Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ"




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

                Το
κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" προβλέπει την απόσπαση απ' τη ΔΕΗ  του 30% των σταθμών παραγωγής κάθε τύπου: λιγνιτικούς σταθμούς και λιγνιτωρυχεία, σταθμούς με φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά εργοστάσια που εμπλέκονται και στη γενικότερη διαχείριση των υδάτων. Αυτές οι αποσπώμενες μονάδες θα περάσουν στην νέα εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποκαλείται "μικρή ΔΕΗ". Η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει από τη μητρική εταιρεία και το 30% της πελατειακής της βάσης (2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς) και στη συνέχεια θα πωληθεί. Παράλληλα, αμέσως μετά θα ιδιωτικοποιηθεί και ένα πακέτο μετοχών (17%) αφήνοντας στο κράτος –μέτοχο ένα  ποσοστό περίπου 33%.
                Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ως ώριμο φρούτο μιας σειράς πολιτικών επιλογών για την απελευθέρωση στην Ενέργεια που είναι ενιαίες για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ξεκίνησαν, πριν από 20 χρόνια, ξεκινώντας από τη μετοχοποίηση της  ΔΕΗ. Η απελευθέρωση δεν είναι τέκνο των μνημονίων, ούτε της κρίσης. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ που προωθείται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απ' τη δεκαετία του 90, με στόχο το άνοιγμα του χώρου της Ενέργειας στην μονοπωλιακή κερδοφορία και τη διασφάλιση φθηνού ρεύματος στο μεγάλο κεφάλαιο.
Έχουμε πείρα!
Η απελευθέρωση της ενέργειας δεν έφερε φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ΔΕΗ όντας μετοχική εταιρεία, στοχεύει στο κέρδος και με βάση αυτό δρα. Έτσι η περιβόητη «κοινωνική ευαισθησία» της ΔΕΗ Α.Ε., είναι μια απάτη :
1. Το 2013 έγιναν 350.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με τις 200.000 του 2009. Και από τις 350.000 διακοπές, που το 30% έως 40% αφορά κυρίως μικροεπιχειρήσεις που έκλεισαν, επανασυνδέθηκαν μόνο οι 210.000! (ανακοίνωση του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
2. Το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρ’ ότι η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5% (λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και της μείωσης της κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών), και παρ’ ότι η ΔΕΗ Α.Ε. παρουσίασε καθαρά κέρδη 127,1 εκ. ευρώ, (αυξημένα κατά 104 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012), συνέχισαν να αυξάνουν τα τιμολόγια.  Από 1.1.2013, οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 18,7%, κι ενώ ήδη την τελευταία πενταετία οι αυξήσεις είναι πάνω από 50% (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
3. Και όσο εδραιωνότανε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο αυξάνουν τα τιμολόγια για τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, δηλαδή οικιακά τιμολόγια, μικρές βιοτεχνίες, μικρά εμπορικά καταστήματα
Από 1η Ιουνίου 2014, με απόφαση της ΡΑΕ, ισχύουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος στους πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ), και μειώσεις στους πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ), δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
  •   για τούς πελάτες ΧΤ : αύξηση κατά 4%, στο Σύστημα Μεταφοράς και αύξηση κατά 5,4%, στο Δίκτυο Διανομής. Τα λεγόμενα κοινωνικά οικονομικά τιμολόγια (πρόκειται για περίπου 460.000), θα έχουν και αυτά αύξηση.
  •   Αντίθετα για τους πελάτες Υψηλής Τάσης , από 1η Ιουνίου 2014, με απόφαση της ΡΑΕ μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος κατά 4,9 %η μείωση αυτή θα κληθούν να την πληρώσουν οι πελάτες ΧΤ.

Ενώ από την 1η Ιούλη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800kwh).
Συνάδελφοι,
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Γιατί :
  •   Ο ασφυκτικός ανταγωνισμός για την κερδοφορία στον τομέα της ενέργειας, μπορεί να εξασφαλίζει ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά όχι «κοινωνική πολιτική».

  •   Η απελευθερωμένη αγορά στην ενέργεια δεν μπορεί να διασφαλίζει μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό που θα διασφαλίζει σύγχρονα δίκτυα και λαϊκή ευημερία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι εργολάβοι ζουν  καθημερινά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης στην ενέργεια είτε ως εργαζόμενοι στη διαχείρισή της, είτε γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη δυσκολία που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και ο αυτοαπασχολούμενος για να εξασφαλίσει το αγαθό αυτό.
Η ΠΑΣΕΒΕ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ καλεί τα πρωτοβάθμια κλαδικά  σωματεία και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μικρή ΔΕΗ αλλά και συνολικά ενάντια στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα χρειάζεται και θα στηρίζει έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Απαιτούμε:
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ενέργειας.
Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.


ΠΑΣΕΒΕ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου