Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τροχιοδρομούν τα πραγματικά σκληρά σιτάρια


 
Με ώθηση από το ρεκόρ εξαγωγών σκληρού σίτου, περίπου 750.000 τόνους, όσο δηλαδή είναι άλλες χρονιές σχεδόν όλη η ελληνική παραγωγή οδεύουµε προς τον αλωνισµό. Ως αποτέλεσµα η νέα σεζόν θα ξεκινήσει µε λιγότερα αποθέµατα από όσα αρχικά υπολόγιζαν αναλυτές, µύλοι και έµποροι.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων µέχρι τα µέσα Μαΐου έφερε ανησυχίες αναφορικά µε την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της νέας σοδειάς, δεδοµένου πως τα στρέµµατα εκτιµώνται σε όλη την χώρα 10% λιγότερα.

Καλύτερες πρωτεΐνες από πέρσι
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ανάλογα µε την περιοχή χαρακτηρίζονται από ευεργετικές ως άνευ ιδιαίτερης σηµασίας. Σίγουρα η σοδειά προβλέπεται όψιµη ενώ ποιοτικά θεωρούν όλοι δεδοµένο πως οι πρωτεΐνες φέτος θα είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση µε πέρσι. Όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει τη στασιµότητα στις πωλήσεις µε αποτέλεσµα να είναι η πρώτη χρονιά στην οποία δεν έχουν σηµειωθεί σηµαντικές προπωλήσεις. Παραδοσιακά, στη διάρκεια του Μαΐου οι Ιταλικοί εµπορικοί οίκοι χτίζουν τη θέση τους πάνω στην Ελληνική σοδειά, την οποία κατόπιν την πωλούν σε τελικούς καταναλωτές.



Αγορές προς 215 ευρώ/τόνος FOB

Εντούτοις, από τη µια µεριά ο «φόβος» των προµηθευτών γύρω από την εικόνα της σοδειάς µας (ποσοτικά και ποιοτικά) και από την άλλη η αδυναµία των αγοραστών να προσφέρουν µια υποσχόµενη τιµή, έχουν παγώσει την αγορά. Κάποιες ενδείξεις των προηγούµενων εβδοµάδων κυµαίνονταν στα 215 ευρώ/τόνο FOB Ελληνικό λιµάνι, επίπεδα τα οποία δεν δελέασαν του πωλητές.
Παράλληλα, στην εσωτερική αγορά οι µεγάλοι τοπικοί µύλοι θέλοντας να µειώσουν το όποιο πιθανό ρίσκο για τη νέα σοδειά, αγόρασαν φετινά ποιοτικά αποθέµατα ώστε να µπουν στα αλώνια χωρίς το άγχος κάλυψης των άµεσων αναγκών. Οι τελευταίες αγορές σηµειώθηκαν στα 215 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε µύλους.



Προοπτικές νέας σοδειάς 

Οδεύουµε στον αλωνισµό µε δεδοµένη τη µείωση της παγκόσµιας παραγωγής, αλλά υπό το βάρος των υψηλών φετινών αποθεµάτων. Αν κρίνουµε από τη διάθεση των Ιταλών αγοραστών (215 ευρώ/τόνο FOB) οι τιµές παραγωγού καθίστανται µέχρι στιγµής σε χαµηλά επίπεδα. Θα πρέπει βέβαια να δούµε και πως θα αντιδράσουν οι τοπικοί µύλοι στα αλώνια. Εφόσον οι ποσότητες βγουν λιγότερες από τις εκτιµώµενες, η τοπική αγορά είναι λογικό να απαγκιστρωθεί από το διεθνές περιβάλλον και να ανεβάσει την αγορά µέχρι να καλυφθεί. Παρόµοιο ενδέχεται να είναι το αποτέλεσµα εφόσον οι ποιότητες βγουν προβληµατικές, οπότε τα καλά στάρια θα έχουν ένα σηµαντικό πριµ. Είναι πιθανό δηλαδή να δούµε διαφοροποιήσεις ανάλογα µε την περιοχή και την ποιότητα.

Στο εύρος των 200-203 ευρώ ο τόνος οι λίγες δουλειές που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στην ιταλική αγορά


Στην Ιταλία -η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιµών του ελληνικού σιταριού- η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει σε ελάχιστες περιοχές (Φότζια, Λέτσε, Τάραντα) ενώ αναµένεται ο αλωνισµός να ενταθεί στις επόµενες δύο εβδοµάδες. Με τα µέχρι τώρα λιγοστά δεδοµένα, τα πρώτα δείγµατα δείχνουν ποιοτικά βελτίωση στις πρωτεΐνες (πιάνουν το 12%) ενώ ποσοτικά χαµηλότερες αποδώσεις σε σχέση µε πέρσι. Μην ξεχνάµε πως και στην Ιταλία οι αποδώσεις έπιασαν επίπεδα ρεκόρ στην προηγούµενη σοδειά οπότε είναι λογικό φέτος να επιστρέψουµε σε πιο νορµάλ µεγέθη (3.9-4 εκατ. τόνους). Ποιοτικά, η αλήθεια είναι, πως οι Ιταλοί ανέµεναν µεγαλύτερη βελτίωση η οποία για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται. Μένει βέβαια να το κρίνουµε µόλις ολοκληρωθεί η συγκοµιδή.
Οι ιταλικές τιµές για τα φετινά αποθέµατα κυµαίνονται µεταξύ 195-198 ευρώ/τόνο παραδοτέα στους µύλους, ενώ για την νέα σοδειά οι όποιες λιγοστές δουλειές σηµειώνονται σχεδόν 5 ευρώ/ τόνο υψηλότερα. Οι τοπικοί τους µύλοι, εκτιµώντας πως η νέα σοδειά θα είναι λογικά βελτιωµένη ποιοτικά σε σχέση µε την προηγούµενη, διατηρούν στάση αναµονής προτιµώντας να αγοράσουν στη νέα σεζόν.

Πέριξ των 5 εκατ. τονών η νέα καναδική σοδειά

Στον Καναδά, όπως και στις περισσότερες σηµαντικές χώρες παραγωγής, οι εκτάσεις µε σκληρό στάρι µειώθηκαν. Αν και βρισκόµαστε στη διάρκεια της σποράς, παράγοντες του κλάδου υπολογίζουν περίπου 15-20% µείωση των στρεµµάτων. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο πως οι αποδώσεις δεν θα είναι ιδανικές όπως ήταν το 2016/2017.  Ως αποτέλεσµα, από 7,7 εκατοµµύρια τόνους υπολογίζεται η παραγωγή να κυµανθεί στους 5,4 εκατοµµύρια τόνους.  Θα περίµενε κανείς πως αυτή και µόνο η µείωση είναι αρκετή για να φέρει ανοδική αντίδραση στις διεθνής τιµές, όµως αυτό δεν µπορεί να επαληθευτεί καθώς τα στοκ των Καναδών υπολογίζονται στα 3 εκατοµµύρια τόνους.
Πρέπει να σηµειωθεί πως ένα σηµαντικό κοµµάτι των αποθεµάτων είναι ποιοτικά προβληµατικό διότι η ποσότητα της µυκοτοξίνης είναι πάνω από τα επιτρεπόµενα όρια, αλλά αυτό λογικά θα ξεπεραστεί µε το κατάλληλο «χαρµάνιασµα» µε τη νέα σοδειά.
Η σπορά µέχρι στιγµής έχει φτάσει σχεδόν το 60% και οι όποιες ανησυχίες για υγρασία χαρακτηρίζονται προς το παρόν ως συνηθισµένες για την εποχή και όχι ως κάτι ανησυχητικό. Οι εµπορικοί οίκοι δεν προσφέρουν τη νέα σοδειά για την ώρα και προτιµούν να παρατηρήσουν την εξέλιξη της καλλιέργειας προτού προπωλήσουν. Παράλληλα, ούτε και οι Ιταλοί αγοραστές (βασικοί πελάτες των καναδών) βιάζονται να προαγοράσουν ποσότητες. Οι τιµές της φετινής σοδειάς για την 3η ποιότητα καναδικού σίτου βρίσκονται στα επίπεδα των 250 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε Ιταλικό λιµάνι.
ΠΗΓΗ : AGRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου