Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Υψηλό 30 ετών για τα διεθνή αποθέματα σιτηρών, βλέπει το IGC

Σε υψηλό τριακονταετίας αναμένεται να φτάσουν τα διεθνή αποθέματα σιτηρών, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), ακυρώνοντας τις προβλέψεις για μείωση στην φετινή παγκόσμια παραγωγή, χάρη σε εκτιμήσεις για ρεκόρ υψηλού στη συγκομιδή καλαμποκιού.
Συγκεκριμένα, το IGC αύξησε κατά 3 εκατ. τόνους, στους 432 εκατ. τόνους, τις προβλέψεις του για τα διεθνή αποθέματα σιτηρών στο τέλος της περιόδου 2014/15. Τα αναβαθμισμένα στοιχεία σημαίνουν αύξηση 30 εκατ. τόνων σε σύγκριση με πέρυσι και παράλληλα την μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το συμβούλιο.

Οι αυξημένες προβλέψεις για τα διεθνή αποθέματα σιτηρών, τα οποία αποτελούνται από τα αποθέματα σε σιτάρι και δευτερεύοντα σιτηρά, εκτός ρυζιού, πιστώνονται σε μια αύξηση 12 εκατ. τόνων της εκτιμώμενης παγκόσμιας παραγωγής, φτάνοντας έτσι στους 2 δις τόνους.

Η παγκόσμια παραγωγή σιαριού θα μειωθεί φέτος για πρώτη φορά μετά απο 3 χρόνια, σύμφωνα με το IGC, αλλά θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα απο τον μ.ο της πεντετίας χάρη στην πολύ καλή σοδειά του Καναδά. Η παγκόσμια παραγωγή το 2015 αναμένεται να φτάσει τους 701 εκατ. τόνους.

Για το καλαμπόκι, η εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής για το 2014/15 ανέβηκε κατά 10 εκατ. τόνους, στους 992 εκατ. τόνους, χαρίζοντας στη συγκομιδή το ρεκόρ της μεγαλύτερης στα χρονικά. Αιτία είναι οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο σοδειές σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία, σύμφωνα με το συμβούλιο.
Ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τον παράγοντα της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης για σιτηρά, τα «τελικά διεθνή αποθέματα αναμένεται να φτάσουν σε υψηλό σχεδόν 30 χρόνων, ύψους 432 εκατ. τόνων».


Πηγή: IGC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου