Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με βοήθεια από το ρούβλι σπιντάρει το ευρωπαϊκό στάρι

Το ανταγωνιστικό της πλεονέκτηµα στην παγκόσµια αγορά σιταριού φαίνεται πως χάνει η Ρωσία, καθώς σταδιακά ενισχύεται το εθνικό της νόµισµα κάνοντας λιγότερο ελκυστικές τις εξαγωγές της και αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώριο στους Ευρωπαίους εξαγωγείς να δράσουν, όπως σηµειώνεται σε άρθρο του Bloomberg και το οποίο αναλύεται στην εφημερίδα Agrenda.



Μάλιστα, οι εξαγωγείς της χώρας έχουν ήδη χάσει στους 3 τελευταίους διαγωνισµούς για αγορά σιταριού που έχει κάνει η Αίγυπτος, καθώς κέρδισαν τα φθηνότερα από τη Ρουµανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

«Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Αίγυπτο τυπικά αρχίζουν να επιβραδύνονται αυτήν την περίοδο, όµως η χώρα έχει ακόµα περίπου 4,9 εκατ. τόνους διαθέσιµους για εξαγωγή (επίπεδο ρεκόρ) προτού ξεκινήσει τον Ιούλιο η νέα σεζόν», σηµειώνει ο Ντιµίτρι Ρίλκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροτικών Αγορών και Μελετών (IKAR). Την ίδια ώρα, και οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς έχουν µεγάλα αποθέµατα µετά και την περσινή σοδειά ρεκόρ της Γαλλίας, οπότε φουντώνει ο ανταγωνισµός.

«Υπάρχουν ακόµα πολλοί εξαγωγείς εκεί έξω», τονίζει ο Ματ Άµµερµανµ επενδυτικός αναλυτής της INTL FCStone που εστιάζει στα δηµητριακά της Μαύρης Θάλασσας και προσθέτει ότι το θέµα πρέπει να το δούµε συνδυαστικά: «αφενός είναι ο τοµέας της ενέργειας και αφετέρου οι διακυµάνσεις του ρουβλίου».



Αβέβαιη η αγορά της Αιγύπτου
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά µε τις προδιαγραφές εξαγωγής σιταριού στην Αίγυπτο. Υπενθυµίζεται ότι το Φεβρουάριο, η Γενική Αρχή Προµήθειας Εµπορευµάτων της Αιγύπτου (GASC), απέρριψε φορτία από τη Γαλλία, λόγω ενός µύκητα. «Είναι πιθανό οι έµποροι να µην αυξήσουν σηµαντικά τον όγκο των προσφορών τους προς την Αίγυπτο», σηµειώνει ο Στέφαν Βόγκελ αναλυτής της Rabobank, ο οποίος προσθέτει ότι «η ΕΕ έχει τόσο πολύ σιτάρι στις αποθήκες της και πρέπει να προχωρήσει σε εξαγωγές, αλλά είναι ρίσκο καθώς δεν ξέρει τι προϋποθέσεις θα θέσει η Αίγυπτος».

Ο καιρός ευνοεί τα στάρια της ΕΕ 
Πιο γρήγορη είναι η ανάπτυξη των χειµερινών σιτηρών στην Ευρώπη χάρη στο ζεστό καιρό, σύµφωνα µε την ευρωπαϊκή µονάδα παρακολούθησης αγροµετεωρολογικών προβλέψεων της Κοµισιόν, AGRI4CAST, γνωστή και ως Mars.  Ωστόσο, ο παγετός που έπληξε το Γενάρη την Πολωνία βρήκε τα σιτάρια της µε πολύ µικρή προστασία από την κάλυψη του χιονιού οπότε αναµένεται να χάσει το 10% της σοδειάς της. Παρόλα αυτά, η Mars δεν προβλέπει άλλα κρούσµατα παγετού το επόµενο διάστηµα οπότε δεν αναµένονται άλλες µειώσεις στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ. Τέλος, ξηρασία έπληξε τη σοδειά της Ουκρανίας και αναµένεται µείωση 30%-40% των χειµερινών σιτηρών της.

Σε χαμηλά 66 ετών του χρόνου τα αποθέματα Καναδά

Στο πιο χαµηλό επίπεδο από τη δεκαετία του 1950 θα πέσουν του χρόνου τα καναδικά αποθέµατα σιταριού, καθώς µειώθηκαν περίπου 4%-5% οι φετινές σπορές µιας και προτιµήθηκαν καλλιέργειες όπως ελαιοκράµβη και ψυχανθή που έχουν καλύτερες απολαβές για τους παραγωγούς. Πιο αναλυτικά, µειωµένα κατά 400.000 τόνους στους 3,70 εκατ. τόνους προβλέπεται ότι θα είναι τα αποθέµατα σιταριού του Καναδά περί τα τέλη του Ιουλίου 2017, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του υπουργείου γεωργίας της χώρας (AAFC). Έτσι, τα καναδικά αποθέµατα θα είναι µειωµένα κατά 300.000 τόνους σε σχέση µε πέρσι και στο πιο χαµηλό σηµείο τους µε βάση τα επίσηµα αρχεία τόσο του Καναδά όσο και των ΗΠΑ µεταξύ των ετών 1960-61.

Την ίδια ώρα το AAFC µείωσε τις φετινές σπορές σιταριού κατά 1 εκατ. στρέµµατα στα 97,2 εκατ. στρέµµατα, διαψεύδοντας προσδοκίες έστω και για µικρή αύξηση εκτάσεων. Μάλιστα, οι σπορές βρίσκονται στα χαµηλά 5ετίας. Να σηµειωθεί, τέλος, ότι αν και οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για µείωση σπορών στο σιτάρι κατά 2% σε σχέση µε πέρσι, τελικά θα είναι περίπου -4% ή 2,75 εκατ. στρέµµατα, εκτιµά το AAFC. Ωστόσο, «κάποιοι επενδυτές και έµποροι κάνουν λόγο για µείωση 5% στις σπορές σιταριού ελέω των χαµηλών τιµών», τονίζει η επενδυτική Benson Quinn Commodities.
ΠΗΓΉ: AGRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου