρχεται να δώσει ένα νέο χτύπημα σε υγειές επιχειρήσεις που συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες να επιχειρούν στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα και ως οι ιθύνοντες όφειλαν να γνωρίζουν, οι επιχειρήσεις μας προχωρούν σε ένα σχεδιασμό βάθους τουλάχιστον 5/ετίας αναφορικά με τις ποσότητες σπόρων που θα χορηγήσουν προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών και στην προετοιμασία των καλλιεργητικών περιόδων παραδειγματικά στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο έχει ήδη γίνει σχεδιασμός μέχρι το 2020 αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα με αυτά που το Υπουργείο μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα αλλάξουν και μας παρότρυνε να προχωρήσουμε σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, συμφωνίες και επενδύσεις.
Η εν λόγω επιλογή θα, εγκλωβίσει την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου, αλλά και κτηνοτροφικών ψυχανθών για τα οποία αναπτύσσεται τεράστια ζήτηση στις διεθνείς αγορές, και τα οποία καταδικάζει σε εξαφάνιση. Οδηγεί αμφότερα τα προϊόντα σε καλλιέργειες χαμηλών εισροών και αποδόσεων , μέτριας ποιότητας συρρικνώνοντας τα επίπεδα της ελληνικής παραγωγής και παράγοντας προϊόντα ποιοτικά υποβαθμισμένα για τα οποία η παγκόσμια αγορά θα αντιδράσει ανάλογα στη διαμόρφωση ζητουμένων ποσοτήτων και τιμών.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα, σε μια περίοδο που το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η στροφή προς τις παραγωγικές δραστηριότητες.
Επιχειρείται η υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής και ο φυσικός εξανδραποδισμός της, την ώρα που η αύξηση της προτείνεται ως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Επιθυμούμε ένα σαφή προγραμματισμό, ώστε να παράγουμε τους απαιτούμενους σπόρους των καλλιεργειών που αναπτύσσονται ,ώστε να μπορούμε να καλύψουμε απρόσκοπτα τις δημιουργούμενες ανάγκες έγκαιρα, χωρίς εισαγωγές και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, υγιείς, ενεργές επιχειρηματικές μονάδες στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία.
Απαιτούμε συνεπείς και οργανωμένες αποφάσεις, προσφέραμε και προσφέρουμε την αμέριστη συνεργασία και βοήθεια μας συνεπικουρώντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των κρατικών φορέων. Απαιτούμε όμως σεβασμό. Αρνούμαστε να δεχτούμε τον συνεχή πολιτικό εμπαιγμό. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην ανεύθυνη προσπάθεια καταστροφής της ελληνικής παραγωγής και του αγροτικού τομέα, εν γένει.
Επιφυλασσόμενοι για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας ΣΕΣΣΠ.pdf

πηγη: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου