Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανεβαίνει το σιτάρι στις αγορές μέχρι και το 2016


Στην ανάκαµψη των τιµών σε σιτάρι και καλαµπόκι «ποντάρουν» οι επενδυτές, τη στιγµή που τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας είναι σε τροχιά να καταγράψουν χαµηλό επταετίας, καθώς πιέζονται από την µεγάλη υπερπροσφορά στην αγορά ελαιούχων σπόρων, σύµφωνα µε τoν συµβουλευτικό όµιλο Macquarie.
Χρηµατιστηριακά, οι τιµές στο σιτάρι αναµένεται να ανέβουν στα 6,15 δολάρια ανά µπούσελ στην αγορά του Σικάγο την περίοδο µεταξύ Οκτωβρίου και ∆εκεµβρίου, πολύ περισσότερο από τα 5,67 δολάρια ανά µπούσελ στα οποία εµπορεύονται τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου του 2016, προβλέπει η Macquarie.

Αν και τα συµβόλαια πιθανότατα θα «τελµατώσουν» το πρώτο µισό του 2015, οι φόβοι για µειωµένη προσφορά τη περιόδου 2015/16 θα επανεµφανιστούν στην αγορά και θα στηρίξουν τις τιµές καθώς οδεύουµε στο 2016, αναφέρει ο όµιλος. «Η µεγάλη ζήτηση για ζωοτροφή και η ανάκαµψη των τιµών στο καλαµπόκι επίσης θα συνεισφέρουν στην αύξηση των τιµών σιταριού».

Οι προβλέψεις αυτές απορρέουν από τον « µεγάλο κίνδυνο για µειωµένη προσφορά» στις ΗΠΑ, όπου οι χειµερινές σπορές για το 2015 µειώθηκαν σε µεγάλο βαθµό, ενώ και η κατάσταση της ήδη υπάρχουσας σοδειάς επιδεινώθηκε.
Εκτός των ΗΠΑ, ο κίνδυνος για µειωµένη προσφορά ελλοχεύει και σε Ρωσία και Ουκρανία, µε τις σοδειές στις δύο χώρες να µειώνονται εξαιτίας των περιφερειακών εντάσεων που υπονοµεύουν την γεωργική χρηµατοδότηση απο το κράτος.

Υπερπροσφορά στη σόγια
Για τα συµβόλαια σόγιας, οι προοπτικές των επόµενων δύο χρόνων παραµένουν αρνητικές, σύµφωνα µε τον συµβουλευτικό όµιλο, επικαλούµενος την αύξηση της σποράς του ελαιούχου σπόρου εξαιτίας των τιµών του που παραµένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση µε αυτές ορισµένων ανταγωνιστικών σιτηρών.
Στις ΗΠΑ, «µε τη σόγια να είναι ακόµα ελκυστικά τιµολογηµένη έναντι του αραβόσιτου, οι φυτεύσεις αναµένεται να επεκταθούν κατά 5% επιπλέον την επόµενη χρονιά».
Αντιθέτως, οι επενδυτές δικαιώνονται για το καλαµπόκι, στην πρόβλεψη τους για την επάνοδο της τιµής πάνω απο τα 4 δολάρια ανά µπούσελ στα τέλη του 2015, σύµφωνα µε τον όµιλο. Αν και χρηµατιστηριακά  οι τιµές καλαµποκιού θα παραµείνουν πιεσµένες για το πρώτο µισό της χρονιάς εξαιτίας των µεγάλων αποθεµάτων των ΗΠΑ, οι εκτιµήσεις για µειωµένη αµερικανική σπορά ίσως να είναι σπίθα που θα πυροδοτήσει  την αντιστροφή της πτωτικής τάσης και την επάνοδο των τιµών.
Οι εκτάσεις σποράς για φέτος υπολογίζονται σε χαµηλό πενταετίας.
πηγή : agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου