Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

ΔΣ του ΟΑΕΕ: Συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕΚατά της μεταφοράς τάχθηκε ευθύς εξαρχής ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Παντελής Τάτσης

Και ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει προϋπολογίσει έλλειμμα 542,3 εκατ. ευρώ για το 2015, και ενώ δυσκολεύεται να καταβάλει ακόμα και τις συντάξεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέτει στο στόχαστρο μέχρι και τις διμηνιαίες εισπράξεις του Οργανισμού, ζητώντας να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, έτσι ώστε να πληρωθούν τα κρατικά χρέη προς τους δανειστές.
Το θέμα εισάγεται σήμερα Τρίτη 21 Απρίλη για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, με πρωτοβουλία του νέου διοικητή Τάσου Πετρόπουλου. Το ίδιο είχε γίνει και επί της προηγούμενης διοίκησης, αλλά η συζήτηση τότε αναβλήθηκε. Κατά της μεταφοράς τάχτηκε ευθύς εξαρχής ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Παντελής Τάτσης.
Να σημειωθεί ότι οι διμηνιαίες εισπράξεις του ΟΑΕΕ προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των ασφαλισμένων και φτάνουν κοντά στα 278,4 εκατ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμό του 2015. Απ' αυτό το ποσό «περισσεύουν» 90 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε διμήνου που θέλει να μεταφέρει η συγκυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Οργανισμός χρωστά και 313,4 εκατ. ευρώ για εισφορές Υγείας στον ΕΟΠΥΥ από προηγούμενα χρόνια. Για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των ασφαλισμένων και 131,15 εκατ. ευρώ των συνταξιούχων.
Η κρατική επιχορήγηση του ΟΑΕΕ για το 2015 προϋπολογίστηκε σε 1,483 δισ. ευρώ -που είναι μικρότερη και από εκείνη του 2010 (1,513 δισ. ευρώ). Έτσι ο ΟΑΕΕ δυσκολεύεται να καταβάλει τις συντάξεις σε 366.619 συνταξιούχους για τις οποίες χρειάζεται μηνιαίο κονδύλι 273,3 εκατ. ευρώ.
«Δεν διαφαίνεται σωτηρία...», λέει ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση πάει να «ξύσει και από τον πάτο του βαρελιού» του ΟΑΕΕ και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς προαναγγέλλει ωμά την κατάρρευση του ΟΑΕΕ!
Στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στις 17 Απρίλη για την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Γιώργος Ρωμανιάς κλήθηκε να τοποθετηθεί στο αίτημα των γιατρών να μην ενταχθεί το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) -όπου υπάγεται και το Ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ)- στον ΟΑΕΕ.
Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Ρωμανιάς και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αίτημα των γιατρών, αφού τάχτηκε υπέρ των «ενοποιήσεων Ταμείων υπό όρους», τάχτηκε κατά των ενοποιήσεων όπως έγιναν το 2012 στα επικουρικά ταμεία. «Αυτή, είπε, δεν είναι ενοποίηση. Είναι γκρέμισμα ακόμα και εκείνων των Ταμείων που είχαν αποθεματικά. Δεν νοείται να πάρουμε το ΕΤΑΑ -όπου υπάγεται και το ΤΣΑΥ- και να το ενσωματώσουμε στον ΟΑΕΕ, όπου υπάρχουν τεράστια ελλείμματα, και κυρίως όπου δεν διαφαίνεται σωτηρία ούτε του ΟΑΕΕ. Θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε αυτή την προοπτική του ΤΣΑΥ, του ΤΣΜΕΔΕ και του Ταμείου Νομικών για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ για δύο ή τρία χρόνια. Μετά δεν θα υπάρχει ούτε ΤΣΑΥ, ούτε θα υπάρχουν αποθεματικά σε κανένα Ταμείο».
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την αποστροφή της δήλωσής του «δεν διαφαίνεται σωτηρία ούτε του ΟΑΕΕ». Ο Γ. Ρωμανιάς απάντησε πως εννοούσε ότι «ακόμα και αν μπει το ΕΤΑΑ δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ».
Τη Δευτέρα 20 Απρίλη, και προκειμένου να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι είναι «διασφαλισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ οι συντάξεις» και ότι «αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα δώσει λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».
Ζήσε Μάη μου για ...σύνταξη
Στην ίδια εκδήλωση, ο Γ. Ρωμανιάς ρωτήθηκε αν θα ρυθμιστεί το θέμα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν παίρνουν συντάξεις λόγω χρεών προς το Ταμείο. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί ασφαλισμένοι, καθώς δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ενώ αδυνατούν να μπουν και στο καθεστώς των 100 δόσεων.
«Αυτό το θέμα θα ρυθμιστεί το Σεπτέμβριο», απάντησε ο Γ. Ρωμανιάς -σε αντίθεση με άτυπες υποσχέσεις ότι θα ρυθμιστεί άμεσα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το θέμα με υποσχέσεις και με αναβολή σε αναβολή. Το ίδιο έκανε και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όταν έθεσε το θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του (21/7/2014) με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΟΣΕ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΠΟΣ Δημοσίου, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ, ΠΟΣ ΟΤΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ - ΟΣΕ.
πηγή: www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου