Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΑΣΕΒΕ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ


19/09/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Μετά από ένα εξάμηνο διαρροών και δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία για τις εμπορικές μισθώσεις μέσα στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, χθες, επί της αρχής από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ να δηλώνουν «παρών», αφού όπως είπαν οι εισηγητές τους σε γενικές γραμμές δεν είναι αρνητικοί στο νόμο απλά είναι αποσπασματικός και δεν θα προσελκύσει επενδύσεις! «Όχι» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.



Ειδικότερα, στον νόμο προβλέπεται :
- Ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις η 3τία έναντι της 12ετίας που ίσχυε. Για τις υφιστάμενες μισθώσεις εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή η 12ετίας. Ξεχωρίζουν τις παλιές από τις νέες μισθώσεις, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό σε περίοδο συνεχούς κινητικότητας στην επαγγελματική στέγη. Τώρα ο μαγαζάτορας θα το σκέφτεται διπλά να αλλάξει στέγη καθώς η επιλογή του θα είναι ή να ενδώσει στο υψηλό ενοίκιο ή να χάσει την προστασία της 12ετίας.
- Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας!
Επιπλέον, και μόνο για τις υφιστάμενες μισθώσεις (προφανώς για τις νέες μισθώσεις δεν υπάρχει καμιά προστασία!):
- Δυσκολεύει η δυνατότητα καταγγελίας της μίσθωσης από τον ενοικιαστή. Οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της με εξάμηνη προειδοποίηση του ιδιοκτήτη και με καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων ενοικίων. Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα οι ενοικιαστές μπορούσαν να καταγγείλουν τη μίσθωση έναν χρόνο μετά την έναρξή της με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο.
- Περιορίζονται οι αποζημιώσεις για λύση της μίσθωσης λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης. Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις για ιδιόχρηση καθορίζονται σε 8 ενοίκια (από 16 που ήταν ως τώρα) και για ανοικοδόμηση σε 6 ενοίκια (από 12). Με απόφαση του Δικαστηρίου, μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα έως και σε 15 ενοίκια για ιδιόχρηση (από 30 που ίσχυε με τον προηγούμενο καθεστώς) και 9 για ανοικοδόμηση (από 18).



Υποστηρίζοντας την τροπολογία για τις εμπορικές μισθώσεις, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «είναι μια δίκαιη λύση που μπορεί να αποτελέσει σημαντική αλλαγή, ένα καινούργιο ξεκίνημα για την αγορά»! … μια νέα αρχή για ποιους ρωτάμε εμείς!

Συνάδελφοι,

Οι αλλαγές στην εμπορική μίσθωση δεν είναι μια νέα αρχή …

  • ούτε για τους μικρομαγαζάτορες που τους πνίγουν τα ακριβά ενοίκια και είναι αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο,
  • ούτε για τους μικροϊδιοκτήτες που ξεπουλάνε τους κόπους μιας ζωής, για να γλιτώσουν τα χαράτσια και την φοροληστεία.

Με το 30% των εμπορικών καταστημάτων ανοίκιαστα, είναι κοροϊδία να μιλάμε για διευκολύνσεις στην εκμίσθωση τους, προς όφελος της μικρής ιδιοκτησίας. Ούτως ή άλλως η φορο-επίθεση στην μικρή ακίνητη περιουσία δείχνει τις προθέσεις τους.

Η Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες του “real astate, πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα funds, ιδρύματα και τράπεζες. Το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί, όταν σε περιόδους κρίσης οι μικροϊδιοκτήτες ξεπουλούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο τους για να μπορέσουν σε περιόδους ανάπτυξης να είναι καλά προετοιμασμένοι.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες. Μέσα στην βαθιά καπιταλιστική κρίση το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται είναι η μείωση των μισθωμάτων και τίποτε άλλο.

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ καλεί Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και κάθε συνάδελφο να ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση και να αποκαλύψουν τον ρόλο όλων αυτών που μας χτυπούν την πλάτη και μέσα στη Βουλή ψηφίζουν τον θάνατό μας. Να αποκαλύψουν τον ρόλο των συμβιβασμένων της ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ που έμπαιναν στα τραπέζια του διαλόγου για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, θολώνοντας τα νερά για το στόχο των αλλαγών στις εμπορικές μισθώσεις υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και του real estate.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΗ Η ΚΡΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου