Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Όλες τις προϋποθέσεις να πιάσει τιμή έχει φέτος το ποιοτικό σκληρό σιτάρι

Με τη διεθνή αγορά να κατακτά κορυφές και τον καιρό να «κόβει» παρακράτημα και στην ποιότητα, τα σιτάρια που άντεξαν στις «κακουχίες» έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να πιάσουν τιμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Απρόσμενη στήριξη στις εξαγωγές έφεραν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
 Απρόσμενη στήριξη στις εξαγωγές έφεραν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
 Στα επίπεδα των 23-24 λεπτών το κιλό πραγµατοποιούνται οι διαπραγµατεύσεις για την πώληση του ποιοτικού σκληρού σιταριού στις πρώτες µέρες της νέας εµπορικής περιόδου.
Τα σιτάρια µε υψηλό ειδικό βάρος και υαλώδη, τα οποία δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές και κράτησαν το «κόκκινο» χρώµα τους, είναι περιζήτητα και οι τιµές τους εκτιµάται ότι θα κινηθούν υψηλότερα τις επόµενες εβδοµάδες.
Τοπικοί µύλοι πληρώνουν ήδη τα 240 ευρώ ο τόνος παραδοτέο έξω από τις εγκαταστάσεις τους για το σκληρό που πληροί τις προδιαγραφές της βιοµηχανίας.
Ιδιαίτερα το οµοιογενές ποιοτικό προϊόν που συνήθως προέρχεται από µια συγκεκριµένη ποικιλία, µέθοδο την οποία επιλέγουν συνήθως οι µεγάλοι παραγωγοί, δίνει αυξηµένη διαπραγµατευτική ικανότητα στην πώληση και οι τιµές σε αυτή την περίπτωση αναµένεται να φτάσουν στα 25 λεπτά το κιλό.
Πριμ στα σιτηρά της ΕΕ δίνει το φθηνότερο ευρώ
Εν τω μεταξύ, ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα προσφέρει στα ευρωπαϊκά σιτηρά η σηµαντική αποδυνάµωση του ευρώ σε σύγκριση µε το δολάριο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδοµάδων.
Το αδύναµο ευρώ έχει ευνοήσει τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών σιτηρών στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα έχει δυσκολέψει τις εισαγωγές σκληρού σιταριού από χώρες όπως ο Καναδάς. Το απρόσµενο αυτό στήριγµα έρχεται στην πολύ καθοριστική περίοδο της έναρξης της συγκοµιδής για τα σιτηρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά είναι το αποτέλεσµα των τολµηρών µέτρων νοµισµατικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε την προηγούµενη εβδοµάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σηµειώνεται ότι αρχές  Μαΐου η ισοτιµία ευρώ-δολαρίου βρισκόταν στα επίπεδα των 1,40  και πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,35.
Πιο αναλυτικά, τώρα, στην εγχώρια αγορά, ξεκίνησε η συγκοµιδή του σκληρού σιταριού, µε το εµπόριο να είναι έτοιµο να πληρώσει µε 23-24 λεπτά το κιλό για τα υψηλής πρωτεΐνης, «κόκκινα», υαλώδη σιτάρια. Μάλιστα, οι µεγάλοι παραγωγοί που παράγουν προϊόν υψηλής ποιότητας, πολλές φορές χρησιµοποιώντας αποκλειστικά µια ποικιλία, µπορούν να διαπραγµατευτούν τιµές που φτάνουν µέχρι και τα 25 λεπτά το κιλό. Ακούγεται δε, ότι ο Κίκιζας, καθώς και άλλοι τοπικοί µύλοι, πληρώνουν αυτή τη στιγµή µε 24 λεπτά το κιλό το ποιοτικό σκληρό σιτάρι που παραδίδουν οι παραγωγοί έξω από το µύλο. Παράγοντες της αγοράς εκτιµούν ότι τα καλά σκληρά θα είναι λιγότερα φέτος και οι τιµές τους θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.
Πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Σηµάντρων Χαλκιδικής ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και φέτος στη συγκέντρωση σκληρού σιταριού, µε στόχο να πετύχει την πώληση του στα 25-26 λεπτά το κιλό. «Φέτος έχουµε µειωµένες αποδόσεις που φτάνουν τα 250 κιλά το στρέµµα και εκτιµούµε ότι οι τιµές θα φτάσουν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα των 25 λεπτών το κιλό», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Σηµάντρων Βαγγέλης Μισαηλίδης.
Για τα  χαµηλής ποιότητας σκληρά σιτάρια, που ξεπλύθηκαν από τη βροχή και έχουν χαµηλή περιεκτικότητα σε υαλώδη και πρωτεΐνη, οι τιµές τους κυµαίνονται στα 20 λεπτά το κιλό.
Στο µαλακό σιτάρι, η ΕΑΣ Τρικάλων αποφάσισε να το πληρώσει µε 17 λεπτά το κιλό, ενώ από την επόµενη εβδοµάδα θα βγάλει τιµή και για το σκληρό η οποία εκτιµάται ότι θα βρίσκεται στα 22 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αχιλλέα Λιούτα.
Στο κριθάρι συνεχίζονται οι παραδόσεις από τους παραγωγούς, καθώς το αλώνισµα πλησιάζει στο τέλος του στο Θεσσαλικό κάµπο και οι µηχανές πηγαίνουν στα πιο ορεινά, ωστόσο απουσιάζουν οι εµπορικές πράξεις. Από την αρχή της εµπορικής περιόδου οι παραγωγοί έχουν επιλέξει να µην κλείσουν συµφωνίες στα επίπεδα των 15-17 λεπτών το κιλό που πρόσφεραν οι έµποροι, εκτιµώντας ότι στη συνέχεια θα πληρωθούν µε κάτι παραπάνω. Αυτό δεν άρεσε όµως στους ιδιώτες εµπόρους, οι οποίοι εδώ και λίγες ηµέρες, σε µια προσπάθεια εκφοβισµού φτιάχνουν κλίµα ακόµα πιο χαµηλών τιµών.

Λιγότερα σιτηρά από τους γείτονες

Σοβαρές ζηµιές προκάλεσε η ξηρασία στην παραγωγή σιτηρών της Τουρκίας, µε χαρακτηριστική την περίπτωση του κριθαριού, όπου η παραγωγή της αναµένεται να υποχωρήσει κατά 1,8 εκατ. τόνους, στους 4 εκατ. τόνους, στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Σύµφωνα µε το ρωσικό ινστιτούτο αναλύσεων Ikar, η παρατεταµένη ξηρασία στην πεδιάδα του ποταµού Βόλγα, αναµένεται να µείωσει της ρωσικής παραγωγής σιταριού στους 52-53 εκατ. τόνους.
Την ίδια ώρα, η Αυστραλία αναθεώρησε σε χαµηλότερα τις προβλέψεις της για τα σιτηρά του 2014, λαµβάνοντας υπόψη της τις αυξηµένες πιθανότητες εµφάνισης του Ελ Νίνιο. Σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η παγκόσµια παραγωγή σιταριού θα φτάσει τους 701,6 εκατ. τόνους, οριακά υψηλότερη µε τις εκτιµήσεις του περασµένου µήνα.
 Κατσένιος Νίκος
πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου