Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση κατά 2% στην παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών, προβλέπει το IGC

Την εικόνα της αγοράς με το ανοδικό ράλι στα σιτηρά ενισχύει και η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που μιλά για αύξηση 6% από τον περασμένο μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο των τιμών σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους με εξαίρεση το ρύζι. Επίσης, σύμφωνα με το IGC, η παγκόσμια ζήτηση σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί αρκετά έντονα. Η συνολική κατανάλωση θα είναι αυξημένη κατά 1 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την έκθεση Σεπτεμβρίου του IGC και 2% υψηλότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες του προβλέψεις του για τον Οκτώβριο, οι τιμές του καλαμποκιού είχαν μια απότομη άνοδο της τάξης του 11% το δείκτη του IGC, ενώ η σόγια ανέβηκε κατά 9%. Οι τιμές των σιτηρών ανέβηκαν κατά 3%, αλλά του ρυζιού έπεσαν κατά 3%, λόγω αφθονίας αποθεμάτων και μειωμένης ζήτησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το IGC, οι εκτιμήσεις για τη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών(σιτάρι και δευτερεύοντα δημητριακά) αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. τόνους, στους 1,988 εκατ. τόνους, αγγίζοντας το περσινό ρεκόρ συγκομιδής. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται για το καλαμπόκι, καθώς οι προσδοκίες για την παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι θετικές. Η εκτίμηση για τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις στους 1,961 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στο τέλος της σεζόν 2014/15 τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα από πέρσι και θα είναι σε υψηλά 15ετίας στους 429 εκατ. τόνους.

Αναλυτικά οι βασικές προβλέψεις του IGC:
Με τη συγκομίδη του 2014/15 στο βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται στα τελικά στάδια της, οι παγκόσμιες προβλέψεις παραγωγής σιταριού αυξήθηκαν ελαφρά από την τελευταία εκτίμηση. Οι χειμερινές φύτευσεις της σεζόν 2015/16 είναι σε προχωρημένο στάδιο, με τη συνολική έκταση να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια ζήτηση σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί αρκετά έντονα, λόγω της ανόδου του μέσου όρου ανάπτυξης σε τρόφιμα, ζωοτροφές και βιομηχανική κατανάλωση. Η συνολική κατανάλωση τοποθετείται σε ένα ρεκόρ 710 εκατ. τόνων, αυξημένη κατά 1 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την έκθεση του IGC του Σεπτεμβρίου και 2% υψηλότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Παρά τις αυξημένες προβλέψεις για την παραγωγή καλαμποκιού σε ΗΠΑ και ΕΕ, η παγκόσμια παραγωγή είναι και πάλι ελαφρώς χαμηλότερη από το περσινό ρεκόρ, λόγω μειώσεων σε Κίνα και Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, στα αμερικανικά χρηματιστήρια οι τιμές του καλαμποκιού είχαν ανακάμψει αλλά παρέμειναν κοντά στα χαμηλά 4ετίας. Όμως, λόγω των προθεσμιακών συμβολαίων στις ΗΠΑ, ο δείκτης του IGC ήταν υψηλότερος κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται να φτάσει τους 3 εκατ. τόνους και θα είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν, στους 307 εκατ. τόνους, αλλά ακόμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή 8% υψηλότερα σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Για το 2014/15 η παγκόσμια παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς μια μεγαλύτερη συγκομιδή εκτιμάται ότι θα έχει η Ε, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες από Καναδά και Αυστραλία.  Για το 2015/16, οι φυτεύσεις στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού για το 2014/15 αναμένεται, σύμφωνα με το IGC, να είναι στους 476 εκατ. τόνους, φτάνοντας το περσινό ρεκόρ, καθώς η αύξηση των φυτεύσεων σε κάποιες χώρες της Ασίας αντισταθμίζεται από την πτώση στην Ινδία.
πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου