Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κανένας τελικά δεν γίνεται πλούσιος με το σκληρό σιτάρι


k3_site
Η Ένωση Συνεταιρισµών Βόλου π.χ. που ξεκίνησε ουσιαστικά τις προσφορές για τη φετινή περίοδο µε τιµή στα 20 λεπτά, ανακοίνωσε την Πέµπτη 11 Ιουλίου ότι θα αυξήσει κατά 1,5 λεπτό το κιλό την προσφορά της για το σκληρό σιτάρι, καλώντας όλους τους παραγωγούς που παρέδωσαν προϊόν στις εγκαταστάσεις της να ενηµερωθούν σχετικά προκειµένου να εισπράξουν την εκκαθάριση για φέτος.
Λίγες ηµέρες νωρίτερα, σύµφωνα µε ρεπορταζ του Αgronews και της εφηµερίδας Agrenda, εµπορικός οίκος προσέγγισε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Πλατυκάµπου για την πώληση σκληρού σιταριού στην τιµή των 222 ευρώ ο τόνος. Από το ποσό αυτό, ο συνεταιρισµός προτίθεται να πληρώσει καθαρή τιµή παραγωγού στα 21 λεπτά.
Προβληµατίζουν τους παραγωγούς οι τιµές στο σκληρό σιτάρι
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παραγωγοί οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά τη σκοπιµότητα συνέχειας της ενασχόλησής τους µε το σκληρό σιτάρι, µε αφορµή τις χαµηλές, όπως λένε, τιµές του προϊόντος και φέτος. «Τι να το κάνουµε που είχαµε καλές στρεµµατικές αποδόσεις. Η τιµή του σκληρού είναι ξεφτίλα. Το παίρνουν οι έµποροι στα 18 λεπτά το κιλό, ανοικτή τιµή λένε στους παραγωγούς, αλλά ποτέ δεν δίνουν κάτι παραπάνω», επισηµαίνει µε πικρία ο παραγωγός Μηνάς ∆ουλκερίδης από τον Εύρωπο του Κιλκίς.
Αγανακτισµένος από όσα συµβαίνουν γύρω από το σκληρό στάρι όµως είναι κι ο ∆ηµήτρης Παπαδάκης από τη Χαλκιδική. «Είχαµε στήσιµο στο φετινό αλώνι γύρω στα 300 κιλά το στρέµµα, µε την ποιότητα να είναι πάρα πολύ καλή, µε υψηλές πρωτεΐνες και υαλώδη. Ωστόσο η τιµή που δίνει το εµπόριο είναι αδικαιολόγητα χαµηλή στα 18 λεπτά το κιλό. Με τις πράξεις που γίνονται στο εξωτερικό, στα 235 ευρώ τον τόνο, ακόµη και αν βγάλουµε τα µεταφορικά έξοδα, ο παραγωγός θα έπρεπε να πληρώνεται το προϊόν στα 21 λεπτά το κιλό», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, συµπληρώνοντας πως «θα υπάρξει πρόβληµα στην καλλιέργεια. Εγώ ο ίδιος από τα 1.100 στρέµµατα που είχα φέτος, την επόµενη χρονιά δεν θα καλλιεργήσω πάνω από 500 στρέµµατα».
Προβληµατισµένος δηλώνει κι ο ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου. Όπως είπε, φέτος οι αποδόσεις στα σκληρά στάρια κυµάνθηκαν στο νοµό κατά µέσο όρο στα 300-330 κιλά το στρέµµα, ενώ παραγωγοί που πρόσεξαν τα χωράφια τους πήραν έως και 450 κιλά το στρέµµα. «Με τις τιµές που παίζουν στην αγορά για το σκληρό στάρι, ο παραγωγός δεν βγαίνει. Τα έξοδα, αν βάλουµε µέσα και τα ενοίκια και τα ποτίσµατα, φτάνουν τα 100 ευρώ το στρέµµα και τα έσοδα, µε τις στρεµµατικές αποδόσεις που είχε ο νοµός δεν φτάνουν ούτε τα 60 ευρώ», µας ανέφερε ο κ. ∆ιαµαντόπουλος, διατυπώνοντας, παράλληλα την εκτίµηση πως η καλλιέργεια του σταριού θα συνεχιστεί στις περιοχές που δεν θα µπορεί να ευδοκιµήσει κάποιο άλλο προϊόν.
Στην περιοχή της Επανοµής οι αποδόσεις στο σκληρό έπαιξαν µεταξύ 400-450 κιλά το στρέµµα και οι πράξεις που γίνονται αυτή την περίοδο, κατά τον κ. Γιώργο Τσιώνη κυµαίνονται από 19 έως 21 λεπτά το κιλό, ενώ στην Κοζάνη, όπως τονίζει ο κ. Αµανατίδης, η τιµή είναι στα 18 λεπτά, ενώ τα συµβολαιοποιηµένα µπορούν να πιάσουν και τα 20 λεπτά το κιλό, εφόσον πληρούν όρους και προϋποθέσεις ποιότητας.
Στον Έβρο, όπου η παραγωγή ανά στρέµµα κατά µέσο όρο είναι στα 400 κιλά, η τοπική ΕΑΣ, σύµφωνα µε τον κ. Κώστα Αλεξανδρή, παίρνει µε 19 λεπτά το συµβολαιοποιηµένο σκληρό και µε 18 λεπτά το υπόλοιπο.
Να σηµειωθεί ότι από άποψη αποδόσεων ωστόσο, χρονιά των σιτηρών αποδείχθηκε η φετινή για τους παραγωγούς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, µε τις καιρικές συνθήκες να στέκονται σύµµαχος στις καλλιέργειες και τις στρεµµατικές αποδόσεις να χτυπάνε ρεκόρ 20ετίας σε πολλά παραγωγικά κέντρα. Ωστόσο, τα χαµόγελα των παραγωγών για το υψηλό τονάζ ωστόσο, µετριάζονται από την πορεία των τιµών, που για µια ακόµη σεζόν δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ποιότητα του προϊόντος, ούτε και στις προσδοκίες τους.
Στην Ξάνθη οι αποδόσεις στο κριθάρι ξεπέρασαν τα 700 κιλά το στρέμμα
Την παράσταση, όσον αφορά στις στρεµµατικές αποδόσεις, χωρίς καµία αµφιβολία την «έκλεψε» το κριθάρι κι ιδίως οι βυνοποιήσιµες ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν συµβολαικά µε ζυθοποιίες, «χτυπώντας» ακόµα και πάνω από 900 κιλά το στρέµµα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σίγουρα και το µαλακό στάρι, µε αγρούς που έδωσαν ακόµη και πάνω από 700 κιλά το στρέµµα, ενώ αρκετά χαµηλότερες αποδόσεις είχε το σκληρό σιτάρι.
Μια από τις περιοχές όπου οι αποδόσεις στο κριθάρι… χτύπησαν ταβάνι είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στην οποία το «στήσιµο», από το φετινό αλώνι των βυνοποιήσιµων ποικιλιών, ξεπέρασε τα 700 κιλά, ανά στρέµµα. «∆εν θυµάµαι εδώ και πάρα πολλά χρονιά, άλλη σεζόν που να έχουν πάει τα κριθάρια µας τόσο καλά. Ακόµη και στα ξερικά χωράφια οι αποδόσεις ξεπέρασαν τα 600 κιλά το στρέµµα, ενώ στα ποτιστικά δεν έπεσε κανείς κάτω από 850 κιλά το στρέµµα και ακούσαµε ότι κάποιοι έπιασαν ακόµη και τα 1.000 κιλά το στρέµµα», ανέφερε στην Agrenda ο Θέµης Γεωργακόπουλος από το Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος καλλιεργεί περισσότερα από 300 στρέµµατα σιτηρά.
Κύριοι παράγοντες για τις φετινές αποδόσεις ρεκόρ στο βυνοποιήσιµο κριθάρι στη Ξάνθη, σύµφωνα µε τον τοπικό παραγωγό Γιάννη Γιαννέλη, ήταν αφενός οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια, όλο το χρονικό διάστηµα µέχρι και την ολοκλήρωση των αλωνιών κι αφετέρου οι αποδοτικοί σπόροι των ποικιλιών που έχουν αναπτύξει οι ζυθοποιίες, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα παραγωγικές.
Η πλειονότητα των παραγωγών στην περιοχή της Ξάνθης, σύµφωνα µε τους συνοµιλητές µας συνεργάστηκε συµβολαιακά µε την «Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα», η οποία τοπικά πλήρωσε 17,5 λεπτά το κιλό, τιµή που είναι στα ίδια επίπεδα µε την περσινή σεζόν.
Εξαιρετικές αποδόσεις είχαν οι παραγωγοί και στην περιοχή του Έβρου. Όπως µας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, µέχρι και τις αρχές της εβδοµάδας που πέρασε, µε το 70% των εκτάσεων αλωνισµένα, τα περισσότερα χωράφια απέδωσαν από 700 έως 800 κιλά το στρέµµα. Ο ίδιος εξήγησε πως «στην ευρύτερη περιοχή οι καλλιεργητές βυνοποιήσιµου κριθαριού συνεργάζονται µε τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η οποία πληρώνει 19 λεπτά το κιλό».
πηγή :   agronews
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου