Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ   Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Η έννοια του «παραδοσιακού άρτου» σε αντιδιαστολή με το προψημένο ψωμί που πωλείται από πρατήρια και άλλα σημεία διάθεσης ψωμιού, εισάγεται με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που κατατέθηκε στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.
Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου, ως παραδοσιακός άρτος νοείται το ψωμί που περιλαμβάνει όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι το ψήσιμο. Δηλαδή στην ουσία αντικαταστεί την έννοια φρέσκο ψωμί με την έννοια παραδοσιακό ψωμί !!!  Επίσης, οι φούρνοι που ακολουθούν όλη αυτήν τη διαδικασία θα μπορούν να κάνουν χρήση των όρων «παραδοσιακό αρτοποιείο», «παραδοσιακός άρτος» ή «παραδοσιακός φούρνος». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση διατηρεί τη σύσταση του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη Ι), για απελευθέρωση της αγοράς άρτου, που επέτρεπε και σε πρατήρια  και αλλού να χρησιμοποιούν τον όρο «φούρνος», επιχειρώντας να τη «στρογγυλέψει» με τρόπο ώστε να κάμψει τις όποιες  αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον κλάδο των βιοτεχνικών αρτοποιών.
Αυτός  ο συσχετισμός όρων  που βλέπουμε στο νέο σήμα  που μας κότσαρε η  ΣΑΑΠΠ  με τίτλο " ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ  ", το παλιό σήμα της ΟΑΕ με τίτλο " ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ", είναι το άλλοθι που βρήκε η κυβέρνηση - έτσι ώστε να νομιμοποιήσει την αρπάγη της ταυτότητας μας. Φυσικά και εύλογα γεννά ερωτηματικά η χρονική συγκυρία του σήματος αυτού της ΣΑΑΠΠ με το νέο νομοσχέδιο.
 Φαίνεται ξεκάθαρα  μεταξύ κυβέρνησης - διοίκησης ΣΑΑΠΠ - ΟΑΕ  η  πλήρη ταύτιση  απόψεων μεταξύ τους και  η πλήρη εναρμόνιση που επιχειρείται και από πλευράς αρτοποιών  στις επιταγές της Ε.Ε και της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Με αυτόν τον τρόπο  να κατοχυρώνονται  ακόμη περισσότερο τα σούπερ μάρκετ, αλυσίδες και μεγάλο κεφάλαιο, για να χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο "φούρνος"  ,προκαλώντας την σύγχυση στην αγορά αφού φαίνεται να εξαλείφεται και η έννοια " φρέσκο ψωμί¨ γοργά - γοργά.

Φυσικά  όλα αυτά δείχνουν ακόμη μία φορά την συνοχή και την ανοχή που δείχνει ο κλάδος μέσω των συμβιβασμένων ηγεσιών σε Ομοσπονδία, στα μεγάλα πρωτοβάθμια  σωματεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Όχι μόνο δίνουν την σιωπηλή  συγκατάθεση τους στην αρπαγή της ταυτότητά μας από τα μεγάλα τραστ  μονοπωλίων έτσι ώστε να καπηλεύονται τους όρους φούρνος - αρτοποιείο,  προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, περί το ποιοί ποιούν τον φρέσκο  άρτο, αλλά και για καθημερινά προβλήματα που μας μαστίζουν με φόρους - χαράτσια, ασφαλιστικό, εργασιακό, υγεία μνημόνια και τόσα άλλα δεν ανοίγουν καν την κουβέντα.
 
Η θέση  της Αγωνιστικής Κίνησης Αρτοποιών είναι ότι ο όρος φούρνος ή αρτοποιείο και κατά επέκταση παραδοσιακός φούρνος είναι κάτι που μας ανήκει δικαιωματικά. Δεν έπρεπε καν να το συζητούμε. Όποιος άλλος κλάδος χρησιμοποιεί τον όρο " φούρνο " επειδή απλά " πουλάει ψωμί  έτοιμο", είτε κάνει την τελική " έψηση κατεψυγμένης ζύμης " απλά παραπλανεί το καταναλωτικό κοινό. Τον τελευταίο καιρό δυστυχώς ο όρος " φούρνος ¨εκλάπη από το μεγάλο κεφάλαιο και από τα πολυκαταστήματα με τις ευλογίες της εδώ κυβέρνησης που τηρεί πιστά τις επιταγές της Ε.Ε των μονοπωλίων.  Αυτό έγινε με σκοπό την δημιουργία σύγχυσης στους καταναλωτές, στον αθέμιτο ανταγωνισμό  έτσι ώστε να οδηγηθούν τα μικρά βιοτεχνικά αρτοποιεία στο κλείσιμο και τον αφανισμό μια ώρα αρχύτερα. 'Έγινε για την πλήρη επικράτηση των σούπερ μάρκετ, μεγάλων αλυσίδων και  πολυεθνικών και στην αγορά του ψωμιού πέρα από όλους τους άλλους κλάδους  που έχουν πια επικρατήσει.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω μόνο τυχαίο δεν  μπορούμε να θεωρήσουμε  την ταυτόχρονη εμφάνιση του εν λόγω σήματος της Αθήνας με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ένα νομοσχέδιο-φτιασιδώματα που  αποσκοπούν στο άλλοθι για  όλους αυτούς που καπηλεύονται τον πραγματικό φούρνο - αρτοποιείο και θα μας βρει αντίθετους και αντιμέτωπους απέναντί τους.
Καλούμε τους συναδέλφους σε πλήρη επαγρύπνηση. Να δουν σκωπτικά όλα αυτά τα ωραία που τους πλασάρουν κάποιοι και να πάψουν να τσιμπάνε στο τυράκι που τους ρίχνουν με τα σηματάκια τους και τις γιορτούλες αυτοπροβολής τους, ενώ από πίσω έχει σκαφτεί ο λάκκος του βιοτέχνη αρτοποιού. 

Οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν του ανυποχώρητου αγώνα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου