Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕ.ΜΗ ΑΠΟ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΕΜΗ


Μείζον θέμα για τις ατομικές επιχειρήσεις τείνει  να γίνει το ΓΕΜΗ. Έως σήμερα ήταν γνωστό ότι οι ατομικές εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν μερίδα ΓΕ.ΜΗ στο εκάστοτε επιμελητήριο ή τουλάχιστον υπήρχε κάποια ασάφεια για την υποχρέωση αυτή.
Ξαφνικά όμως, χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακαλύφθηκε ότι ο νόμος ορίζει και για τις ατομικές επιχειρήσεις την υποχρέωση να έχουν μερίδα ΓΕ.ΜΗ στα επιμελητήρια και να καταβάλουν το αντίστοιχο τέλος από την μέρα που γεννήθηκε το συγκεκριμένο μητρώο. Τουτέστιν δεκάδες χιλιάδες μικρές ατομικές επιχειρήσεις χρωστάνε το συγκεκριμένο τέλος από το 2015. Το αυτό ισχύει και για χιλιάδες μικρά αρτοποιεία.
Μόνο για το ΒΕΑ τα συγκεκριμένα ποσά που οφείλονται έως και τις 8/10/2018 είναι 5,414,340 Ευρώ για τις ενεργές και προς λύση – εκκαθάριση  και 2,4187,720  Ευρώ για τις ενεργές.
Εδώ τώρα έρχεται ο νόμος που υποχρεώνει τα επιμελητήρια να προχωρήσουν στην ¨εφαρμογή διαδικασίας είσπραξης μέσω ΔΟΥ των τελών τήρησης της Μερίδας των υπόχρεων στο ΓΕ.ΜΗ. Πιο συγκεκριμένα :   Με  την αρ. πρωτ. 946/19-3-2018 επιστολή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με την οποία παρέχονται οδηγίες επί της εφαρμοστέας διαδικασίας για την βεβαίωση των οφειλομένων τελών τήρησης μερίδας ΓΕ.ΜΗ. στις Δ.Ο.Υ. και την είσπραξη τους, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Όπως γνωρίζουμε, με το άρθρο 81 του Ν. 4314 τροποποιήθηκε το άρθρο 8 του ν. 3419/2005 και κατ’ εξουσιοδότησή του, εκδόθηκε η ΚΥΑ 79752/30-12-2014 με την οποία ορίσθηκε μεταξύ άλλων το τέλος τήρησης της Μερίδας του υπόχρεου στο ΓΕ.ΜΗ., που είναι ενιαίο για όλες τις Υπηρεσίες ΓΕ.ΜΗ., ανά κατηγορία υπόχρεου, αποτελεί πόρο των επιμελητηρίων και καθορίζεται κατά νομική μορφή υπόχρεου. Στο άρθρο 3 της ίδιας ΚΥΑ ορίζονται τα εξής : «Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα τέλη τήρησης μερίδας ΓΕ.ΜΗ. και δεν έχει διαγραφεί από το ΓΕ.ΜΗ. αυτά αποστέλλονται από την αρμόδια Υπηρεσία ΓΕ.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου ………στην Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Με όλα αυτά τα επιμελητήρια της χώρας προχωράνε με το γράμμα του νόμου και θα στείλουν τις οφειλές των συναδέλφων στις αρμόδιες ΔΟΥ προς καταναγκαστική είσπραξη ( μαζί και το ΒΕΑ που έχει πάρει σχετική απόφαση).
Ως Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών  θεωρούμε  απαράδεκτη σκέψη   και νόμο να εισπραχθούν από τις  ατομικές επιχειρήσεις εισφορές για το ΓΕ.ΜΗ,  καθώς και τον  τραγικό τρόπο  με τον οποίο θέλουν να εισπράξουν   αυτά τα ποσά, που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι πρέπει να καταβληθούν.       
Μεταφέρουν δηλαδή την είσπραξη στα Δημόσια Ταμεία   με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που  θα δουν να οφείλουν στην Εφορία ποσά που έχουν να κάνουν με το μητρώο του των επαγγελματιών  ( ΓΕ.ΜΗ. ).
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με εκκρεμότητες και οφειλές από 10ετία οικονομικής κρίσης. Ακόμη ένα βάρος για αυτές να μετακυλήσει στις ΔΟΥ δεν βοηθά της ανάκαμψη αυτών των επιχειρήσεων! Αντίθετα τις εξοντώνει !
 Καλούμε τα επιμελητήρια να βρουν  τρόπο να ενταχθούν και να εξομαλυνθεί το ζήτημα χωρίς να επιβάλλεται ο βραχνάς οφειλών στις ΔΟΥ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Η ΚΕΕΕ και τα επιμελητήρια έχουν τις προϋποθέσεις , τα εργαλεία και τις υποδομές ώστε να αποκλείσουν  το σχεδιαζόμενο σενάριο και να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου την διαδικασίας είσπραξης.
Είναι απαράδεκτο συνάδελφοι εκλεγμένοι στα Δ.Σ των επιμελητηρίων  από συναδέλφους να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση εις βάρος τους. Έχουν την δυνατότητα να πιέσουν προς την κυβέρνηση       ( και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό ) έτσι ώστε ο νόμος να αλλάξει προς αυτό το κομμάτι τουλάχιστον για τα χρόνια που υπήρχε αυτή η ασάφεια.
Καλούμε τόσο τους συναδέλφους όσο και τα  κλαδικά σωματεία που τους εκπροσωπούν να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την ανήθικη πρακτική είσπραξης των τελών του ΓΕ.ΜΗ.  Το ίδιο το ΓΕ.ΜΗ είναι από μόνο του ένα επιπλέον χαράτσι στις τσέπες των συναδέλφων.
       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου