Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου


Από το Blogger.


Translate

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκετε ο κλάδος. Οι εξελίξεις τρέχουν πριν προλάβει να στεγνώσει το μολύβι, χωρίς να προλαβαίνουμε να αντι...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καζάνι που βράζει η αγορά γάλακτος λόγω των χρεών των βιομηχανιών

Με κάθε μέσο σκοπεύουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους οι Ελληνες κτηνοτρόφοι από τις γαλακτοβιομηχανίες που τους χρωστούν για την πρώτη ύλη που έχουν παραδώσει. Κολιός-Αγνό και σε δεύτερη μοίρα Δωδώνη και Μεβγάλ έχουν εξελιχθεί σε κόκκινο πανί για τους παραγωγούς της Βορείου Ελλάδος.
Μετά το λουκέτο στην Αγνό, κίνδυνος κατάρρευσης φαίνεται να απειλεί και τη Δωδώνη, ενώ από μία κλωστή κρέμεται και η Μεβγάλ.  
Μετά το λουκέτο στην Αγνό, κίνδυνος κατάρρευσης φαίνεται να απειλεί και τη Δωδώνη, ενώ από μία κλωστή κρέμεται και η Μεβγάλ.
Μετά το λουκέτο στη γαλακτοβιομηχανία Αγνό, κίνδυνος κατάρρευσης φαίνεται να απειλεί και τη Δωδώνη, ενώ από μία κλωστή δείχνει να κρέμεται και το μέλλον της Μεβγάλ. Αιτία τα «στεγνά» ταμεία των εταιρειών από ρευστό γεγονός που τις έχει οδηγήσει σε ομηρικές συγκρούσεις με τους κτηνοτρόφους (και όχι μόνο)!

Οι τελευταίοι, όπως και οι ίδιοι επιβεβαιώνουν, είναι πλέον με δεμένα χέρια περιμένοντας τα λεφτά τους από την πρώτη ύλη που έχουν παραδώσει στους κακοπληρωτές συνεργάτες τους. Σημειώνεται ότι το 59% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία και το 70% αυτής της ποσότητας (δηλαδή το 42% της συνολικής παραγωγής) παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται κτηνοτρόφοι, η χρεοκοπία της Αγνό είναι και παραμένει η μεγαλύτερη βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του πρωτογενή τομέα. Και ο λόγος είναι απλός. Η χρεοκοπία αυτή μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα στο οποίο ανήκει και συγκεκριμένα τον όμιλο Κολιό, καθώς τα χρέη της Αγνό βαραίνουν την μητρική. Η οποία επίσης έχει ξεκινήσει να εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες καθυστερήσεις στις πληρωμές των συνεργατών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οφειλής που πλέον έχει περάσει στις πλάτες της μητρικής και αναζητά λύση- εκτός από τις οφειλές προς τους κτηνοτρόφους- αποτελεί το χρέος προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 650.000 ευρώ. Μόλις πριν μερικές μέρες η ΔΕΗ με έγγραφό της ενημέρωσε την διοίκηση του ομίλου ότι θα προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ολα δείχνουν ότι το μέλλον της άλλοτε κραταιάς δύναμης στον γαλακτοκομικό κλάδο  σαφώς και έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Κολιός βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση στρατηγικού συνεργάτη. Στο πλαίσιο αυτό έχει κάνει επαφές με οίκους του εξωτερικού αλλά και με Έλληνες επιχειρηματίες από τον χώρο των τροφίμων χωρίς ωστόσο καμία επιτυχή κατάληξη.

Προβλήματα ρευστότητας στη Δωδώνη
Σε δεινή κατάσταση εμφανίζεται να είναι και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, το πρόβλημα αντί να λύνεται βαθαίνει περισσότερο οδηγώντας πολλούς παλιούς κτηνοτρόφους που συνεργάζονταν με την ιστορική γαλακτοβιομηχανία να αποχωρούν αναζητώντας νέες συμφωνίες με άλλες γαλακτοβιομηχανίες.
Ήδη πρόσφατα κατά τον ίδιο κάποιοι κτηνοτρόφοι εγκαινίασαν την συνεργασία τους με την FrieslandCampina. Όσον αφορά τους υπόλοιπους που παραμένουν στο «άρμα» της Δωδώνη πολύ απλά αναμένουν τα χρήματά τους από τον Μάιο και δώθε σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.


Ζητά γάλα αλλά δεν δίνουν στη Μεβγάλ


Ψάχνει γάλα αλλά δεν βρίσκει, όχι γιατί δεν υπάρχει αλλά γιατί οι κτηνοτρόφοι πια μετά και από το φιάσκο με την Αγνό φοβούνται να συνεργαστούν μαζί της, μας λέει κτηνοτρόφος για την Μεβγάλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μολονότι η τελευταία προμηθεύεται περί τους 170 τόνους γάλα την ημέρα το τελευταίο διάστημα αναζητά επιπλέον 30 τόνους τους οποίους και δεν έχει βρει. Ο βασικότερος λόγος αυτού είναι ότι χρωστά χρήματα από τον Ιούνιο και μετά.


ΑΓΝΟ: Μια βόμβα απασφαλισμένη


Μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό, οι 52 κτηνοτρόφοι που την προμήθευαν πρώτη ύλη σκοπεύουν να συσκεφθούν τα αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους για την διεκδίκηση των οφειλών τους από τον επιχειρηματία Νίκο Κολιό.

Κτηνοτρόφος μας επεσήμανε ότι θα κέρδιζαν τα ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαν από τους δικηγόρους τους εάν δεν εμφανίζονταν κατά τη διαδικασία της δίκης  και συγκεκριμένα την 1 Αυγούστου έγγραφο πιστωτικού ιδρύματος, σύμφωνα με το οποίο είναι υποθηκευμένο το σήμα Αγνό για ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ. Και συνεχίζει η ίδια πηγή: αν ξέραμε αυτήν την εξέλιξη θα χρησιμοποιούσαμε το δικαίωμα που μας έδινε το δικαστήριο να προχωρήσουμε σε απευθείας κατάσχεση του σήματος.

Μέχρι πάντως να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα από μέρους των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση του δικαστηρίου σε αίτημα που οι ίδιοι είχαν καταθέσει να προχωρούν σε κατασχέσεις χείρας τρίτων. Δηλαδή οφειλές των σούπερ μάρκετ προς την εταιρεία να μην τις παραλαμβάνει η ίδια αλλά οι προμηθευτές αυτής, εν προκειμένω οι κτηνοτρόφοι.


Κατασχέσεις χείρας τρίτων


Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας αποκάλυψε η ίδια πηγή έχουν ήδη κατασχεθεί μέσω του νομικού αυτού μέτρου 720.000 ευρώ, ενώ έπονται και κάποιες άλλες κατασχέσεις ποσών πουα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Εκτιμάται ότι τα συγκεκριμένα ποσά είναι της τάξεως των 80.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές της εταιρείας προς τους κτηνοτρόφους ανέρχονταν σε 3 εκατ. ευρώ (δεν έχουν αφαιρεθεί οι κατασχέσεις ποσών από το οργανωμένο λιανεμπόριο).

Οι 52 κτηνοτρόφοι μην βλέποντας πλέον κανένα μέλλον στην γαλακτοβιομηχανία Αγνό έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν συνεργασίες στον ανταγωνισμό. Και ήδη επτά από αυτούς σύναψαν συνεργασία με την εταιρεία Ολυμπο, στην οποία και παραδίδουν καθημερινά 26 τόνους αγελαδινό γάλα με τιμή 0,46 το κιλό.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Agrenda

Της Δέσποινας Καραγιανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου