Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΟΒΣΑ : Τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στο επίκεντρο σύσκεψης

Φωτό Αρχείου


Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΟΒΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ α/α ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2016 η σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναδέλφισες εκλεγμένες σε Δ.Σ.  κλαδικών σωματείων και Ενώσεων  καθώς και μέλη Επιτροπών Αγώνα της Π.Α.Σ.ΕΒΕ.
Στην ομιλία που έκανε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά  και συμμετοχή των α/α γυναικών στους Αγώνες μέσα από τις γραμμές της Ομοσπονδίας.
Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  α/α γυναίκες στην καθημερινότητα τους, καθώς και η ανάδειξη των αιτιών στους κλάδους και στις περιοχές.
Τονίστηκε ότι όσο η αντιλαϊκή πολιτική οξύνεται τόσο θα επιδεινώνεται και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η περικοπή των κοινωνικών δαπανών τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες έχει σαν αποτέλεσμα κυριολεκτικά τη διάλυση του Τομέα Υγείας. Αυτό συνεπάγεται ότι όλο και λιγότερες γυναίκες έχουν τη δυνατότητα  προληπτικών εξετάσεων, γυναικολογικές, μαστογραφία. Τονίστηκε  ότι, ούτε η στοιχειώδης μέριμνα  δεν υπάρχει για τις α/α γυναίκες ακόμα και κατά την περίοδο εγκυμοσύνης αλλά ούτε και μετά αφού δεν δικαιούνται το επίδομα τοκετού. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γυναίκες μονογονεϊκών οικογενειών είναι τεράστιες.
Ο π. Γαλανόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη συνεχή  συνεργασία της ομοσπονδίας με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που την χαρακτήρισε ως πολύτιμη δίνοντας το λόγο στην Αντιπρόεδρο της ΟΓΕ  Σκαλούμπακα  Χριστίνα..
Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ χαιρέτισε την προσπάθεια και την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ.
Στην ομιλία της τόνισε ότι η ΟΓΕ παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου γιατί αυτές σήμερα είναι τα θύματα της ταξικής εκμετάλλευσης. Αντιμέτωπες με ιδιαίτερα προβλήματα  και δυσκολίες βρίσκονται οι α/α γυναίκες, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση και η αντιλαϊκή επέλαση κάνουν ακόμα και την επιβίωσή τους, αβέβαιη, αφού πολλές από αυτές οδηγούνται στον αφανισμό κλείνοντας τα μαγαζιά τους. Μάλιστα είπε: «Δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας αν οφείλουν στον ΟΑΕΕ»
Συνεχίζοντας την ομιλία της, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιβάρυνση της Υγείας των α/α γυναικών με τα εξοντωτικά ωράρια, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές συνθήκες εργασίας σε ορισμένα επαγγέλματα.. Οι α/α γυναίκες δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν αφού κάθε μέρα απουσίας από τη δουλειά τους, κοστίζει στην κυριολεξία το μεροκάματο. Η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας συρρικνώνουν το χρόνο για ξεκούραση, το άγχος και η ανασφάλεια φθείρει την ψυχική τους Υγεία.
Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στην έλλειψη ασφαλιστικής κα΄λυψης σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της Υγεία, πρόνοιας. Η Προστασία της μητρότητας παραμένει άγνωστη λέξη για τις α/α γυναίκες τόνισε. Η έλλειψη Δημόσιων και Δωρεάν για όλα τα παιδιά παιδικών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης βρεφών και νηπίων τις αναγκάζει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ακόμη και μέσα στα μαγαζιά τους.
Κλείνοντας η  εκπρόσωπος της ΟΓΕ Σκαλούμπακα Χριστίνα, και ο Π. Γαλανόπουλος από πλευράς ΟΒΣΑ, είπαν ότι η προσπάθεια αυτή ήταν η αρχή. Θα συνεχιστεί από κοινού ώστε να φτάσουν σε όσες περισσότερες α/α γυναίκες ώστε να τις ενεργοποιήσουν, να έρθουν κοντά στο γυναικείο κίνημα και στα Σωματεία τους, όπου η συμμετοχή των α/α γυναικών στο  μαζικό κίνημα είναι πολύ χαμηλή.
Επίσης η ΟΒΣΑ θα εκδώσει τετρασέλιδο που θα μοιραστεί σε όλα τα Σωματεία, με το πλαίσιο αιτημάτων  που σε συνεργασία με την ΟΓΕ θα μπορεί να εμπλουτιστεί:
·        Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις  γυναίκες.
·        Ένταξη των α/α στα ΒΑΕ.
·        Επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για 1 χρόνο και στο ύψος των απαιτούμενων αναγκών για τις α/α.
·        Ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς ανεξαρτήτου προϋποθέσεων με επαρκής κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·        Πλήρης κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλες τις α/α γυναίκες, με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων για όλες τις α/α, με επιστημονικά προσδιορισμένο  χρόνο έναρξης και συχνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου