Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ





ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ολοκληρώθηκαν και «τυπικά» οι εργασίες του 45ου Συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ (22/11-23/11), με την εκλογή και συγκρότηση του προεδρείου της, την Κυριακή 08/12.
Το 45ο Συνέδριο, με ευθύνη της πλειοψηφίας, ήταν μακριά από την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αν και πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.  
Τόσο ο απολογισμός, όσο κυρίως ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΒΕΕ, που όπως ήταν αναμενόμενο υπερψηφίστηκαν, φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η ΓΣΕΒΕΕ, με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οι διακηρύξεις τους για  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΜΜΕ», «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ», «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ», «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»  κλπ. είναι κυνική ομολογία ότι θέλουν και μπορούν να εκφράσουν μια μικρή ομάδα ΕΒΕ που δρουν ως δορυφόροι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η οποία προσφέρει πρόθυμα τις συνδικαλιστικές της υπηρεσίες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι όποιες αναφορές έγιναν στην καταγραφή των προβλημάτων ήταν μια γενικόλογη συρραφή στοιχείων, ακόμα και όταν έγιναν με ηχηρό τρόπο, που δεν άγγιζαν ούτε το εύρος των θεμάτων, ούτε τις αιτίες και το ποιους εξυπηρετούν. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν λάδι την Ε.Ε. και την Τρόικα, μίλησαν για λάθη των πολιτικών και για «παραστρατημένη» ΤΡΟΪΚΑ που δεν γνωρίζει τις ιδιομορφίες της χώρας! Έντυσαν με επιστημονικό μανδύα τις στρατηγικές τους θέσεις π.χ. για ανταποδοτικότερο ασφαλιστικό σύστημα, και βέβαια ξόρκισαν τα κόμματα που δεν έχουν καμία θέση στην ΓΣΕΒΕΕ!
Στο συνέδριο κυριάρχησε η αδιαφορία και η «απουσία» της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων απ’ τις εργασίες, με εξαίρεση τους αντιπροσώπους της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης. Την ίδια στιγμή οργίαζε η παρασκηνιακή δράση για τη «μάχη της καρέκλας» και οι πολύχρωμες μετεγγραφές. Το κλίμα του συνεδρίου -με τους αντιπροσώπους να έχουν εκλεγεί πριν 3ή 5 χρόνια!- είναι βέβαιο ότι δεν απηχούσε ούτε τις διαθέσεις, ούτε τους πραγματικούς συσχετισμούς σήμερα στο κίνημα. Η τάση συρρίκνωσης, η μειωμένη δηλ. συμμετοχή συναδέλφων στα πρωτοβάθμια όργανα, επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά ότι η πλειοψηφία κινείται μακριά απ’ τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Η συγκρότηση του Προεδρείου κινήθηκε στην ίδια λογική. ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΡΙΖΑ) χάλασαν τον αρραβώνα της τελευταίας 15ετίας και δεν τα βρήκαν στα αξιώματα του προεδρείου. Θέλησαν να εδραιωθούν ως δύο διαχειριστές των προβλημάτων με διακριτούς ρόλους και με την ΑΣΚΕΒΕ να θέλει να ξεπλυθεί από την τακτική του παρελθόντος. Ο γάμος τελικά επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΑΣΚΕΒΕ –ΔΑΚΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ – ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ (ΝΔ) συναντιούνται στην ίδια γραμμή της υπεράσπισης της Ε.Ε., του αξιόπιστου κοινωνικού εταιρισμού, της «ανάπτυξης» με κορμό τους μικρομεσαίους, της «εξωστρέφειας» και της «ανταγωνιστικότητας».
Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση στο συνέδριο θέλησε να αναδείξει, τόσο με την διακήρυξή της όσο και με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της, τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, τις αιτίες τους και τον δρόμο αντιμετώπισής τους. Τον ρόλο των άλλων δυνάμεων και την φενάκη των  ψευδαισθήσεων. Σε ένα τέτοιο συνέδριο μηχανισμών, ενσωμάτωσης και αποπροσανατολισμού η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση κράτησε τις δυνάμεις της στο Δ.Σ., παρά την σοβαρή μείωση των αντιπροσώπων από  272 στους 233. Εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στο 13μελές προεδρείο, χωρίς να δεχτεί να αναλάβει αξιώματα στο πλαίσιο μιας διοίκησης φιλομονοπωλιακής και εχθρικής για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι οι συσχετισμοί δεν διαμορφώνονται σε τέτοια συνέδρια, μόνο αποτυπώνονται, και μάλιστα προς το χειρότερο, γιατί κυριαρχούν ο συμβιβασμός και ο εκμαυλισμός.
Γι’ αυτό, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να  βάλουμε φραγμό σε αυτούς τους μηχανισμούς, να τους εμποδίσουμε. Να πάρουμε μέρος μαζικά στον καθημερινό αγώνα, όλοι όσοι νιώθουμε στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την φιλομονοπωλιακή πολιτική και την καπιταλιστική κρίση. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Να συμμετέχουμε μαζικά στα σωματεία τους. Το 2014 είναι χρονιά με εκατοντάδες εκλογές σε σωματεία και ομοσπονδίες. Η βελτίωση του συσχετισμού υπέρ των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, η μαζικοποίηση των σωματείων και η αποδοχή του πλαισίου πάλης της ΠΑΣΕΒΕ αποτελεί όρο για την ανάταση του κινήματος.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου