Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΑΣΕΒΕ : Με αφορμή την εγκύκλιο - σοκ του ΙΚΑ (68/02.12.2013)

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ
ΓΙΑ 150.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΚΑΙ … ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Με αφορμή την εγκύκλιο - σοκ του ΙΚΑ (68/02.12.2013), που ήδη το φως της δημοσιότητας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους. Βασική λογική είναι ότι « οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, συνυπολογίζονται στο τέλος του συνολικού χρόνου ασφάλισης» και «στην συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση, την θεμελίωση εξετάζει ο αρμόδιος να απονείμει την σύνταξη οργανισμός σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010, προβαίνοντας σε ενοποίηση του χρόνου όλων των φορέων που συμμετέχουν».
Άρα, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη, τη στιγμή που αποκτούν εκ νέου ενεργό ασφαλιστική εξάρτηση με το ΙΚΑ, άσχετα από το τι συνέβαινε πριν.
Τα σχέδια -σε πρώτη φάση- αφορούν όσους αυτοαπασχολούμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια στο ΙΚΑ, όμως φαίνεται ότι θα είναι «μπούσουλας» για τα υπόλοιπα ταμεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εγκύκλιος του ΙΚΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα:
·         Για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση από ΟΑΕΕ – ΙΚΑ, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έως 7 έτη, με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.
·         Για τις μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια, καθώς αν και είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης, όταν επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ το παιδί τους είχε ενηλικιωθεί.
·         Για τους άνδρες & τις γυναίκες, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως 7 έτη, από τα 60 στα 67 αν ήταν στον ΟΑΕΕ και επιστρέψουν στο ΙΚΑ.
·         Για όσους επέστρεψαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ το 2013, την αύξηση του χρόνου ασφάλισης ως τα 12.000 ένσημα, ακόμη και αν είχαν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των 10.500 ημερών ασφάλισης στο παρελθόν.
Όμως το σοκ δεν σταματά εδώ καθώς με την εγκύκλιο αυτή καταργείται η αναδρομικότητα στην κατοχύρωση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση. «Η κατοχύρωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ όν χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.»
Προβλέπεται ότι θα ανακληθούν όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για διαδοχική ασφάλιση, που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ το 2011 και το 2012. Όσοι δεν έχουν τις νέες προϋποθέσεις θα ακυρωθούν, ενώ οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 15.000 περίπου συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής ασφάλισης με ασφαλιστικό χρόνο σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, θα επανεξεταστούν, ενώ για περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κατά 5 έως 7 έτη. Οι δηλώσεις του υποδιοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Πατσούρη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη ήταν απόπειρα χυδαίου αποπροσανατολισμού, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά μόνο 200 περίπου περιπτώσεις.
 Απαιτούμε να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΙΚΑ, να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία.
   Καλούμε σε αγώνα εδώ και τώρα εργαζόμενους, γυναίκες και αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που αποτελούν μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν για όλους τους ασφαλισμένους.
 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου