Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε μικρό εύρος τιμών πριν το αλώνι το σκληρό στάρι


Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγοραστές να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, ενώ µεγαλύτερη άνεση κινήσεων αναµένεται να δείξουν φέτος οι µεταποιητικές επιχειρήσεις ζυµαρικών που απορροφούν ένα σηµαντικό µέρος της παραγωγής. 

Μ’ αυτά τα δεδοµένα τα 18 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό θα πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική τιµή, µέσα στ’ αλώνια. Σε κάθε περίπτωση οι γνώστες της αγοράς βλέπουν την αγορά να ξεκινάει από χαµηλά και να µην αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω πτώση. Εντός της εβδοµάδος δίνει τιµή η ΕΑΣ Βόλου.   

Σεζόν µε µικρότερο εύρος τιµών 
Πλησιάζουµε στον αλωνισµό της νέας σοδειάς για τα σκληρά στάρια και τον πρώτο λόγο, όχι µόνο στη χώρα µας, αλλά παγκοσµίως έχουν οι καιρικές συνθήκες. Το βασικό πρόβληµα στη σεζόν που κλείνει ήταν οι αποδόσεις στα χωράφια, οι οποίες είχαν εσφαλµένα υπολογιστεί πολύ χαµηλές. Ως αποτέλεσµα είχε δηµιουργηθεί ο «µύθος» ότι τα στάρια είναι λίγα φέτος, κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύστηκε στη συνέχεια. 
Τιµολογιακά ερχόµαστε από µια χρονιά, στην οποία η χρονική στιγµή της πώλησης έφερε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσµα στη σεζόν. ∆ηλαδή ήταν µια χρονιά µε ευµετάβλητες τιµές, µε το εύρος τους να φτάνει λίγο πάνω από τα 10 λεπτά το κιλό. Φυσικά όσοι πούλησαν τον Αύγουστο, Σεπτέµβριο και Οκτώβριο έµειναν ικανοποιηµένοι από τις τιµές, ενώ όσοι αποθεµατοποίησαν και πώλησαν µε το νέο έτος δεν βγήκαν κερδισµένοι, καθώς οι τιµές έφτασαν πρόσφατα και τα 18 λεπτά το κιλό. Για τη νέα σοδειά, προς το παρόν, οι τιµές δεν δείχνουν να «κρύβουν» αντίστοιχο εύρος και οι λόγοι δεν είναι λίγοι. 

Πιθανή βροχόπτωση θα αλλάξει το σκηνικό
Η αγορά αυτό το διάστηµα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον καιρό. Στη χώρα µας η ξηρασία της Θεσσαλίας την εποχή του Πάσχα φαίνεται να ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα µε µικρές απώλειες στις αποδόσεις. 
Πλησιάζουµε προς τον αλωνισµό και φυσικά πλέον δεν θέλουµε έντονες βροχοπτώσεις ή δυνατούς ανέµους. ∆υστυχώς όµως στη Θεσσαλία πρόσφατα αρκετά χωράφια επηρεάστηκαν από τον αποκαλούµενο λίβα. Επίσης για την επόµενη εβδοµάδα προβλέπονται βροχοπτώσεις, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σίγουρα θα αλλάξουν το θετικό κλίµα που υπάρχει τώρα για τις αποδόσεις και τις ποιότητες. 
Στη Μακεδονία η εικόνα είναι προς το παρόν θετική. Βέβαια αν έχουµε και στα βόρεια βροχές, το σκηνικό µπορεί να αλλάξει απότοµα. 
Σίγουρα, πάντως, ειδικά στη Μακεδονία χρειαζόµαστε µια σεζόν ποιοτικά βελτιωµένη, σε σχέση µε πέρυσι. Ένα µεγάλο ποσοστό των εξαγωγών σηµειώνεται από τη βόρεια Ελλάδα και φέτος η έλλειψη σοβαρών ποσοτήτων ποιοτικού σίτου δυσκόλεψε πολύ τις εξαγωγές. Ως αποτέλεσµα, αναµέναµε τις µαζικές πωλήσεις και εξαγωγές των τελευταίων µηνών για να αποθεµατοποιηθούν τα στοκ µας.



Πιο ανταγωνιστική η γαλλική σοδειά λόγω φθηνού ευρώ
Στη Γαλλία, επίσης, τα σιτάρια εκτιµώνται ότι θα είναι αυξηµένα σε σχέση µε πέρυσι, καθώς τα στρέµµατα ήταν περισσότερα. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστηµα είναι ευνοϊκές. Η πρόσφατη άνοδος των τιµών σκληρού δεν προξενήθηκε λόγω κάποιας σηµαντικής αλλαγής στα θεµελιώδη στοιχεία, αλλά περισσότερο εξαιτίας των έξτρα ζητήσεων (διαγωνισµών) που προέκυψαν από τις βορειο-αφρικάνικες χώρες. Επίσης, το «φθηνότερο» ευρώ κατέστησε τα γαλλικά σιτάρια πιο ανταγωνιστικά σε σχέση µε τα αµερικάνικά ή τα καναδικά. 

Αυξηµένη σοδειά δεν «βιάζει» τους Ιταλούς 
Στην Ιταλία ακούγονται καιρικά προβλήµατα µε ανέµους και βροχοπτώσεις, κυρίως στο νότιο κοµµάτι της, αλλά για την ώρα οι Ιταλοί επιµένουν ότι τα στάρια θα είναι αυξηµένα από πέρυσι κατά 1 εκατ. τόνους. Πέρυσι, η συνολική παραγωγή σκληρού σίτου έφτασε τους 3,8 εκατ. τόνους, ενώ φέτος ακούγονται από 4,6 µέχρι και 5,5 εκατ. τόνους. Οι πιο συντηρητικές πηγές εκτιµούν περίπου 4,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 1 εκατ. περισσότερα στάρια από πέρυσι. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι ποσότητες, είναι λογικό οι Ιταλοί αγοραστές να µη βιαστούν να δεσµεύσουν ποσότητες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να τους «φύγει» η αγορά προς τα πάνω. 


Περισσότερα σκληρά κατά 1 εκατ. τόνους 

Στον Καναδά, ο οποίος αποτελεί βασικό παραγωγό σκληρού, σηµειώθηκαν κάποια θέµατα ξηρασίας και πυρκαγιών που επηρέασαν τις σπορές ή την πρώτη ανάπτυξη του φυτού. Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, στην τελευταία της εκτίµηση, ανακοίνωσε παραγωγή 5,9 εκατ. τόνους (από 5,4 εκατ. τόνους φέτος), αλλά εναλλακτικές πηγές αγοράς υπολογίζουν χαµηλότερο νούµερο, περί τους 5,5 εκατ. τόνους. Παρά τα προβλήµατα που ακούγονται σε διάφορες χώρες παραγωγής, το αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε αύξηση των σκληρών για τη νέα σεζόν κατά 1 εκατ. τόνους παγκοσµίως.  

Καλυμμένοι οι ελληνικοί και οι ιταλικοί μύλοι 

Αναφορικά µε τις τιµές της νέας σοδειάς, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι αυξηµένες παραγωγές έχουν ήδη προεξοφληθεί, εποµένως για την ώρα η πιθανότητα µείωσης των τιµών είναι µικρή. Παράλληλα, οι µεγάλοι εµπορικοί οίκοι διστάζουν να πουλήσουν ποσότητες καναδικής σοδειάς στους ιταλικούς µύλους µε παραδόσεις µετά τον ερχόµενο χειµώνα, καθώς δεν είναι σίγουροι αν θα πειστούν οι παραγωγοί να πουλήσουν γρήγορα τη σοδειά τους. 
Από την άλλη µεριά οι ιταλικοί αλλά και ελληνικοί µύλοι δείχνουν καλυµµένοι και εποµένως δεν θα βιαστούν να προβούν σε νέες αγορές, όταν οι ποσότητες και στις δύο χώρες εκτιµώνται σηµαντικά αυξηµένες. Ως αποτέλεσµα οι πιο παλιοί του κλάδου προβλέπουν για την ώρα µια χρονιά µε µικρότερο εύρος τιµών, εκτός αν αλλάξει κάτι σηµαντικά τους επόµενους µήνες µέχρι να βγουν τα στάρια του Καναδά, δηλαδή το φθινόπωρο. 
Οι πλέον πρόσφατες πωλήσεις φετινής σοδειάς, χαµηλών ποιοτήτων κλείστηκαν στα 215 µε 220 ευρώ ο τόνος FOB µε αγοραστές τους Ιταλούς πελάτες µας. Βέβαια για τη νέα σοδειά ακόµα δεν έχουν δραστηριοποιηθεί κι αυτό σχολιάζεται ως αρνητικό στην αγορά µας, καθώς οι εν λόγω τιµές αποτελούν ένα σηµαντικό δείκτη για τις τιµές του παραγωγού. 
Σε συζητήσεις οι Ιταλοί δείχνουν να προσφέρουν επίπεδα των 215-220 ευρώ ο τόνος FOB για καλές όµως ποιότητες. Αυτές οι τιµές αφαιρώντας τα µεταφορικά και τα λοιπά κόστη ισοδυναµούν σε επίπεδα κάτω των 20 λεπτών το κιλό στον παραγωγό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως µπορεί το σκληρό στάρι να διαχωρίζεται από το µαλακό τιµολογιακά, αλλά πάντα υπάρχει µια διαφορά που δικαιολογείται µεταξύ των δύο. Υπό τις παρούσες συνθήκες της ευρύτερης πίεσης των δηµητριακών (λόγω της παγκόσµιας κατάστασης) θα είναι δύσκολο για το σκληρό να «ξεφύγει» σηµαντικά υψηλότερα από τα µαλακά στάρια

πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου