Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φρέσκο γάλα, τσίπουρο, αρτοποιεία και μικρές ζυθοποιίες στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ μετά το 3ο μνημόνιο (20/7/2015 14:15)

 Αποτέλεσμα εικόνας για οοσα
Την επαναφορά της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) φέρνουν στο τραπέζι ξανά οι θεσμοί (που την άνοιξη του 2014 προκάλεσε την παραίτηση του τότε αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χαρακόπουλου και την απομάκρυνση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη). Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, επανέρχονταν σε κάθε κείμενο-προσχέδιο αξιολόγησης του Μνημονίου από την πλευρά των δανειστών οπότε αυτό συνέβη και μετά την συμφωνία της 13ης Ιουλίου του 2015 (πλέον όμως αποτελεί μέρος της συμφωνίας αυτής). Όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα ο ΟΟΣΑ επαναφέρει το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, την άρση των περιορισμών για την χρήση του όρου «αρτοποιείο», αλλά και την απαγόρευση της εμπορίας χύμα τσίπουρου (και τσικουδιάς).
Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν αναμένεται να νομοθετηθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Τα ακριβή χρονοδιαγράμματα θα καθορισθούν στο κείμενο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας είναι να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση πριν από τη νομοθέτηση των αλλαγών στις διάφορες αγορές προϊόντων.
Πιο αναλυτικά οι συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα είναι οι ακόλουθες:
  • Να απαγορευθεί η εμπορία του χύμα τσίπουρου ή να συνεχισθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά.
  • Απελευθέρωση αγοράς γάλακτος: ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει η διάρκεια ζωής του γάλακτος να καθορίζεται από τον παραγωγό και όχι από το κράτος. Πέρυσι, ύστερα από θύελλα αντιδράσεων, θεσμοθετήθηκε απλώς η αύξηση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.
  • Αρτοποιεία: ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την άρση των περιορισμών σχετικά με το τι ονομάζεται αρτοποιείο.
  • Εξορθολογισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στις μικρές ζυθοποιίες (με ετήσια παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα) και στις μεγάλες. Η δυνατότητα θέσπισης χαμηλότερου έως και 50% ΕΦΚ στις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία 92/83/ΕΟΚ. Ωστόσο, δεν εφαρμόζονται διάφορες κλίμακες και υπάρχει μόνο ο διαχωρισμός αυτών που παράγουν πάνω από 200.000 εκατόλιτρα ετησίως και αυτών που παράγουν κάτω από 200.000 εκατόλιτρα. Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη δημιουργία περισσότερων κλιμάκων.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης συνύπαρξης οινοποιείου με εργοστάσιο παραγωγής ξιδιού ή αποστακτήριο

Οι αντιδράσεις των κλάδων

Για το θέμα που προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εκπροσώπους των κλάδων και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις:
  • Ειδικότερα όσον αφορά την επανεξέταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος ο κ. Γιωργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας μας αναφέρει: «αυτό που ουσιαστικά λέει ο ΟΟΣΑ είναι ότι θα αφήνει τον καθορισμό της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στον εμφιαλωτή. Φυσικά και δεν συμφωνούμε αφού θα πρέπει να κοιτάξουμε ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για την οικονομία. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει άμεση θεσμοθέτηση του “Ελληνικού Σήματος” που περίπου 9 μήνες βρίσκεται στις καλένδες. Θέλουμε με απλά λόγια να προωθηθούν κάποιες ρυθμίσεις προκειμένου να βοηθούμε και να μην κλείσουν οι μονάδες μας. Αν και με αυτό που γίνεται με τον ΦΠΑ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
  • Όσον αφορά το ζήτημα της απαγόρευσης του χύμα τσίπουρου ο κ. Αγησίλαος Ραψανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου τονίζει: «η θέση μας σαν οινοποιός και παραγωγός είναι ότι ο νόμος που κάνει λόγο για απόσταξη χύμα τσίπουρου και θέλει να καταργήσει ο ΟΟΣΑ υπάρχει από το 1917. Όλοι οι αμπελουργοί ανά την Ελλάδα (περίπου 300.000 άτομα) έχουν το δικαίωμα να αποστάξουν τα σταφύλια τους. Το καθεστώς πρέπει να παραμείνει ως έχει αν θέλουμε να μην εξαφανιστεί ο κλάδος και αποτελεί εναλλακτική λύση για τον κλάδο όταν η τιμή των σταφυλιών είναι κάτω του κόστους». Σε ερώτησή μας σχετικά με την προοπτική της κατάργησης της απαγόρευσης συνύπαρξης οινοποιείου με εργοστάσιο παραγωγής ξιδιού ή αποστακτήριο ο κ. Ραψανιώτης προσθέτει: «ούτε αυτό μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρώ ότι τα οινοποιία θα πρέπει να είναι μαζί με τα αποστακτήρια διότι από εκεί πρέπει ξεκινάει η πρώτη ύλη του αποστάγματος».
  • Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «δεν έχουμε ακόμα κάποια ακριβή εικόνα. Θέλουν να ονομάσουν φούρνους τα σημεία που ψήνονται κατεψυγμένα. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η λέξη φούρνος έχει την έννοιά του. Δεν θα μας αλλάξουν και την γλώσσα. Ο Χατζηδάκης τότε δεν “ακούμπησε” το θέμα διότι δεν είχε επιχειρήματα. Όταν έρθει η ώρα θα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και θα καθορίσουμε την θέση μας. Η ελληνική γλώσσα πάντως δεν αλλάζει ούτε με μνημόνια ούτε από την Τρόικα».
  • Για το θέμα των μικροζυθοποιείων, ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνιδιοκτήτης της Ζυθοποιίας Σαντορίνης (Santorini Brewing Company) μας αναφέρει: «αυτήν τη στιγμή ως μικρά ζυθοποιεία νοούνται αυτά που έχουν παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Αυτά έχουν ως ευεργέτημα να πληρώνουν το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι αυτό το όριο που διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες ζυθοποιίες είναι τεράστιο. Οπότε η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διαφορετική κλίμακα στα 30.000 περίπου εκατόλιτρα. Αυτά όμως θα πρέπει να έχουν μια διαφορετική φορολογική κλίμακα. Είμαι λοιπόν υπέρ της κλιμάκωσης αλλά με διαφορετικά όρια».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=93369

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου