Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διπλές εισφορές για 200.000 αυτοαπασχολουμένους

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΦΚΑ

Διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν εντός του 2018 περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου που αναμένεται να αναρτήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα, θα υπάρχουν μόνο οι εισφορές Οκτωβρίου για κύρια ασφάλιση και υγεία.

 

Οι εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, σε όσους προβλέπεται, δεν θα εισπραχθούν ούτε αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα οι περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται παράλληλα με τον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ, να καταβάλουν σχεδόν για το σύνολο του 2018, διπλές εισφορές για την επικούρηση ή και τις παροχές εφάπαξ. Οι συγκεκριμένοι, θα έπρεπε από την αρχή του 2017, παράλληλα με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για την κύρια ασφάλιση να καταβάλουν και εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ για επικούρηση ή και εφάπαξ. Πρόκειται για εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ και τις αποδίδει στη συνέχεια στο ΕΤΕΑΕΠ.

 

Ομως, η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αλλά και πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους καθώς και οι καθυστερήσεις που αυτές επέφεραν, είχε ως αποτέλεσμα ένα μήνα πριν από την ημερολογιακή λήξη του 2017, να μην είναι εφικτή η συνείσπραξη των συγκεκριμένων εισφορών.

 

Από το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι η αποπληρωμή των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2017 θα γίνει σε 11 ή ακόμη και 12 δόσεις. Στην πράξη, γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν πλήρωσαν εντός του 2017 εισφορές επικούρησης 7% και εφάπαξ 4%, θα καταβάλουν διπλές εισφορές εντός του 2018. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ στα μέσα Νοεμβρίου θα αφορούν μόνο τις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας που αντιστοιχούν στον μήνα Οκτώβριο, ώστε να πληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Οι εισφορές ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή για επικούρηση και εφάπαξ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Δεκεμβρίου 2017, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.

 

Στην ΗΔΙΚΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ο συμψηφισμός των εισφορών που πληρώθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 με αυτές που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις των μη μισθωτών σύμφωνα με το εισόδημα του 2016. Η εκκαθάριση καθυστερεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει όλο το βάρος σε αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ειδικά για τους μη μισθωτούς που ασφαλίζονται και στο ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της διπλής καθυστέρησης, και στην εκκαθάριση και στη συνείσπραξη, οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ θα υπολογιστούν εξαρχής με βάση το εισόδημα του 2016.

 

Να σημειωθεί ότι προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018 έδωσε ο ΕΦΚΑ σε όσους από τους περίπου 650.000 αγρότες και αυτοαπασχολουμένους - επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταβάλει τις εισφορές που οφείλονται για το 2016. Η προηγούμενη καταληκτική προθεσμία καταβολής των συγκεκριμένων εισφορών ήταν η 30ή Νοεμβρίου και πλέον, δίνεται παράταση άλλων δύο μηνών, για την πληρωμή εισφορών:

• Ετους 2016 – για το πρώην ταμείο ΤΑΝ του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τα πρώην ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ, επίσης του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.ά.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ).

ΠΗΓΗ: ΕΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου