Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΜΑ: «Πως θα συμψηφίζονται επιστροφές φόρων και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές».

                                        

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τις προϋποθέσεις και την διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τον αυτοματοποιημένο συμψηφισμό επιστροφής φόρων και οφειλών προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού εργασίας και του υφυπουργού οικονομικών.
Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:
1. Ο συμψηφισμός διενεργείται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης για κάθε δικαιούχο επιστροφής Φόρου Εισοδήματος  ή Φ.Π.Α. με τις οφειλές τους προς αυτούς.
2. Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού επιστροφής Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές των δικαιούχων σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και για την επιστροφή τυχόν υπολειπόμενου ποσού στο δικαιούχο, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
3. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται και αποδίδεται σε αυτούς, αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός στο συνολικό ποσό των οφειλών.
4. Για τη διενέργεια των συμψηφισμών και του ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας, δημιουργείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Βάση Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως τυχόν υπαγωγής αυτών σε καθεστώς ρύθμισης.
5. Όλοι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ αρχείο με τους οφειλέτες τους (φυσικά/νομικά πρόσωπα) με πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης, συνολική οφειλή, καθώς και ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας.
6. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το ΚΕΑΟ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  αναπτύσσουν μηχανισμό σε πραγματικό χρόνο (online) ενημέρωσης της Βάσης Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών και, μέχρι αυτό να καταστεί δυνατό, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΚΕΑΟ αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ανά δεκαπενθήμερο, επικαιροποιημένο αρχείο.
7. Προϋποθέσεις και διαδικασία συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών Φ.Π.Α. και Φόρου Εισοδήματος από τη Φορολογική Διοίκηση, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
Συμψηφίζονται τα ποσά προς επιστροφή με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013 και του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), και διενεργείται παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.
8.Απόδοση παρακρατούμενων ποσών
Στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, η Φορολογική Διοίκηση αποδίδει άμεσα τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, με έκδοση προς την Τράπεζα της Ελλάδος εντολής μεταφοράς των ποσών.
πηγή: ΒΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου