Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχονται νέες συµβάσεις και στο µαλακό. Ο καλός ο µύλος αλέθει συµβόλαια

Στη λογική της συµβολαιακής γεωργίας περνούν όλο και περισσότερες αλευροβιοµηχανίες ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες των µύλων τους σε νέες ποικιλίες σιταριού για τις οποίες καταγράφεται ζήτηση στην αγορά. Το δίκοκκο σιτάρι, ο τελευταίος «έρωτας» των Ελλήνων µυλωνάδων αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγµα της παραπάνω «στροφής», όχι όµως το µόνο. Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιµες να επεκτείνουν την πρακτική των συµβολαίων και σε άλλα προϊόντα όπως το ντίκελ καθώς και στο «συµβατικό» σιτάρι, µαλακό τε και σκληρό.
Μέσα στις επόµενες 2 εβδοµάδες πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι συµφωνίες της Mύλοι Λούλη µε καλλιεργητές από την ηπειρωτική Ελλάδα για συµβολαιακή παραγωγή δίκοκκου σιταριού και να ξεκινήσει η σπορά. Οι πληροφορίες µιλούν για περισσότερους από 50 αγρότες από τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και την Κεντρική και ∆υτική Μακεδονία. Οι συνολικές εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος εκτιµώνται µεταξύ 5.000 και 6.0000. Στόχος της εταιρείας είναι για την πρώτη χρονιά εφαρµογής του προγράµµατος που θα «τρέξει» µε την στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς είναι να απορροφηθούν τουλάχιστον 500 τόνοι δίκοκκου σιταριού (σ.σ. η στρεµµατική απόδοση κυµαίνεται από 200 έως 300 κιλά το στρέµµα). Οι συµβεβληµένοι αγρότες θα προµηθεύονται το σπόρο απευθείας από τη Μύλοι Λούλη ή από πιστοποιηµένα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Η τελική τιµή για τον παραγωγό αναµένεται να κυµανθεί ενδεχοµένως και πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό µε την οποία αγόρασε φέτος το καλοκαίρι τις πρώτες ποσότητες η εταιρεία από παραγωγούς.
Όπως λένε στην Agrenda πηγές από την εταιρεία, στους στόχους της αλευροβιοµηχανίας είναι από την επόµενη σεζόν να ξεκινήσει συµβολαιακή και στο σκληρό και το µαλακό σιτάρι για να καλύψει ένα µέρος των παραγωγικών της αναγκών. Αυτή τη στιγµή η Μύλοι Λούλη απορροφά περί τους 60.000 τόνους σκληρού το χρόνο και 160.000 τόνους µαλακού. Ποσότητες της τάξης των 20.000 στρεµµάτων µαλακού σιταριού που θα καλλιεργηθούν συµβολαιακά αναµένεται να απορροφήσουν φέτος οι Μύλοι Θράκης. Η εταιρεία ξεκίνησε µε προσεκτικά βήµατα το σχετικό πρότζεκτ από το 2010 καταφέρνοντας να εδραιώσει στην περιοχή µια νέα ποικιλία µε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Με 50 λεπτά κλείνουν οι Μύλοι Χρηστίδη
Στην τελική ευθεία µπαίνει και το πρόγραµµα συµβολαιακής για το δίκοκκο της Μύλοι Χρηστίδη. Όπως λέει στην Agrenda ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιάννης Χρηστίδης,  από την αρχική πρόβλεψη για συνεργασία µε 50 παραγωγούς, στο πρόγραµµα θα ενταχθούν τουλάχιστον οι διπλάσιοι. «Εάν καταφέρουµε να καλύψουµε τις ποσότητες του σπόρου που απαιτούνται, θα σπαρθούν συνολικά 10.000 στρέµµατα», τονίζει ο κ. Χρηστίδης.
Η καλλιέργεια θα γίνει στην περιοχή της Πτολεµαϊδας και της ευρύτερης ∆υτικής Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος σηµειώνει, «µας παίρνουν τηλέφωνα αγρότες από τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Κοµοτηνή κ.α. περιοχές και ζητούν συνεργασία».
Τα συµβόλαια που κλείνουν οι Μύλοι Χρηστίδη µε τους παραγωγούς προβλέπουν τιµή 50 λεπτών το κιλό. Πριν από λίγες µέρες η διοίκηση της βιοµηχανίας οριστικοποίησε
και τη συνεργασία της µε την Πειραιώς η οποία, µέσω των γνωστών προγραµµάτων
της, θα συνδράµει στη χρηµατοδότηση των παραγωγών.
Σύµφωνα µε τον κ. Χρηστίδη το επόµενο µεγάλο πρότζεκτ θα είναι η επέκταση της συµβολαιακής και στο σιτάρι –«µόλις εξοµαλυνθεί κάπως η κατάσταση στις αγορές», όπως υπογραµµίζει- κάτι που είχε ήδη πράξει πριν από δύο χρόνια στο µαλακό.
 πηγή : agronews
 Τσατσάκης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου