Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τάκλιν της ΕΕ στις εξαγωγές σιταριού Μαύρης Θάλασσας





















Ιδιαιτέρως αδύναµη ήταν η πορεία των προθεσµιακών συµβολαίων του σιταριού την προηγούµενη χρονιά, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 20% στο Σικάγο, όταν η πτώση στα προθεσµιακά καλαµποκιού ήταν πιο µέτρια (-14,5%). Ωστόσο, µια κάπως θετική εικόνα για το 2016-2017 δίνουν έξι επενδυτικές τράπεζες σε άρθρο της ιστοσελίδας Agrimoney και τις οποίες καταγράφει η εφημερίδα Agrenda.


Ο λόγος για τις ABN Amro, Citigroup, Commerzbank, Morgan Stanley, Rabobank και Societe Generale, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:
  • Συνολικά οι εξαγωγές από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (κυρίως από Ρωσία και Ουκρανία) θα είναι µειωµένες σχεδόν κατά 5 εκατ. τόνους για το 2016-2017, λόγω της ξηρασίας το φθινόπωρο και της µετέπειτα απότοµης πτώσης των θερµοκρασιών, όταν τα χωράφια είχαν µικρή προστασία κάλυψης χιονιού. Έτσι, δίνεται µια ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες να αυξήσουν τις εξαγωγές σιταριού τη νέα σεζόν.
  • Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ήταν πολύ χαµηλές την προηγούµενη σεζόν και δεν αναµένεται να αυξηθούν πολύ καθώς το δολάριο παραµένει ισχυρό.
  • ∆εν αναµένεται να δούµε να ξεφεύγουν πολύ πάνω οι τιµές από το εύρος των 510-530 σεντς ανά µπούσελ στο χρηµατιστήριο του Σικάγο ή των 180-185 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία. Αιτία παραµένουν τα µεγάλα παγκόσµια αποθέµατα.
  • Ίσως ανακάµψει η ζήτηση για ζωοτροφές, καθώς οι τιµές γίνονται πιο αδύναµες και υπάρχει και ο ανταγωνισµός από το καλαµπόκι.

Άνοδος στο Σικάγο λόγω USDA
Άνοδο περίπου 2% σηµείωσαν οι τιµές στα προθεσµιακά συµβόλαια Μαρτίου για το σιτάρι στο Σικάγο µετά την ανακοίνωση της έκθεσης του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) ότι οι χειµερινές φυτεύσεις έχουν µειωθεί σε έκταση σχεδόν στο µέγεθος του Κατάρ. Η µείωση αυτή ήταν απόρροια των χαµηλών τιµών του προϊόντος σηµειώνουν οι αναλυτές του USDA. Πρόκειται για τη µεγαλύτερη µείωση στρεµµάτων σιταριού εδώ και 6 χρόνια, λέει το USDA.

Σε ρυθμούς αργεντίνικου τάνγκο οι διεθνείς αγορές

Περίπου 4-5 εκατ. τόνοι σιταριού αναµένεται να κατακλύσουν τη διεθνή αγορά µετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής για εξάλειψη του εξαγωγικού φόρου, καθώς και οι παραγωγοί της χώρας αναµένεται να αυξήσουν τις φυτεύσεις του προϊόντος. 
Παράλληλα, οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ είναι µειωµένες κατά 12% σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά όπως σηµειώθηκε λόγω του ισχυρού δολαρίου και του ανταγωνισµού από Αργεντινή και Ρωσία, ενώ στην ΕΕ οι τιµές παραµένουν πιεσµένες. Αδύναµη εµφανίζεται και η βρετανική αγορά. 
Την ίδια ώρα, η Γαλλία χάνει έδαφος στη Βόρεια Αφρική, αφού ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου (GASC) δείχνει προτίµηση στα σιτάρια Ρωσίας και Ουκρανίας. Επιπλέον, µε το αργεντίνικο σιτάρι να µπαίνει δυναµικά στη διεθνή αγορά οι Γάλλοι θα αναγκαστούν να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να κρατήσουν τα αποθέµατα τους πιο κάτω από τους 5,2 εκατ. τόνους.
Εν κατακλείδι, οι εξαγωγείς σιταριού το 2016 θα γίνουν πιο επιθετικοί. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Αργεντινή έχουν πιο πολύ σιτάρι για να πουλήσουν την ώρα που η οικονοµική ανησυχία για την Κίνα, νοµισµατικά θέµατα σε Αργεντινή και Ρωσία και οι χαµηλές τιµές του πετρελαίου εξηγούν την έλλειψη της ζήτησης.

πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου