Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΦΗΜΕΡΙΔΕς   Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΦΕΣ  Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ
Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών παρατηρεί και επισημαίνει την ανισότιμη αντιμετώπιση που έχουν απέναντι της τα κλαδικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας είτε σε στυλ εφημερίδας είτε σε στυλ περιοδικών. Στα διοικητικά συμβούλια αναπτύσσουμε τις θέσεις, τις προτάσεις μας, παρόλα αυτά δεν γράφεται τίποτα, παρά μόνο δυο λέξεις  ότι η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών " διαφωνεί". Σε τί απ΄ όλα διαφωνεί; Ποια η τοποθέτησή της; Ποια η πρότασή της ;Ούτε λέξη! Η Αγωνιστική Κίνηση Αρτοποιών βάζει ολοκληρωμένα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, καταδεικνύει αιτίες, προτείνει λύσεις , Κάτι το οποίο  φαίνεται ξεκάθαρα και από τις γραπτές της ανακοινώσεις. Μάλιστα σε επίσημα έντυπα τόσο της ΟΑΕ όσο και πρωτοβάθμιών σωματείων( π.χ Αθήνας ) ο αποκλεισμός ακόμη και των ανακοινώσεων μας είναι ολοκληρωτικός.
Όσον αφορά  το έκτακτο συμβούλιο της ΟΑΕ και τις αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί για συμμετοχή σε προγράμματα δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας , τα συγκεκριμένα προγράμματα που μέσω αυτών δίνονται τα κονδύλια είναι από καιρό αποφασισμένα και αποτελούν επιταγές και κατευθύνσεις της Ε.Ε. Τα χρήματα αυτά δίνονται  με τα ανάλογα ανταλλάγματα προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών, στην περίπτωση μας αυτό της βιομηχανίας τροφίμων. Ότι αποφασίστηκε λοιπόν στο εν λόγω έκτακτο μάλιστα συμβούλιο της ΟΑΕ για την ανταγωνιστικότητα όπως το φέρανε, απαντήθηκε στην προ συμβουλίου  ανακοίνωση μας. Αφέθησαν τα ουσιαστικά θέματα  και πάρθηκαν αποφάσεις που είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως είχαμε γράψει ακριβώς.   
Η συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, τόσα χρόνια πίσω αυτά προέβλεπε, αυτά επιζητούσε να εφαρμόσει σταδιακά, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται σε  αυτήν  για την ελεύθερη  κίνηση κεφαλαίων , των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του εργατικού δυναμικού ( οι τέσσερις γνωστές ελευθερίες ). Στα πλαίσια αυτά προέκυψε και για τον κλάδο μας η κατεψυγμένη ζύμη( ελεύθερη διακίνηση προϊόντων- εμπορευμάτων ). Από τότε υπήρχαν ανάλογες καταγγελίες οι οποίες κατατασσόταν τότε  στις φωνές της γραφικότητας. Τώρα όμως είναι ορατά τα αποτελέσματα που προειδοποιούσαν από τότε.  Προσπαθούν να μας πουν ότι η ανταγωνιστικότητα είναι αυτή που θα κρατήσει τα μαγαζιά μας ανοικτά, πετώντας μας δολώματα όπως αυτό του καφέ. Ούτε ο καφές εξασφάλισε να μην κλείνουν οι μικροί φούρνοι της γειτονιάς, αντίθετα επιβαρύνθηκαν με σκληρότερο ανταγωνισμό από τις πολύ μεγάλες αλυσίδες του κλάδου πάνω στο ίδιο προϊόν εις βάρος μας.
Το τελευταίο που μας προβάλλουν ως καινοτόμες λύσεις μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι η λύση του Bakery και φαγητό μαζί. Αυτό είναι που θα βγάλει τον φούρναρη από τα αδιέξοδά που προκύπτουν από τα μέτρα που έχουν πάρει και στον κλάδο μας αλλά και συνολικά. Και όμως η ΟΑΕ το προτείνει σαν λύση! Λες και όλοι οι φουρνάρηδες μπορούν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις, ενώ τα μαγαζιά τους με το ζόρι αντέχουν. Παρόλα αυτά όμως μέσα από ιλουστρασιόν περιοδικά , φανταχτερές εικόνες από χαρούμενους συναδέλφους μέσα σε πολυτελή μαγαζιά είναι για την ΟΑΕ η λύση.
Η λύση λοιπόν αυτή είναι για λίγους που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες 'καινοτόμες επενδύσεις' και για τους πολλούς το κλείσιμο και ο αφανισμός είναι μπροστά τους. Καθώς και στον κλάδο μας επιδρά η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα αυτή η συγκεντροποίηση βάλλει ταυτόχρονα μέσω  από αυτού του είδους μαγαζιά και άλλους κλάδους όπως τα αμιγώς καφέ ή τα αμιγώς φαγητό.

Αυτόν τον ρόλο έχει επιλέξει να παίξει και η διοίκηση της ομοσπονδίας  μας δηλαδή του δούρειου ίππου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια ώρα αρχύτερα η συγκεντροποίηση της αγοράς στα χέρια λίγων και το κλείσιμο του μικρού επαγγελματία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου