Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΣΕΒΕΕ
Στις 5-6/12/2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων της Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, όπως άλλωστε και από την προηγούμενη δράση της, έγινε καθαρό για μια ακόμα φορά η απόσταση που χωρίζει τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ από τα πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και τις θέσεις που ανέπτυξε η διοίκηση, διακρίνεται πιο καθαρά η τακτική της να εκπροσωπήσει μια μικρή μειοψηφία, κύρια μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δεσμούς με τα μονοπώλια, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων α/απου σήμερα πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση, την κυριαρχία των μονοπωλίων και τις πολιτικές που τα υπηρετούν.


Με την ταχτική της και τις θέσεις της, αναδεικνύεται στον καλύτερο σύμμαχο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διευκολύνει με κάθε τρόπο το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και καλλιεργεί αυταπάτες.
Αυτή την τακτική υπηρετούν, οι «διημερίδες» και οι «στρογγυλές τράπεζες» που οργανώθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών της ΓΣ.

Ο ίδιος ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης ήταν μια συρραφή διαπιστώσεων και θέσεων που ανακατεύουν τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, με τις επιδιώξεις μεγαλύτερων επιχειρήσεων για την επίτευξη σταθεροποίησης και διέξοδο από την ύφεση.

Καμία σχέση με τα σημερινά προβλήματα δεν έχει η θέση, ότι «…είναι επιτακτική η διαμόρφωση μιας επενδυτικής πολιτικής με ταυτόχρονη αξιοποίηση εθνικών πόρων, ιδιωτι­κών και δημόσιων, καθώς και ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων…». Ποτέ δεν υπήρξε αναπτυξιακή πολιτική για τις μικροεπιχειρήσεις και δεν πρόκειται να υπάρξει σε συνθήκες φιλομονοπωλιακής λαίλαπας. Τα ελάχιστα κοινοτικά κονδύλια που έφτασαν στους αυτοαπασχολούμενους δεν τους έσωσαν από τα λουκέτα.
Και παρακάτω, «…η πολυπόθητη εξωστρέφεια πρέπει να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες δημιουργίας μιας στέρεης εσωτερικής παραγωγικής βάσης και αγοράς…», όμως η μεγάλη πλειοψηφία των μικροεπιχειρήσεων δεν έχει την δυνατότητα της «εξωστρέφειας», δηλαδή να κάνει εξαγωγές, δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά όπου τα μονοπώλια σαρώνουν με την συνδρομή των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Επίσης  αναδείχτηκε η πρόθεση της ΓΣΕΒΕΕ για διαβουλεύσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε κριτική της κυβερνητικής πολιτικής για καθυστερήσεις στην αναθέρμανση της οικονομίας και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Τέτοιες θέσεις, που δεν απέχουν από τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, λειτουργούν ανασχετικά στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη στρατηγική κυβέρνησης –ΕΕ-κεφαλαίου με την είσοδο και νέων δυνάμεων σε αυτή, καλλιεργούν την αυταπάτη ότι ίσως , με κάποιο άλλο μείγμα διαχειριστικής οικονομικής πολιτικής, μπορεί να αντιστραφούν οι συνέπειες της αντιλαϊκής λαίλαπας που χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους.
Σε αυτόν τον άξονα ο αποπροσανατολισμός και η καλλιέργεια αυταπατών είχαν την τιμητική τους:
Υπογραμμίστηκε «…η επιμονή της Συνομοσπονδίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με μοχλό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις…». Μόνο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει στον νου της, πολύ μεγαλύτερες από τις επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων.
Η ακόμα  «…η ανάπτυξη σε μικρή και μεσαία κλίμακα ισοδυναμεί με ένα είδος οικονομικής δημοκρατίας… θέτει φραγμούς στον εκφυλισμό των ολιγοπωλίων σε ολιγαρχίες...» καθώς και «... Για σκε­φτείτε: αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα περί τις 640.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εάν η πολιτική στόχευε στη δημιουργία μιας επιπλέον θέσης απασχόλησης για κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις, το ποσοστό ανεργίας θα έπεφτε στο μισό από αυτό που είναι…». Αλήθεια, μπορεί κάθε μικροεπιχείρηση, που δυσκολεύεται να θρέψει τον ιδιοκτήτη της να «δημιουργήσει θέση εργασίας» ;

Στο ίδιο μοτίβο ξετυλίχτηκαν πολλές ομιλίες κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης. Ακόμα και τοποθετήσεις που έβαζαν ζητήματα επιπτώσεων από την κρίση, παρά τις ηχηρές περιγραφές, δεν έκαναν αναφορά στην μονοπώληση, την ανεργία, το κλείσιμο των καταστημάτων, τους ανασφάλιστους α/α κλπ, πολύ περισσότερο δεν έβλεπαν διέξοδο στην αγωνιστική προοπτική. Οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων, υπηρετούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, δεν συμβιβάζονται με την αντιλαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Μοχλός άμυνας απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται είναι μόνο η αγωνιστική διέξοδος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Γι’ αυτό και δεν έλλειψε και η καθιερωμένη επίθεση στις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ για διάσπαση των οργάνων και οι προτροπές για ενότητα στην δράση, που στόχο είχαν τον εγκλωβισμό τον αφοπλισμό και την συκοφάντηση της δράσης της ΠΑΣΕΒΕ.

Η ΠΑΣΕΒΕ, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η τακτική της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τοποθετείται απέναντι από τα σημερινά προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων σε αντίθεση με τα συμφέροντα τους.

Καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο, να πάρει θέση απέναντι στον αποπροσανατολισμό που επιδιώκει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, να στοιχηθεί με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις και την ΠΑΣΕΒΕ, να πυκνώσει τις γραμμές των σωματείων και των ομοσπονδιών που βάζουν αιτήματα πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, για την αποτροπή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, για την ανατροπή της εξοντωτικής φορολογίας, για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην εργασία. Για την αγωνιστική προοπτική, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για μια οικονομία και εξουσία που να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  
                                                                               ΑΘΗΝΑ   14/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου