Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΓΣ συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας: Δεν προσκυνάμε, απαιτούμε – 6 βίντεο

ΓΣ συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας: Δεν προσκυνάμε, απαιτούμε – 6 βίντεο

Με μαζική και αγωνιστική συμμετοχή συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων.

 

Κεντρικό πρόβλημα της ΓΣ ήταν οι πολιτικές καρατόμησης των συντάξεων που ακολουθούν, αδιάλειπτα από το 2009, όλες οι κυβερνήσεις. Η σημερινή μάλιστα κυβέρνηση, προ-νομοθέτησε σκληρά μέτρα περικοπής των συντάξεων, αρχικά ως 18%, το 2019, και σε συνέχεια όλης της πλασματικής «προσωπικής διαφοράς» που ανακάλυψε ο «νόμος Κατρούγκαλου» με τον δήθεν επανυπολογισμό των συντάξεων. Πρόκειται για απάτη. Οι περικοπές ήταν ο στόχος, όχι η ονομασία τους.

 


Όπως μάλιστα επισημάνθηκε στον απολογισμό δράσης, οι μέσες συντάξεις κινούνται στα 650 ευρώ και το 45% από αυτές στα 450 ευρώ!

 

Επισημάνθηκε ότι οι συνταξιούχοι ποτέ δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για αξιοπρεπή ζωή και για αλλαγές στην κοινωνία ώστε ο λαός να δικαιωθεί και να γίνει κύριος του πλούτου που παράγει.

 

Από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, συγκλονιστικό ήταν το μαχητικό προσκλητήριο του τυφλού συνταξιούχου αγωνιστή Χάρη Χουρδάκη εκπρόσωπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων!

 


Στο τέλος της ΓΣ οι συνταξιούχοι εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα ζητώντας μεταξύ άλλων:

 

  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

  • Αποκατάσταση άμεσα των πετσοκομμένων συντάξεων

  • Όχι στον επανυπολογισμό των συντάξεών μας, για τη μείωσή τους.

  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

  • Επαναφορά του ΕΚΑΣ  

 



Δείτε τα βίντεο από τη Γενική Συνέλευση


Άνοιγμα εργασιών


 

Εισήγηση Π. Γαλανόπουλου


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Συναδέλφισσες - οι,

 

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας, στη Γ.Σ.

 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι επιδεινώνεται η άσχημη οικονομική κατάσταση των Συνταξιούχων. Η συντριπτική πλειοψηφία βιώνει έναν ατελείωτο Γολγοθά που όχι μόνο δεν έχει τελειωμό, αλλά γίνεται και πιο μαρτυρικός. Οι συντάξεις στα χρόνια της κρίσης σφαγιάσθηκαν κατά 40% περίπου.

Είναι μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός των βιομηχάνων και άλλων επιχειρηματιών ότι οι συντάξεις είναι υψηλές. Η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 650€. Το 45% των συντάξεων κινείται στα 450€υρώ περίπου. Να επισημάνουμε ότι αυτές οι συντάξεις είναι για δουλειά 30 και 40 χρόνων και γι' αυτές έχει καταβληθεί ατελείωτος κόπος και πολλές θυσίες.

Ουσιαστικά μιλάμε για συντάξεις πείνας που δίνονται σε ανθρώπους που δούλεψαν από τη μεταπολίτευση και εδώθε, άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας και οι οποίοι διπλασίασαν το ΑΕΠ.

Στα χρόνια μας, τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγιναν πλούσια με δισεκατομμύρια. Αποθεματικά, τα οποία βέβαια χρησιμοποιήθηκαν στο χρηματιστήριο για ενίσχυση των επιχειρηματιών και για την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών. Ακόμη δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία από τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, η οποία υπολογίζεται σε πολλά Δις, απαξιώνεται σκόπιμα ώστε να πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί, σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ενώ το δίκαιο θα ήταν η ανάκτηση των απωλειών και η αποκατάσταση των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, δυστυχώς η κυβέρνηση με το Νόμο Κατρούγκαλου έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Ασφαλιστικό και να μετατρέψει κυριολεκτικά τις συντάξεις από μέσον αξιοπρεπούς επιβίωσης σε προνοιακό επίδομα.

Το έγκλημα της κυβέρνησης θα συντελεστεί με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που υπολογίζεται αυτές να μειωθούν κατά 18%-30% και με τη μείωση του αφορολόγητου από 8.600€ που είναι σήμερα να κατέβει στα 5.600€.

 

Αν υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, η μέση σύνταξη θα κατέβει στα 480€ περίπου ή θα χάσουμε 2 συντάξεις το χρόνο, ανάλογα με την κάθε σύνταξη. Δεν ξεχνάμε βέβαια τη 13η και τη 14η σύνταξη, στα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση είναι να καταργηθεί τελείως το ΕΚΑΣ από 1.1.2019.

 

Να μειωθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα.

 

Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας από 70% που είναι σήμερα στο 50% της σύνταξης και σε πολλές περιπτώσεις που η ηλικία είναι κάτω των 52 ετών να αφαιρεθεί εντελώς η σύνταξη. Αυτά και άλλα μέτρα ενάντια στους συνταξιούχους όπως και για τα άλλα λαϊκά στρώματα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

 



Συνάδελφοι –σες

 

Ο σφαγιασμός των συντάξεων είναι ένα προμελέτημένο έγκλημα με το οποίο η κυβέρνηση καταδικάζει στην πείνα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια συνταξιούχους. Οι συντάξεις μας, δίνονται ως λίπασμα για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων για να αντέξουν αυτές στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και στα λαϊκά στρώματα καλλιεργεί προσδοκίες ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια, αρχίζει η ανάπτυξη και ότι η ζωή θα καλυτερεύσει για όλους.

Από την ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ωφελημένοι θα είναι οι βιομήχανοι, οι Τραπεζίτες, οι Εφοπλιστές, οι Μεγαλοξενοδόχοι, όλοι αυτοί που παίρνουν τα χρηματοδοτικά πακέτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα ΕΣΠΑ, που φοροδιαφεύγουν, που δεν πληρώνουν εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι οποίοι στη διάθεσή τους έχουν ένα νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο με το οποίο κυριολεκτικά ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας, για ένα κομμάτι ψωμί.

Όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο στα χέρια τους θα ωφεληθούν.

Οι Συνταξιούχοι όμως, πώς θα ωφεληθούμε αφού όλοι οι νόμοι με τους οποίους σφαγιάζονται οι συντάξεις μας θα είναι σε ισχύ; Τι όφελος θα έχουν τα λαϊκά στρώματα από την ανάπτυξη που διατυμπανίζει η κυβέρνηση όταν εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι οι οποίοι θα ισχύουν και μετά τον Αύγουστο και μέχρι το 2060, κάνουν κόλαση τη ζωή μας, όπως και αυτή των παιδιών μας;

 

Συνάδελφοι – σες

 

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που επίσης, απασχολεί τους συνταξιούχους και το οποίο εντείνεται λόγω ηλικίας είναι το θέμα της ΥΓΕΙΑΣ. Είναι αλήθεια ότι δίνουμε πολλά λεφτά από την τσέπη μας για την Υγεία.

Μας κρατάνε το 6% από την κύρια σύνταξη και 6% από την επικουρική. Πληρώνουμε συμμετοχή στα φάρμακα ή πολλές φορές 100% της τιμής του, γι' αυτά που δεν συνταγογραφούνται. Πληρώνουμε 10€ στο γιατρό για να μας γράψει τη συνταγή, όπως και 1€υρω για την εκτέλεση κάθε συνταγής στο φαρμακείο και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση λέει ότι μείωσε κατά 60% τις φαρμακευτικές δαπάνες. Αλήθεια λέει!!

 

Μόνο που αυτές τις δαπάνες τις πληρώνουν οι συνταξιούχοι και τα
λαϊκά στρώματα από την τσέπη τους.

 

Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis με τη, να πούμε ότι στο σύστημα που ζούμε, τέτοια σκάνδαλα φαίνονται φυσιολογικά. Μιλάμε για εκατομμύρια συναλλαγών, όπου οι μίζες είναι ο κανόνας. Την επιμόρφωση των γιατρών αντί να την έχει το κράτος, την έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που διοργανώνουν ταξίδια στο εξωτερικό για διάφορα συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Οι αντιπρόσωποι των εταιρειών κυριολεκτικά αλωνίζουν στα νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μας, είναι το ότι, το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε ακριβό εμπόρευμα. Η θέση του Σωματείου μας είναι ότι την ευθύνη για την παραγωγή, την εισαγωγή σε όσα φάρμακα δεν παρασκευάζονται στον τόπο μας, όπως και τη διακίνηση να την έχει το κράτος και να διατίθεται δωρεάν.

Όταν μιλάμε για σύστημα Υγείας, η σκέψη μας πηγαίνει στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα οποία η χρηματοδότηση φέτος θα είναι κατά 350 εκατομμύρια λιγότερη από πέρυσι.

Λείπουν χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα και άλλα μέσα για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

 

Ουσιαστικά πρωτοβάθμια Υγεία δεν υπάρχει. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω. Θα λέγαμε πολλές δεκαετίες.

 

Η κυβέρνηση κάτω και από τη λαϊκή πίεση ισχυρίζεται ότι με τις τοπικές μονάδες Υγείας που θα δημιουργήσει, θα δώσει λύση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το Σωματείο μας, έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης. Να πούμε ότι αυτές οι Τοπικές μονάδες θα καλύπτουν σε πρώτη φάση το 30% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο πώς θα καλύπτεται;

Οι τοπικές μονάδες θα δημιουργηθούν σε περιοχές με πληθυσμό πάνω από 10-12 χιλιάδων κατοίκων.

Θα αποτελούνται από έναν γενικό γιατρό, ή έναν παθολόγο και ένα ειδικευόμενο και έναν ή δύο νοσηλευτές οι οποίοι δεν θα είναι μόνιμοι, θα ανακυκλώνονται.

Η χρηματοδότηση θα είναι από το ΕΣΠΑ και θα ισχύει για 4 χρόνια και μετά λέει η κυβέρνηση ότι τη χρηματοδότηση θα την αναλάβει το κράτος.

Οι παρατηρήσεις που κάνουμε είναι ότι αυτές οι Τοπικές μονάδες δεν έχουν όλες τις ειδικότητες των γιατρών, ούτε μηχανήματα για εξετάσεις και θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις θα βάζουν εμπόδια στον ασθενή να επισκεφθεί γιατρούς με άλλες ειδικότητες ή να πάει σε νοσοκομείο.

 


Το σκεπτικό της κυβέρνησης για τις Τοπικές μονάδες είναι η οικονομία .

 

Πώς θα μειωθεί το κόστος στην Υγεία.

Συνάδελφοι -σες

 

Εμείς όταν μιλάμε για Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, εννοούμε την Δημιουργία Κέντρων Υγείας που θα έχουν όλες τις ειδικότητες των γιατρών, θα είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα, νοσηλευτικό προσωπικό, θα λειτουργούν ημέρα και νύχτα, θα μπορεί σε αυτά να γίνεται και βραχεία νοσηλεία. Θα έχουν και οδοντίατρο. Σήμερα οι συνταξιούχοι αν θέλουν να τοποθετήσουν μερική οδοντοστοιχία ή αλλιώς μηχανάκια όπως λέγεται, να κάνουν θεραπεία στα δόντια τους, δεν μπορούν, μόνο μασέλες βάζουν.

Εμείς μιλάμε για ένα Δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο θα λειτουργεί εντελώς Δωρεάν με γνώμονα την Υγεία όλων των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών όπως γίνεται σήμερα.

Διεκδικούμε να μην γίνονται κρατήσεις από τη σύνταξη για την Υγεία, γιατί έχουμε ήδη πληρώσει πολλά και συνεχίζουμε να πληρώνουμε πολλά με τη φορολογία μας.

Τα θέματα της ΥΓΕΙΑΣ αλά και της ΣΥΝΤΑΞΗΣ είναι από τα πιο σημαντικά, έχουν σχέση με την ύπαρξη και τη ζωή του συνταξιούχου. Αυτά είναι θέματα που συνδέονται με το Ασφαλιστικό. Δηλαδή εννοούμε τις δυνατότητες και τις συνθήκες που εξασφαλίζει το κράτος στον πολίτη και ιδιαίτερα στον συνταξιούχο ώστε αυτός να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Σήμερα πολλοί συνταξιούχοι αναλαμβάνουν την φύλαξη των εγγονών τους γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές, γιατί λείπουν παιδικοί σταθμοί. Διεκδικούμε παιδικούς σταθμούς σε κάθε Δήμο που θα καλύπτουν όλα τα παιδιά.

Πολλοί συνταξιούχοι ζουν χωρίς θέρμανση αφού η κυβέρνηση μείωσε το επίδομα θέρμανσης και αύξησε την τιμή του πετρελαίου.

Σε πολλούς συνταξιούχους λείπουν τα φάρμακα, το καλό - σωστό φαγητό το οποίο είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Άλλοι χρωστάνε τον ΕΝΦΙΑ η κάποιο δάνειο και κινδυνεύει με κατάσχεση το σπίτι τους.

Διεκδικούμε να σταματήσουν με νόμο οι κατασχέσεις για κύρια και δεύτερη κατοικία.

Σε πολλούς συνταξιούχους λείπει η φροντίδα, είναι μόνοι τους και πολλοί από αυτούς φεύγουν από την ζωή αβοήθητοι.

Εμείς Αγωνιζόμαστε για ένα Ασφαλιστικό σύστημα που ο πολίτης θα νοιώθει εξασφαλισμένος από την ώρα που έρχεται στην ζωή μέχρι που φεύγει από αυτή. Αυτό έχουμε στο μυαλό μας.

 


Είναι ΙΔΑΝΙΚΟ, μας δίνει δύναμη να συνεχίσου με μέχρι αυτό να υλοποιηθεί.

 

Μιλώντας για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ σύστημα να πούμε ότι αυτό υπονομεύεται. Από το 1992 έχει ξεκινήσει η κατεδάφισή του. Αποτελεί κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτήν συμφώνησαν όλες οι κυβερνήσεις όπως και η σημερινή. Επιδιώκουν την υποβάθμιση και απαξίωση του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η κατεύθυνση είναι να σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί τα Ταμεία. Να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια ηλικίας. Εάν ο ασφαλισμένος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη θα καταφεύγει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Το πόσο υπονομεύεται το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, φαίνεται από το γεγονός, ότι δισεκατομμύρια χρωστάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτος κλείνει τα μάτια του.

Σήμερα πολλοί συνταξιούχοι με την μικρή τους σύνταξη βοηθάνε και τα παιδιά τους, γιατί είναι άνεργα. Η ανεργία απασχολεί κάθε οικογένεια, είναι πληγή για τα παιδιά μας.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται στον τόπο μας, δημιουργεί ανεργία γιατί είναι άναρχο και ανταγωνιστικό. Σκοπό του, έχει το κέρδος και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων.

Παρόλα αυτά εμείς με τους Αγώνες μας, διεκδικούσαμε και διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι μέτρα ζωτικής σημασίας για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα θα δημιουργούντο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Διεκδικούμε επίδομα για τους άνεργους που θα φτάνει το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη μέχρι αυτοί να βρουν δουλειά.

Επίσης, πάνω από το 50% των εργαζομένων δουλεύει ανασφάλιστο, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάνουν δισεκατομμύρια από τους επιχειρηματίες που εισφοροδιαφεύγουν. Επίσης η μερική απασχόληση μειώνει τα έσοδα των Ταμείων.

Ο Αγώνας των εργαζομένων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, συνδέεται άμεσα και με την ύπαρξη και ευρωστία των ασφαλιστικών Ταμείων. Διεκδικούμε κατώτατο μισθό 750,00€.

Ο Αγώνας επίσης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών για αφορολόγητο στα 12.000€ (σήμερα πληρώνουν 22% από το πρώτο Ευρώ). Είναι Αγώνας για την επιβίωσή τους, συνδέεται όμως και με το ασφαλιστικό σύστημα.

Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά δεν φορολογούνται. Διεκδικούμε να φορολογούνται τα κέρδη τους με 40%

Πολλοί Επαγγελματοβιοτέχνες οι οποίοι χρωστάνε πάνω από 20.000,00€ στο Ταμείο κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο τη σύνταξή τους αλλά και όλα τα χρήματα που έχουν δώσει.

 

Διεκδικούμε πάγωμα των χρεών και αποπληρωμή μέσω της σύνταξης ή να δοθεί σύνταξη στον ασφαλισμένο ανάλογα με τις εισφορές που έχει δώσει στο Ταμείο.

Τη μεγαλύτερη ληστεία στα Ταμεία μας, την έκαναν όλες οι κυβερνήσεις από το 1954 και δώθε, γιατί έδωσαν άτοκα τα αποθεματικά τους, στους βιομηχάνους για να πλουτίσουν.

Στη συνέχεια τα έκαναν μετοχές και ομόλογα. Μετέπειτα στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Είναι επίκαιρο το σύνθημα, αίτημά μας:

 

Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία μας.

Να αποκατασταθούν οι συντάξεις στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης.

 

Συνάδελφοι –σες

 

Όλα αυτά τα χρόνια οι συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πληρώνουμε τις συνέπειες της κρίσης που μας φόρτωσαν όλες οι κυβερνήσεις σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών.

 

Κυριολεκτικά στενάξαμε και στενάζουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Όμως εμείς, δεν σταυρώσαμε τα χέρια αναθεματίζοντας την κακή μας τύχη.

 

Μέσα από το Σωματείο μας, από την Ομοσπονδία, τη ΣΕΑ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ οργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε δεκάδες κινητοποιήσεις σε μεγάλους Αγώνες για το ασφαλιστικό, την Υγεία, τη σύνταξη, ενάντια στους πλειστηριασμούς, την ανεργία και σε πολλές άλλες δράσεις.

Αυτοί οι Αγώνες επιβράδυναν αντιλαϊκά μέτρα, έδωσαν κάποιες μικρές κατακτήσεις, μα πάνω από όλα διατήρησαν τον πήχη των αιτημάτων φηλά. Κράτησαν άσβεστη την ελπίδα για καλύτερη ζωή. Άνοιξαν δρόμους ώστε να επιταχυνθούν διεργασίες στη συνείδηση των ανθρώπων.

Με τους Αγώνες μας, δεν συναινέσαμε σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, όπως έκαναν οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ, που έχουν συνδέσει την τύχη των λαϊκών στρωμάτων με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών.

Αυτές οι ηγεσίες με τη στάση τους, δυσφημίζουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα, γιατί ενώ μιλάνε στο όνομα των λαϊκών στρωμάτων στην ουσία, ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και δεν νοιάζονται για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, για τους εργαζόμενους.

 

Ίδια στάση κρατάει και το λεγόμενο ΔΙΚΤΥΟ το οποίο, στέλνει τους συνταξιούχους στα δικηγορικά γραφεία, αναγκάζοντας τους, να πληρώνουν πολλά χρήματα από την τσέπη τους, για αποφάσεις που ενδεχόμενα θα βγουν και μετά θάνατο.

Αυτή η στάση υπονομεύει τη δράση των σωματείων, εκφυλλίζει τα ίδια τα Σωματεία ως Συνδικαλιστικούς οργανισμούς, μετατρέποντας τη Συνδικαλιστική και πολιτική πάλη σε ανούσιο δικαστικό Αγώνα.

Το Σωματείο μας, η Ομοσπονδία μας, όπως και η ΣΕΑ απαιτήσαμε Αγωνιστικά από το Υπουργείο να στείλει αναλυτική κατάσταση με τις κρατήσεις σε κάθε συνταξιούχο και να επιστραφούν οι παράνομες κρατήσεις όπου έγιναν.

Οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως και η πολιτική της κυβέρνησης, απογοήτευσαν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου και των συνταξιούχων, το οποίο έχασε την εμπιστοσύνη του, λέγοντας ότι «όλοι ίδιοι είναι, και ότι να κάνουμε δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ».

 

Συνάδελφοι -σες

 

Σας καλούμε να σκεφτείτε ποιοι έχουν συμφέροντα, ποιοι ωφελούνται από τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται ενάντια σε εμάς και τις οικογένειες μας;

Ποιοι θέλουν να μας μάθουν να ζούμε με την υπομονή, να αρκούμαστε στα λίγα, υποσχόμενοι καλύτερη ζωή στο μακρινό μέλλον;

Ποιοι θέλουν τα Σωματεία μας, αδύναμα και τους συνταξιούχους μας, μακριά από αυτά;

Ποιοι επιδιώκουν την απογοήτευσή μας;

Όλοι αυτοί που στα χρόνια της κρίσης αυγάτισαν τα πλούτη τους, και εξακολουθούν να πλουτίζουν και σήμερα έχοντας τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων.

Όμως ότι και να κάνουν οι Αγώνες είναι αναπόφευκτοι, γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων δεν σταματάνε, και αν γίνονται κάποια βήματα πίσω, δεν αλλάζει σε ΤΙΠΟΤΑ, ότι η κατεύθυνση είναι προς τα πάνω. Αν δεν υπήρχαν οι Αγώνες οι άνθρωποι θα ζούσαμε στα σπήλαια.

Αν κοιτάξει κάποιος την ιστορία, 100 χρόνια πίσω, θα δει ότι οι άνθρωποι δούλευαν από νύχτα σε νύχτα, πήγαιναν στη δουλειά τους και δεν γνώριζαν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, λόγω των επικίνδυνων για τη σωματική τους ακεραιότητα, συνθηκών δουλειάς. Δούλευαν στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις παιδιά σε ηλικία 7 ετών. Δεν μιλάμε για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία ήταν ανύπαρκτα.

Με τους Αγώνες η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει, έχει βελτιωθεί. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ. Τα όποια βήματα προς τα πίσω, μας οπλίζουν με μεγαλύτερη δύναμη, μας ατσαλώνουν.

Σήμερα απαιτείται οι Συνταξιούχοι μαζί με τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας και με τη ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή μας, στους Αγώνες να εμποδίσουμε το σφαγιασμό των συντάξεων, τις οποίες θέλουν να κάνουν προνοιακό επίδομα. Να απαιτήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε. Ο Αγώνας μας, είναι ΔΙΚΑΙΟΣ γιατί υπερασπιζόμαστε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

Το Δ.Σ της Ένωσης τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στους Συναδέλφους και συναδέλφισσες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, που αν και πονάνε στη μέση και στα πόδια τους, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το πανό μας και κρατούν τη σημαία της Ένωσής μας.

 

Συνάδελφοι –σες

 

Ένα θέμα με το οποίο απασχολείται η επικαιρότητα είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οξύνει την αντιπαράθεση και δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Εμείς, λόγο χρόνου δύο επισημάνσεις θα κάνουμε.

 

Όσοι περίμεναν ότι το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση στους οποίους οργανισμούς συμμετέχουμε, θα υποστήριζαν τις Ελληνικές θέσεις, διαψεύσθηκαν παταγωδώς. ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και οι λοιποί σύμμαχοι κράτησαν ίσες αποστάσεις, έκαναν τον «Πόντιο Πιλάτο».

Επίσης να πούμε ότι στο ΝΑΤΟ, κάθε χρόνο δίνουμε το 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια €υρώ περίπου, για τις ανάγκες της συμμαχίας. Ακόμη συμμετέχουμε με στρατό και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 13 μέρη του κόσμου, από Αφγανιστάν, Αφρική, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και αλλού.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι σε περίοδο κρίσης που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν, που φορολογούνται ακόμη και οι συντάξεις των 400€υρώ η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δίνουν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ για να κάνει πολέμους, να σπέρνει την καταστροφή και το θάνατο στους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου.

Όσοι ισχυρίζονται ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί παρέχουν ασφάλεια, ας θυμηθούν την Κατοχή της Κύπρου. Το γκριζάρισμα και την αμφισβήτηση του Αιγαίου, το άνοιγμα θεμάτων με τη μειονότητα στη Θράκη και άλλα.

 

Συνάδελφοι –σες

 

Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας εκπροσωπούν τις αστικές τάξεις, δηλαδή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της αστικής τάξης της Ελλάδας είναι να γίνει ενεργειακός κόμβος, όπως και κόμβος μεταφοράς προϊόντων, όπου από εδώ θα περνάει πετρέλαιο, αέριο άλλα παράγωγα.

Ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ασχολούνται με την ενέργεια, οι εφοπλιστές, οι ιδιοκτήτες λιμανιών, ακόμη και οι βιομήχανοι οι οποίοι προσδοκούν σε φτηνή ενέργεια για τις επιχειρήσεις τους.

Ακριβώς τους ίδιους σχεδιασμούς έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας. Υπάρχει σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων. Αυτά τα συμφέροντα, έχουν σχέση και με τον πόλεμο στη Συρία, όπου 8 χρόνια περίπου επενέβησαν για να αντιμετωπίσουν δήθεν τον 1515 που τελικά ηττήθηκε. Όμως ο πόλεμος αντί να τελειώσει δυναμώνει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί τα συμφέροντα που συγκρούονται στη Συρία είναι πολύ μεγάλα.

Έχουν εμπλακεί κολοσσοί της ενέργειας, όπως η Αμερικάνικη ΕΧΟΝ ΜΟΒΙΙΕ, η Γαλλική ΤΟΤΑΙ, η Ιταλική ΕΝΙ, ελληνικοί όμιλοι, Ισραηλινοί, όμιλοι από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και πολλοί άλλοι.

Και αυτό επειδή τα τελευταία χρόνια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκαν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου όπως και πετρελαίου. Με τον πόλεμο επιδιώκουν να μοιράσουν τη λεία τους, ποιος θα φάει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ότι πέτυχε στρατηγική αναβάθμιση.

 

 

Όμως οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους, τις διαμάχες και τους
ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

 

Το συμφέρον του λαού απαιτεί να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, να διώξουμε τις Αμερικάνικες βάσεις που κάποιες από αυτές έχουν και πυρηνικά.

Οι λαοί δεν θέλουν πολέμους. Συνεννοούνται και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ειρηνικά, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, με αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τα συμφέροντά τους.

Ένα θέμα που ακόμη είναι στην επικαιρότητα είναι αυτό των Σκοπιών.

Υπάρχει μία βιασύνη από μεριάς της κυβέρνησης αυτό να μπει στο ΝΑΤΟ. Ανταγωνιστής είναι η Ρωσία που έχει μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια και σε αυτό το κράτος.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ το μεσάζοντα. Τα συλλαλητήρια που γίνονται επικεντρώνουν στο όνομα και παραβλέπουν τα αλυτρωτικά άρθρα που βρίσκονται στο Σύνταγμα των Σκοπιών, όπως και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, η οποία εγκυμονεί νέους κινδύνους για την Ελλάδα και την περιοχή.

Παράδειγμα αποτελεί η Αλβανία, που μπήκε στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια και των Ελληνικών κυβερνήσεων και συνέχεια βάζει θέμα για τους Τσάμηδες. Η θέση της Ένωσης είναι να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

 

Συνάδελφοι –σες

 

Η δράση του Σωματείου μας, ήταν πολύπλευρη. Εκτός από τη συμμετοχή μας σε Αγώνες, οργανώσαμε πολλές εκδρομές και παρακολουθήσαμε αρκετές θεατρικές παραστάσεις.

Θέλουμε να τονίσουμε και από αυτό το βήμα ότι επιδίωξή μας, είναι οι εκδρομές να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βεβαίως και ψυχαγωγικό.

Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, επιμένοντας , στο καλό θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι εκδρομές, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία πρέπει να είναι υπόθεση του κράτους. Εμείς δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσου με το κράτος. Γνωρίζετε, ότι αυτά τα χρήματα που μας δίνουν, που είναι δικά μας χρήματα μπορεί να σταματήσουν να μας τα δίνουν.

Βέβαια, εμείς δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε, όχι μόνο αυτά που μας δίνουν αλλά και τα υπόλοιπα που παράνομα, μας κατακρατούν, και τα οποία έχουν φτάσει στα 25 εκατομμύρια €.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στο αρμόδιο Υπουργείο για να χρηματοδοτήσει το κράτος τον κοινωνικό Τουρισμό, για να αυξήσει τα κονδύλια για ιαματικά λουτρά και πολλά άλλα.

 

Συνάδελφοι -σες

 

Το Σωματείο μας, απευθύνεται σε 100.000 περίπου Συνταξιούχους στην Αθήνα. Από αυτούς οι συνδικαλισμένοι είναι 5.500 περίπου. Στις εκδρομές συμμετέχουν τόσοι πολλοί που αδυνατούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Εμείς θέλουμε ανάλογη συμμετοχή και στις κινητοποιήσεις, γιατί αυτές δείχνουν τη δύναμή μας. Είναι όπλο στις διεκδικήσεις μας.

Με βάση και το καταστατικό μας, είμαστε μία συνδικαλιστική οργάνωση που σκοπός μας, είναι να διαφυλάττουμε τα δικαιώματα τα δικά μας και των οικογενειών μας ή να διεκδικούμε τη διεύρυνσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι, για να δυναμώσει το Σωματείο, δηλαδή να γίνει ικανό να ανταπεξέλθει στην αποστολή του, χρειάζεται να βελτιωθεί η οργάνωση, η υποδομή του Σωματείου.

Δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό από συναδέλφους μας, ο οποίος συνεχώς θα διευρύνεται και με τον οποίο θα φτάνουμε σε όσο το δυνατό πιο πολλούς συνταξιούχους, να τους ενημερώνουμε για τις θέσεις και τη δράση του Σωματείου.

 

Αυτό το στόχο υπηρετεί η βελτίωση και η λειτουργία των παραρτημάτων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει και η αντίληψη που κυριαρχεί.

 

Για το Δ.Σ.; τα παραρτήματα δεν είναι Τουριστικά γραφεία που οργανώνουν μόνο εκδρομές. Υπάρχουν, για να ασχολούνται με τις συντάξεις, την Υγεία και ότι άλλο απασχολεί του συνταξιούχους και τις οικογένειές τους.

Επιδιώκουμε να λειτουργούν όπως λειτουργεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο με εισήγηση, με ανάθεση καθηκόντων, έλεγχο της δουλειάς.

Θέλουμε οι υπεύθυνοι των παραρτημάτων να λένε τη γνώμη τους, να υπάρχει ζωντάνια, να σχεδιάζουν τη δουλειά τους, να έχουν συχνή επαφή με τους συνταξιούχους της περιοχής, να συνεργάζονται με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, τα Σωματεία των ΕΒΕ όπως και τα σωματεία των εργαζομένων για κοινά θέματα.

 

Όλες οι εκδηλώσεις των παραρτημάτων θα είναι υπό την αιγίδα του
Διοικητικού Συμβουλίου, της Ένωσης.

 

Σας ενημερώνουμε, ότι δημιουργείται 5ϊΙθ για να ενημερώνεστε ηλεκτρονικά. Επίσης ολοκληρώνεται η μηχανοργάνωση, η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε σε ποιες περιοχές είναι τα μέλη του Σωματείου μας, για να δημιουργήσουμε σωματειακές επιτροπές, οι οποίες θα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος της Διοίκησης με τους συνταξιούχους της περιοχής ή ακόμα και νέα παραρτήματα όπου κρίνεται απαραίτητο.

Βέβαια την οργάνωση του Σωματείου μας, θα τη συνδυάσουμε με ένταση της δράσης, με ανάπτυξη Αγώνων για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και τα οποία αναφέρονται στο ψήφισμα το οποίο θα διαβαστεί στο τέλος.

Τελειώνοντας την εισήγηση, σας λέμε ότι το Δ.Σ είναι αισιόδοξο ότι το Σωματείο μας, θα γίνει πιο ΜΑΖΙΚΟ, πιο δυνατό, ικανό να υπερασπίσει από καλύτερη θέση τα δικαιώματά μας.

 

Από εσάς θέλουμε τη συμμετοχή σας, στους σχεδιασμούς του Σωματείου μας, να γίνετε η φωνή του Δ.Σ. ώστε να φτάσει αυτή, σε όλους τους Συνταξιούχους της Αθήνας.

 πηγή : ΕΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου