Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έσπασε όλα τα κοντέρ η άνοδος στο σκληρό στάρι

Στα 406 ευρώ ο τόνος εκτοξεύτηκε µέσα σε δύο εβδοµάδες η τιµή του σκληρού σίτου στα χρηµατιστήρια της Ιταλίας (από 306 ευρώ ο τόνος στις 17 Οκτωβρίου), κερδίζοντας 100 ευρώ σε δεκαπέντε µέρες, φαινόµενο πρωτοφανές στα χρονικά της αγοράς εµπορευµάτων.
Την έκρηξη τιµών στα χρηµατιστήρια τόσο της Ιταλίας όσο και του Σικάγο οδηγούν οι ανακοινώσεις για τη χειρότερη χρονιά 13 χρόνων στη σοδειά του Καναδά, µε πτώση της τάξης του 27% και οι εκτιµήσεις για µείωση της ρωσικής παραγωγής σε ποσοστό ακόµα και 33%, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ήδη η χρηµατιστηριακή αυτή άνοδος έχει αρχίσει να ενσωµατώνεται στο φυσικό προϊόν και στην ελληνική αγορά, µε τις τιµές εξαγωγής να συνεχίζουν σταθερά την ανοδική τους πορεία. Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι καράβι µε ελληνικό σιτάρι φεύγει για την Αφρική, µε τιµή στα 400 ευρώ ο τόνος FOB.
Την εικόνα της αγοράς ενισχύει και η πρόσφατη ανακοίνωση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC) που µιλά για αύξηση 6% από τον περασµένο µήνα σε παγκόσµιο επίπεδο των τιµών σε σιτάρι και ελαιούχους σπόρους µε εξαίρεση το ρύζι. Ειδικότερα, οι τιµές του καλαµποκιού είχαν µια απότοµη άνοδο της τάξης του 11% το δείκτη του IGC, ενώ η σόγια ανέβηκε κατά 9%. Οι τιµές των σιτηρών ανέβηκαν κατά 3%, αλλά του ρυζιού έπεσαν κατά 3%, λόγω αφθονίας αποθεµάτων και µειωµένης ζήτησης. Επιπλέον, σύµφωνα µε το IGC, οι εκτιµήσεις για τη παγκόσµια παραγωγή σιτηρών αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. τόνους, στους 1,988 εκατ. τόνους.
Η εφηµερίδα Agrenda, παρακολούθησε στενά και τις τελευταίες εβδοµάδες την τιµή του σκληρού σιταριού στη γείτονα χώρα και καταγράφει τις εξής διακυµάνσεις: Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ήταν 311 ευρώ ο τόνος, την επόµενη Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ανέβηκε στα 366 ευρώ ο τόνος και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου σκαρφάλωσε στα 406 ευρώ ο τόνος.
Με ώθηση από Ρωσία και Καναδά
Η αγορά σιταριού επεκτείνει το σερί της την εβδοµάδα που µας πέρασε µε τα προθεσµιακά Μαΐου 2015 να σηµειώνουν άνοδο 1,25 λίρες/τόνο στην αγορά του Λονδίνου, φτάνοντας στις 130,75 λίρες/τόνο.  Κατά 1,25 ευρώ ανά τόνο ανέβηκαν και τα προθεσµιακά Νοεµβρίου 2014 στο Παρίσι, φτάνοντας στα 174,75 ευρώ/τόνο.
Επίσης, τα προθεσµιακά καλαµποκιού Νοεµβρίου 2014 σηµείωσαν άνοδο 1,00 ευρώ/τόνο στα 146,00 ευρώ/τόνο, ενώ τα προθεσµιακά Νοεµβρίου 14 της ελαιοκράµβης συναλλάσσονται 0,50 ευρώ/τόνο υψηλότερα στα 335,00 ευρώ/τόνο, στην αγορά του Παρισιού. Κινητήριες δυνάµεις για το ανοδικό αυτό ράλι είναι η σηµαντική µείωση της παραγωγής του Καναδά, σε ποσοστό 27%, αλλά και οι εκτιµήσεις για µειωµένη ρωσική σοδειά. «Η µεγάλη ξηρασία στη Ρωσία συνεχίστηκε και το Σεπτέµβριο», αναφέρει η εταιρεία IKAR, η οποία εκτιµά ότι η ρωσική σοδειά σιτηρών του 2015 µπορεί να µειωθεί στους 46,5εκατ τόνους. Ωστόσο, σχολιάζει πως ο αριθµός αυτός είναι «πρόωρος και απαισιόδοξος». Οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αλλά θα αργήσει η πλήρη επαναφορά της υγρασίας του εδάφους», αναφέρει η εταιρεία Martell Crop Projections.
Καραδοκούν οι κερδοκόποι
Καθώς τα προβλήµατα που δηµιουργούν οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία αύξησαν τις διεθνείς τιµές σιτηρών 2 φορές τα τελευταία 5 χρόνια, οι κερδοσκόποι πιστεύουν ότι βρήκαν ευκαιρία να ασχοληθούν και πάλι µε τον τοµέα των σιτηρών. Η εξασθένιση που παρουσιάζει το ρωσικό ρούβλι, το οποίο µειώθηκε κατά 21,7% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουλίου, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, καθώς θα είναι βασικός παράγοντας στην απόφαση των καλλιεργητών για το αν θα επαναφυτεύσουν την άνοιξη. Επίσης, θα επηρεάσει τη δυνατότητα τους να αγοράσουν ανοιξιάτικους σπόρους και να χρηµατοδοτήσουν άλλες γεωργικές σοδειές.
πηγή:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου